Droomreizen tijdens de coronacrisis

Ruim van tevoren heb je een droomreis geboekt en vanzelfsprekend heb je de betaling al voldaan. Eindelijk ga je die ene reis maken. Maar door de coronacrisis heb je opeens grote twijfels over het doorgaan ervan. En helaas heb je ook geen uitgebreide verzekering afgesloten die juist nu zo handig was geweest. Wat nu? Brandmeester helpt je graag om tot een goede oplossing te komen.

Verschillende soorten reizen

Bij het boeken van een reis krijgen veel mensen al een vakantiegevoel. Het is voor sommigen zelfs extra leuk om een reis in zijn geheel zelf samen te stellen en te boeken. Je sluit dan zelf overeenkomsten met verschillende partijen. Je boekt bijvoorbeeld bij een luchtvaartmaatschappij een vlucht voor een gunstige prijs. En voor een overnachting reserveer je alvast een kamer bij dat prachtige hotel. Als de reis dan uiteindelijk toch niet doorgaat, moet je per overeenkomst bekijken of je je geld terug kunt krijgen of dat een andere oplossing mogelijk is.

Voor anderen is het makkelijker om een compleet verzorgde reis bij een reisbureau te boeken. De kans is dan groot dat je een pakketreis of een gekoppeld reisarrangement hebt geboekt. Vooral bij een pakketreis gelden bijzondere juridische regels. Van een pakketreis is sprake als je bijvoorbeeld bij een reisbureau een reis van een week boekt. Daarin zitten dan ook de vliegreis, de hotelovernachting en de eventuele excursies.

5b8bb76e92461228727141xv15vzw6[1].jpg

Geld terug of coronavoucher?

Het is een optie om je overeenkomst te beëindigen voor het begin van de pakketreis. Mogelijk moet je dan een beëindigingsvergoeding betalen aan de reisorganisator. Maar bij beëindiging van de pakketreisovereenkomst op grond van onvermijdbare en buitengewone omstandigheden krijg je gewoon het volledige aankoopbedrag terug. Voorbeelden van deze omstandigheden zijn een groot gevaar voor de menselijke gezondheid (uitbraak ernstige ziekte) of een negatief reisadvies. Mocht de reisorganisatie in de financiële problemen komen dan is de kans groot dat je het geld waarschijnlijk niet meer terugkrijgt.

Reisorganisaties bieden tijdens deze coronacrisis ook vaak een alternatief aan onder de naam coronavoucher. Dit is een initiatief van de ANVR (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen) en de SGR (Stichting Garantiefonds Reisgelden). De geannuleerde reis met SGR-garantie is met de coronavoucher alsnog te boeken op een later tijdstip. Als de reisorganisatie in de problemen komt bij het innen van de coronavoucher, dan kun je een beroep doen op het garantiefonds. Wil je alsnog de volledige waarde van de coronavoucher laten uitkeren? Dan kun je dat later alsnog doen bij de reisorganisatie. Doe dat uiterlijk één jaar na de uitgiftedatum van de coronavoucher en doe dat schriftelijk. De coronavoucher is dus een aantrekkelijke optie waar zelfs de ACM (Autoriteit Consument & Markt) begrip voor heeft.

Neem contact op met BrandMR

Een droomreis is zo geboekt. Maar in deze tijd van de coronacrisis kun je er gelukkig ook weer op verschillende manieren vanaf komen. Wil je hiervoor een oplossing op maat? Neem dan contact op met Brandmeester. Zodat je later alsnog die droomvakantie kan beleven.