Ontslagen in 2021: van naakte massages, verkeerde crematie tot een flesje water

Door MARLOU VISSER

Een ogenschijnlijk klein vergrijp kan je zomaar je carrière kosten. Aan de andere kant waren er ook werknemers die het behoorlijk bont maakten en toch niet de laan uitvlogen. Dit zijn de meest opvallende ontslagzaken van 2021

Het bedrijf KLM Catering Services komt wel vaker in het nieuws vanwege hun keiharde personeelsbeleid. Wie iets in zijn mond stopt, krijgt onverbiddelijk de zak. En dat is terecht, omdat het zero tolerance-beleid bij alle werknemers duidelijk onder de aandacht is gebracht. Zo werd al eens iemand terecht ontslagen vanwege het eten van een paar nootjes.

Een medewerker van dit bedrijf die een flesje mineraalwater dat zou worden weggegooid overgoot in een eigen waterfles, ving tot aan het gerechtshof toe bot toen hij zijn ontslag op staande voet aanvocht. Dat betekent ook nog eens dat hij geen recht heeft op ontslagvergoedingen of WW.

Meer geluk had de vliegtuigonderhoudsmonteur die zonder toestemming tweemaal een pakje sap opdronk in een vliegtuig. Het zero tolerance-beleid van zijn werkgever was minder duidelijk, vond de rechter. Hij verliest wel zijn baan, maar krijgt bijna €20.000 aan ontslagvergoedingen mee.

Schaamteloos gedrag

Een kapitein die regelmatig naakt lag te zonnen op zijn schip en zich ook nog eens door medewerkers liet masseren, werd door zijn rederij ontslagen toen meerdere opvarenden zich over zijn schaamteloze gedrag beklaagden. Maar de rechter vond dat het bedrijf meer moeite had moeten doen om het gedrag van de kapitein te veranderen. Het ontslag gaat in de prullenbak.

Het kan erg verleidelijk zijn als de declaraties die je indient door niemand worden gecontroleerd. Maar de manager, die toch zo’n €40.000 bruto per maand verdiende en alsnog allerlei privérekeningen door het bedrijf liet betalen, viel uiteindelijk wel door de mand. De kosten voor het feest van zijn jarige vrouw, een bosje bloemen voor de stagebegeleider van zijn dochter en zelfs een wasdroger liet hij de baas betalen. Ontslag op staande voet is terecht, vinden zowel de rechter als het hof. Maar de man krijgt nog wel ruim een ton aan bonus over het jaar 2019 toegekend.

Dubbele pet

Ook bizar: een bouwvakker meldt zich ziek op zijn werk, opent in die tijd een eetcafé en wordt daar werkend gezien door een ingeschakeld bedrijfsrecherchebureau. Klaar als een klontje, zou je denken. Toch denkt de rechter in Groningen daar anders over.

Dat de man een eetcafé startte, wil niet zeggen dat hij niet arbeidsongeschikt was. Zijn knieklachten werden ook onderkend door arbo-artsen. Het bouwbedrijf moet hem zo’n €50.000 aan ontslagvergoedingen meegeven.

Maar het zijn ook soms hele kleine vergrijpen waarvoor mensen de zware sanctie van ontslag krijgen: zo werd een supermarktmanager na 39 jaar ontslagen omdat hij zijn zoon lege flessen liet afvoeren, die anders maar plek stonden in te nemen in het magazijn. De rechter draait het terug, en kent de man ruim een half miljoen aan ontslagvergoedingen toe.

Pizza met nasmaak

Even een pizzaatje bestellen onder werktijd? Dat is niet zo handig als je in een gevangenis werkt. Drie medewerkers van een penitentiaire inrichting werken mee als een nieuwe collega een pizza wil bestellen, en openen de gevangenisdeuren. Hun ontslag is terecht, oordeelt het hof. Maar de cipiers hebben wel recht op hun transitievergoeding.

Megavergoedingen

Over ontslagvergoedingen gesproken: een medewerkster van de Aldi krijgt ruim twee ton aan ontslagvergoedingen toegekend. Zij werd jarenlang ernstig gepest door haar leidinggevende, en de discountsupermarkt deed onvoldoende om haar daartegen te beschermen.

Een flinke vergoeding was er ook voor de vrouwelijke medewerkster van beursbedrijf Optiver. De uiterst vrouwonvriendelijke machocultuur onder de handelaars bij het flitshandelbedrijf kan echt niet door de beugel, concludeert de Amsterdamse rechter, die een vrouwelijke medewerkster ruim vier ton aan ontslagvergoedingen toekent.

Jaar- of maandsalaris?

Ook een mooie financiële meevaller kreeg de werknemer die na slechts anderhalve maand in dienst recht bleek te hebben op maar liefst €64.000. Het juristenkantoor waar zij in dienst was, had haar geen schriftelijk arbeidscontract aangeboden.

Een mondeling arbeidscontract is weliswaar ook rechtsgeldig maar een proeftijd dan weer niet. Sowieso bleek haar werkgever de regels rond arbeidscontracten en proeftijden niet zo goed te kennen. Ze krijgt dus na korte tijd werken een flinke som geld mee.

Onherstelbare blunders

De ergste nachtmerrie als je in een crematorium werkt: het verkeerde lichaam cremeren. Een ovenist die deze vergissing maakte kreeg ontslag op staande voet - de ergste sanctie die een werkgever een werknemer kan geven. De rechter steunt die beslissing ook.

Een man die ook een grote fout maakte, maar dan bij het knutselen met kruit om zo vuurwerk te fabriceren, raakte ernstig gewond aan zijn hand. Daardoor kon hij niet meer werken als dakdekker. Eigen schuld dikke bult, dacht zijn baas. Maar de rechter oordeelt dat hij wel recht heeft op 70% loondoorbetaling bij ziekte. De man is immers niet opzettelijk gewond geraakt.

Lijntje snuiven

Twee verzorgsters van kwetsbare ouderen haalden een wel heel foute grap uit met een demente bewoonster. Zij lieten haar op oudejaarsdag van poedersuiker een ’lijntje snuiven’ en filmden dat. Andere collega’s meldden het, en de verzorgsters werden ontslagen. Terecht, vond de rechter in Haarlem.

Een collega die tijdens de kerstborrel van zijn werk echte cocaïne bij zich had, in de kantine een lijntje snoof en de drug ook aanbood aan een collega, viel deze collega zelfs aan met een ploertendoder toen die het aanbod afsloeg. Volledig terecht ontslag op staande voet, vond de rechter.