Transitievergoeding bij slapende dienstverbanden

Werk je al twee jaar niet vanwege ziekte, krijg je ook geen loon meer maar wordt je dienstverband alsnog niet beëindigd? Dan heb je een zogenaamd slapend dienstverband. Dat is vervelend want dat betekent dat je ook geen transitievergoeding krijgt. En daar heb je wel recht op. Dat zit als volgt.

Michelle-Kip_1080x484

Michelle de Kip

De rechter heeft bepaald dat een slapend dienstverband niet meer mag. Als werknemer heb je er baat bij om zo snel mogelijk met je werkgever om tafel te gaan. In deze blog vertel ik je graag meer.

Zonder te veel in detail te treden, zal er de komende tijd wat veranderen in de regelgeving omtrent transitievergoeding en slapende dienstverbanden. SInds 1 april 2020 kunnen werkgevers geld terugkrijgen voor uitgekeerde transitievergoedingen. Omdat dit er wel aan bij kan dragen maar het nog steeds niet betekent dat je werkgever je dienstverband hoeft te beëindigen, is er doorgeprocedeerd. En heeft de Hoge Raad op 8 november een belangrijk besluit genomen in jouw voordeel.

De Hoge Raad heeft besloten dat als de werknemer het dienstverband graag wil beëindigen de werkgever daar gehoor aan moet geven. Je staat hierdoor als werknemer veel sterker. Als je aangeeft dat je jouw dienstverband wil beëindigen, dan moet je een bedrag krijgen dat in ieder geval gelijk staat aan de transitievergoeding. Bovendien is het dan een ontslag met wederzijds goedvinden. Dus krijg je ook een vaststellingsovereenkomst of beëindigingsovereenkomst. Alleen in sommige uitzonderingsgevallen kan de werkgever niet worden verplicht om de arbeidsovereenkomst te beëindigen.

Onderneem snel actie!

Op 1 januari 2020 verandert de berekening van de transitievergoeding ten nadele van de werknemer. Daarnaast vervalt de tijdelijke hogere transitievergoeding voor werknemers boven de 50 jaar. Hierdoor is er een grote kans dat bij een beëindiging van het dienstverband de transitievergoeding na 1 januari 2020 lager uitkomt dan bij een beëindiging van het dienstverband voor 1 januari 2020. BrandMR kan je advies geven over je situatie.

Wat kunnen wij voor je betekenen?

Wij beoordelen of je recht hebt op de transitievergoeding en we berekenen de hoogte van de transitievergoeding voor je. Vervolgens kunnen we contact opnemen met je werkgever en onderhandelen over een beëindiging van je dienstverband. De beëindigingsovereenkomst die je ontvangt, controleren wij uiteraard ook voor je zodat je alles ontvangt waar je recht op hebt.