Klant betaalt factuur niet: Dit is wat je ertegen doet

Leer hoe je omgaat met onbetaalde facturen en failliete klanten.

  • Krijg betaald voor je werk
  • Zo los je onbetaalde facturen op
  • Bescherm je bedrijf tegen wanbetalers

Het kan zeer frustrerend zijn wanneer een klant je factuur niet betaalt. Dit kan je bedrijfsvoering flink beïnvloeden, maar er zijn stappen die je kunt ondernemen om deze situatie aan te pakken.

Zo ga je om met niet-betalende klant

Communicatie is de sleutel. Neem contact op met je klant om te achterhalen waarom er niet betaald wordt. Soms kan een telefoontje de situatie oplossen. Overweeg een betalingsregeling als oplossing. Werkt dit niet, stuur dan een schriftelijke herinnering en een aanmaning. Bij betalingsachterstanden heb je recht op rente en incassokosten. Schakel indien nodig een incassobureau of incasso-advocaat in.

Een failliete klant: Dit zijn de vervolgstappen

Neem contact op met de curator via het insolventieregister. Dien schriftelijk je vordering in met bewijs van de schuld. Juridisch advies kan helpen door het faillissementsproces heen. Vergeet niet dat bepaalde partijen, zoals de Belastingdienst, voorrang hebben.

Betaling na faillissement

Faillissementen kunnen complex zijn. Mogelijk wordt resterend geld verdeeld onder schuldeisers. Zorg voor een eigendomsvoorbehoud in je algemene voorwaarden om je producten terug te kunnen halen. Vorder de BTW terug van de Belastingdienst om financiële schade te beperken.

Veelgestelde vragen

Neem eerst contact op met de klant om te achterhalen waarom de betaling uitblijft. Soms is er sprake van een misverstand of een probleem dat eenvoudig op te lossen is. Blijf beleefd en professioneel in je communicatie. Als de klant nog steeds niet betaalt, kun je een betalingsregeling voorstellen waarbij de klant in termijnen betaalt. Werkt dit niet, stuur dan een schriftelijke herinnering en een aanmaning waarin je aangeeft welke stappen je neemt als de betaling uitblijft. Je hebt recht op rente en vergoeding van incassokosten.

Na het versturen van een herinnering en aanmaning, kun je een incassobureau of incasso-advocaat inschakelen. Deze professionals kunnen helpen bij het indienen van een claim en, indien nodig, het starten van een rechtszaak. Het is belangrijk om goed gedocumenteerd te zijn en alle communicatie en facturen bij de hand te hebben om je zaak te ondersteunen.

Als een klant failliet gaat, neem dan contact op met de curator die door de rechtbank is aangesteld. De curator beheert de bezittingen van de failliete klant en handelt de schulden af. Dien schriftelijk je vordering in bij de curator met bewijs van de openstaande facturen. Het is ook verstandig om juridisch advies in te winnen om het proces soepel te laten verlopen.

Of je geld terugkrijgt, hangt af van de beschikbare middelen en de rangorde van schuldeisers. Schuldeisers zoals de Belastingdienst hebben vaak voorrang. Zorg ervoor dat je eigendomsvoorbehoud hebt opgenomen in je algemene voorwaarden. Dit stelt je in staat om onbetaalde goederen terug te vorderen. Daarnaast kun je de BTW die je hebt betaald voor de onbetaalde facturen terugvorderen van de Belastingdienst.

Zorg voor een eigendomsvoorbehoud in je algemene voorwaarden, zodat je goederen kunt terughalen als ze niet betaald worden. Vorder de BTW terug van de Belastingdienst voor onbetaalde facturen. Overweeg juridische stappen als laatste redmiddel om je betaling te verzekeren. Door proactief te handelen en goed voorbereid te zijn, kun je de financiële impact van onbetaalde facturen minimaliseren.

BrandMR biedt juridisch advies en ondersteuning bij het innen van onbetaalde facturen. Van het opstellen van herinneringen en aanmaningen tot het inschakelen van een incasso-advocaat en het starten van een rechtszaak, wij staan klaar om je te helpen. Vul de online check in om te zien welke advocaat het beste bij jouw situatie past.

Doe de check