Niet minister Weerwind is de baas, maar de belangenclub van advocaten

Follow The Money publiceerde een artikel over de nieuwe Landelijke Toezichthouder Advocatuur. Hieronder de inleiding van het artikel, lees het hele artikel op Follow The Money.

Vandaag verdedigt minister Franc Weerwind voor Rechtsbescherming (D66) een voorstel om het toezicht op de advocatuur onder te brengen bij de belangenorganisatie van de beroepsgroep, de Nederlandse Orde van Advocaten. Weerwind zwichtte voor de lobby van de Orde, die ter voorbereiding van dit voorstel haar eigen medewerker bij het departement detacheerde. Voormalig staatssecretaris Fred Teeven: ‘Onbestaanbaar dat Weerwind dit doet.’

De advocatuur krijgt geen professionele toezichthouders. De Orde van Advocaten wist plannen daartoe succesvol te torpederen, onder meer door een eigen lobbyist bij het ministerie van Justitie te detacheren. De beroepsorganisatie beweert dat toezicht door professionals – lees: mede door niet-advocaten – de rechtsstaat in gevaar brengt. Een argument dat wordt misbruikt om ‘pottenkijkers’ te weren, stellen critici.

Lees het volledige artikel op Follow The Money