In (hoger) beroep

Als je bezwaarschrift wordt afgewezen, kun je in beroep (of hoger beroep) gaan. Je gaat dan niet meer in gesprek met de (semi-)overheid maar naar de rechtbank, het College van Beroep of de Centrale Raad van Beroep. We zullen je altijd een eerlijk advies geven of het zinvol is om in beroep te gaan.

Hoe we ons voorbereiden

In beroep gaan, vraagt om een goede voorbereiding. Wij controleren eerst of we extra informatie nodig hebben en plannen - als dat handig is - nog een gesprek met je in.

Omdat we namens jou in beroep gaan, is het belangrijk dat we op één lijn zitten. We stellen samen een plan van aanpak op waarin we het doel vastleggen en hoe we dat gaan aanpakken. Hebben we ook al samen bezwaar gemaakt? Dan is het vaak niet nodig om helemaal opnieuw te beginnen. We gebruiken het plan van aanpak van de bezwaarprocedure en passen dat zo nodig aan.

De procedure begint met een processtuk

We leggen onze standpunten vast in een beroepsschrift. Dat is het eerste processtuk dat we opsturen naar de rechter. We presenteren hierin de feiten, samen met onze redenen waarom we tegen de beslissing zijn. Wij zorgen dat dit binnen de beroepstermijn van zes weken wordt ingediend of dat we op tijd om uitstel vragen als dat nodig is. Hiermee starten we de procedure.

Het proces

De rechter vraagt alle stukken op bij het bestuursorgaan (onze tegenpartij). Soms neemt de rechter al een beslissing op basis van de stukken maar meestal volgt een rechtszitting. Hierin presenteren wij en het bestuursorgaan beiden onze standpunten.

Als we het niet eens zijn met de beslissing van de rechtbank bestaat er altijd de mogelijkheid om in hoger beroep te gaan. Dit is bij Brandmeester kosteloos als je ook met ons het beroep hebt aangetekend. Je advocaat moet je zaak dan natuurlijk wel zo inschatten dat je nog een kans hebt om het hoger beroep te winnen. Ook daar zijn we eerlijk over.

Een vaste prijs

Bij ons betaal je een eerlijke prijs voor bezwaar maken. Geen uurtje-factuurtje maar een vaste prijs voor de hele beroepsprocedure, inclusief hoger beroep. Wel verschilt de vaste prijs per rechtsgebied. Ga naar onze Wat het kost-pagina om te zien wat een procedure voor jouw vraag kost of doe meteen de online check.

grafiek

Vaste prijs, alle aandacht

  • Controle over de kosten
  • Jij bepaalt hoe ver je gaat
  • Geen verrassingen achteraf

Veelgestelde vragen

Wanneer je in beroep gaat, maak je de gang naar de bestuursrechter om daar uit te leggen waarom je het niet eens bent met de beslissing op bezwaar. Soms neemt de rechter al op basis van de aangeleverde stukken een beslissing. Meestal word je uitgenodigd voor een zitting.

Ben je het niet eens met de beslissing van de rechter? Dan kun je nog in hoger beroep gaan. Je stapt dan naar een hogere rechter die de uiteindelijke beslissing in je zaak neemt.

Dat is moeilijk vooraf te bepalen. Het hangt af van de complexiteit van je zaak maar ook van de instantie met wie je te maken hebt.

Over het algemeen kun je uitgaan van negen maanden tot anderhalf jaar.

Een zitting vindt plaats bij de rechtbank of de hogerberoepsinstantie (bijvoorbeeld de Raad van State). Beide partijen kunnen hier hun verhaal doen en geven antwoord op vragen die gesteld worden door de rechter. De zitting wordt vastgelegd door een griffier.

Soms neemt de rechter al tijdens de zitting een beslissing. Maar het kan ook gebeuren dat de rechter in een tussenuitspraak de opdracht geeft aan de tegenpartij om het besluit beter te motiveren of aan te passen. Daarop mogen wij dan weer reageren. Vervolgens komt de rechter met een einduitspraak.

Wat de rechter doet, is vooraf niet in te schatten.

Het verschilt nog weleens hoe lang een zitting duurt. Dit is vooral afhankelijk van hoe complex je zaak is en hoeveel verschillende partijen er iets te zeggen hebben. Over het algemeen kan je rekenen op een zitting van tussen de één en twee uur.

Ja, natuurlijk! Een zitting in een zaak kan best vervelend zijn voor je. Als je het prettig vindt om een vriend of familielid mee te nemen, kan dat gewoon. 

Nee, je betaalt een vaste prijs die inclusief btw is. Hierbij zijn de kosten voor eventuele extra zittingen en kosten als griffierecht inbegrepen.

Als we in (hoger) beroep gaan, nemen we zoveel mogelijk bij je weg. We zijn aanspreekpunt voor alle betrokkenen bij de procedure, inclusief de rechtbank. We stellen – in overleg met jou – de stukken op en reageren erop indien nodig. En uiteraard bewaken we de termijnen en houden we je op de hoogte van alles wat speelt.