Procederen

Als we er aan de onderhandelingstafel écht niet uitkomen, kunnen we overgaan tot procederen. Dit doen we alleen als we denken dat je een kans maakt om te winnen. Je advocaat of jurist verdedigt je standpunten in een rechtszaak.

Hoe werkt procederen?

Het is moeilijk om te voorspellen hoe een procedure verloopt. Standaard bestaat een procedure uit een schriftelijke ronde, een zitting en daarna een uitspraak. Maar soms gaat het net een beetje anders. Het hangt namelijk af van wat de tegenpartij en rechter gaan doen. Tijdens de procedure kan bijvoorbeeld ook ruimte ontstaan om alsnog of weer te onderhandelen.

Schriftelijke ronde

Een procedure begint met een schriftelijke ronde. Wij stellen de processtukken op, zorgen dat het bij de rechter komt en bereiden ons voor op de zitting. We nemen alle communicatie op ons en komen op voor je belangen.

Zitting

Tijdens de zitting lichten de partijen hun standpunten toe en beantwoorden ze eventuele vragen. Wij doen het woord namens jou. Een rechter kan jou ook een vraag stellen. Geen zorgen, want wij staan altijd naast je en bereiden vragen die je kan verwachten met je voor. We proberen altijd het uiterste uit je zaak te halen maar zeggen het ook als er goede redenen zijn om niet verder te procederen.

Uitspraak

In principe volgt na de zitting een uitspraak. Maar de rechter kan ook aandringen op een schikking, extra bewijs opvragen of het advies van een deskundige inwinnen. Het kan ook gebeuren dat wij of de tegenpartij alsnog wil onderhandelen. Als we het niet eens zijn met de beslissing van de rechtbank bestaat er altijd de mogelijkheid om in beroep of zelfs in hoger beroep te gaan. Dit is bij Brandmeester kosteloos als je via ons procedeert. Je advocaat moet je zaak dan natuurlijk wel zo inschatten dat je nog een kans hebt om het beroep te winnen. Ook daar zijn wij eerlijk over.

Afronding

Na de procedure nemen we de uitspraak van de rechter met je door en beantwoorden we eventuele vragen die je nog hebt. Hoe de procedure ook loopt, we ontzorgen je op alle manieren.

Wat we van jou verwachten

Het meeste doen wij maar we vragen je wel om aanwezig te zijn bij de zittingen. Ook moeten we je tussendoor vragen kunnen stellen. Dus het is fijn als je bereikbaar bent voor overleg. De rest regelen wij.

Een vaste prijs

Bij ons betaal je een eerlijke prijs voor procederen. Geen uurtje-factuurtje maar een vaste prijs voor de hele procedure. Wel verschilt de vaste prijs per rechtsgebied. Ga naar onze Wat het kost-pagina om te zien wat een procedure voor jouw vraag kost of doe meteen de online check.

grafiek

Vaste prijs, alle aandacht

  • Controle over de kosten
  • Jij bepaalt hoe ver je gaat
  • Geen verrassingen achteraf

Veelgestelde vragen over procederen

Dat is ontzettend moeilijk om vooraf in te schatten. Dit hangt af van de tegenpartij, de rechtbank en de complexiteit van de zaak. 

In de meeste gevallen kan je rekenen op een periode van drie tot zes maanden. 

Nee, je betaalt een vaste prijs die inclusief btw is. Hierbij zijn de kosten voor eventuele extra zittingen en kosten als griffierecht inbegrepen.

Ja, natuurlijk! Een zitting in een zaak kan best vervelend zijn voor je. Als je het prettig vindt om een vriend of familielid mee te nemen, kan dat gewoon. 

Het verschilt nog weleens hoe lang een zitting duurt. Dit is vooral afhankelijk van hoe complex je zaak is en hoeveel verschillende partijen er iets te zeggen hebben. Over het algemeen kan je rekenen op een zitting van tussen de één en twee uur.

Doe de check