Procederen bij letsel door verkeersongeluk

Als we er aan de onderhandelingstafel écht niet uitkomen, kunnen we overgaan tot procederen. Dit doen we alleen als we denken dat je een kans maakt om te winnen. Je advocaat of jurist verdedigt je standpunten in een rechtszaak. Je betaalt hier niets voor.

Bij letsel door een verkeersongeluk helpen we je kosteloos. We verhalen onze kosten namelijk op de tegenpartij. Als dat niet lukt, is dat ons risico. We vragen bij een verkeersongeluk nooit een deel van je schadevergoeding.

Hoe werkt procederen?

Het is moeilijk om te voorspellen hoe een procedure verloopt. Standaard bestaat een procedure uit een schriftelijke ronde, een zitting en daarna een uitspraak. Maar soms gaat het net een beetje anders. Het hangt namelijk af van wat de tegenpartij en rechter gaan doen. Tijdens de procedure kan bijvoorbeeld ook ruimte ontstaan om alsnog of weer te onderhandelen.

Schriftelijke ronde

Een procedure begint met een schriftelijke ronde. Wij stellen de processtukken op, zorgen dat het bij de rechter komt en bereiden ons voor op de zitting. We nemen alle communicatie op ons en komen op voor je belangen.

Zitting

Tijdens de zitting lichten de partijen hun standpunten toe en beantwoorden ze eventuele vragen. Wij doen het woord namens jou. Een rechter kan jou ook een vraag stellen. Geen zorgen, want wij staan altijd naast je en bereiden vragen die je kan verwachten met je voor.

We proberen altijd het uiterste uit je zaak te halen maar zeggen het ook als er goede redenen zijn om niet verder te procederen.

Uitspraak

In principe volgt na de zitting een uitspraak. Maar de rechter kan ook aandringen op een schikking, extra bewijs opvragen of het advies van een deskundige inwinnen. Het kan ook gebeuren dat wij of de tegenpartij alsnog wil onderhandelen. Als we het niet eens zijn met de beslissing van de rechtbank bestaat er altijd de mogelijkheid om in beroep of zelfs hoger beroep te gaan. Ook hier betaal je niets voor. Je advocaat of jurist moet je zaak dan natuurlijk wel zo inschatten dat je nog een kans hebt om het beroep te winnen.

Afronding

Na de procedure nemen we de uitspraak van de rechter met je door en beantwoorden we eventuele vragen die je nog hebt. Hoe de procedure ook loopt, we ontzorgen je op alle manieren.

Wat we van jou verwachten

Het meeste doen wij. Maar we vragen je wel om aanwezig te zijn bij de zittingen. Ook moeten we je tussendoor vragen kunnen stellen. Dus het is fijn als je bereikbaar bent voor overleg. De rest regelen wij.

Veelgestelde vragen over procederen

Dat is ontzettend moeilijk om vooraf in te schatten. Het verschilt van een paar maanden tot een paar jaar. We doen het graag sneller maar we zijn afhankelijk van de tegenpartij, de rechtbank, het letsel en of de aansprakelijkheid nog ter discussie staat. Hoe lang het ook duurt, bij letsel door een verkeersongeluk blijft de procedure helemaal gratis.

Nee. Bij letsel door een verkeersongeluk helpen we je kosteloos. We verhalen onze kosten op de tegenpartij. Ook de kosten voor eventuele extra zittingen en kosten als griffierecht. Je hoeft dus niets te betalen.

Ja, natuurlijk! Een zitting in een zaak kan best vervelend zijn voor je. Als je het prettig vindt om een vriend of familielid mee te nemen, kan dat gewoon. 

Het verschilt nog weleens hoe lang een zitting duurt. Dit is vooral afhankelijk van hoe complex je zaak is en hoeveel verschillende partijen er iets te zeggen hebben. Over het algemeen kan je rekenen op een zitting van tussen de één en twee uur.