Procederen

Als we er aan de onderhandelingstafel écht niet uit komen, kunnen we overgaan tot procederen. Dit doen we alleen als we denken dat je een kans maakt om te winnen. Je advocaat verdedigt je standpunten in een rechtszaak.

Hoe werkt procederen?

Het is moeilijk om te voorspellen hoe een procedure verloopt. Standaard bestaat een procedure uit een schriftelijke ronde, een zitting en daarna een uitspraak. Maar soms gaat het net een beetje anders. Het hangt namelijk af van wat de tegenpartij en rechter gaan doen. Tijdens de procedure kan bijvoorbeeld ook ruimte ontstaan om alsnog of weer te onderhandelen.

Schriftelijke ronde

Een procedure begint met een schriftelijke ronde. Wij stellen de processtukken op, zorgen dat het bij de rechter komt en bereiden ons voor op de zitting. We nemen alle communicatie op ons en komen op voor je belangen.

Zitting

Tijdens de zitting lichten de partijen hun standpunten toe en beantwoorden ze eventuele vragen. Wij doen het woord namens jou. Een rechter kan jou ook een vraag stellen. Geen zorgen, want wij staan altijd naast je en bereiden vragen die je kan verwachten met je voor.

We proberen altijd het uiterste uit je zaak te halen, maar zeggen het ook als er goede redenen zijn om niet verder te procederen.

Uitspraak

In principe volgt na de zitting een uitspraak, maar de rechter kan ook aandringen op een schikking, extra bewijs opvragen of het advies van een deskundige inwinnen. Het kan ook gebeuren dat wij of de tegenpartij alsnog wil onderhandelen. Als we het niet eens zijn met de beslissing van de rechtbank, bestaat er altijd de mogelijkheid om in beroep of zelfs hoger beroep te gaan. Dit is bij Brandmeester kosteloos als je via ons procedeert. Je advocaat moet je zaak dan natuurlijk wel zo inschatten dat je nog een kans hebt om het beroep te winnen. Ook daar zijn wij eerlijk over.

Afronding

Na de procedure nemen we de uitspraak van de rechter met je door en beantwoorden we eventuele vragen die je nog hebt. Hoe de procedure ook loopt, we ontzorgen je op alle manieren.

Wat we van jou verwachten

Het meeste doen wij, maar we vragen je wel om aanwezig te zijn bij de zittingen. Ook moeten we je tussendoor vragen kunnen stellen, dus het is fijn als je bereikbaar bent voor overleg. De rest regelen wij.

Veelgestelde vragen over procederen

Dat is ontzettend moeilijk om vooraf in te schatten. Dit hangt af van de tegenpartij, de rechtbank en de complexiteit van de zaak. 

In de meeste gevallen kan je rekenen op een periode van drie tot zes maanden. 

Zolang er geen andere afspraken zijn gemaakt tussen jou en je werkgever ga je gewoon naar je werk terwijl de procedure loopt. Het kan zijn dat de situatie op je werk niet meer houdbaar is, en je liever niet meer naar je werk gaat. Wat we dan kunnen doen, en welke afspraken we kunnen maken met je werkgever, bespreken we in je persoonlijk adviesgesprek.

In principe wel. Het kan zijn dat het stopzetten van je loonbetaling de reden van de procedure is, dan is het een ander geval. Wat in zo'n geval de beste aanpak is, bespreken we met je in een persoonlijk adviesgesprek.

De meeste arbeidszaken komen voor de kantonrechter. Als we na de uitspraak in hoger beroep gaan, komen we uit bij het gerechtshof. Soms procederen we bij een andere instantie, zoals het UWV of de gemeente.

Nee, je betaalt een vaste prijs die inclusief btw is. Hierbij zijn de kosten voor eventuele extra zittingen en kosten als griffierecht inbegrepen.

Ja, natuurlijk! Een zitting in een zaak kan best vervelend zijn voor je. Als je het prettig vindt om een vriend of familielid mee te nemen, kan dat gewoon. 

Het verschilt nog weleens hoe lang een zitting duurt. Dit is vooral afhankelijk van hoe complex je zaak is en hoeveel verschillende partijen er iets te zeggen hebben. Over het algemeen kan je rekenen op een zitting van tussen de één en twee uur.