Door de coronacrisis gaat het slecht met het bedrijf van je werkgever.
Natuurlijk wil je dat het bedrijf blijft voortbestaan en jij en je collega’s je baan kunnen houden. Zelfs profvoetballers leveren tot 20% van hun salaris in om hun club te redden. Maar is het voorstel van je werkgever wel redelijk? En wat betekent dit voor jou op lange termijn?
Het antwoord hangt altijd af van jouw persoonlijke situatie. Brandmeester heeft de ervaring om je een goede afweging te laten maken. Ook helpen we je de afspraken met je werkgever goed vast te leggen zodat hier later geen misverstanden over ontstaan.
Of je akkoord gaat, hangt van veel factoren af. Bij wat voor bedrijf werk je en wat is je functie en salaris? Welke offers maken de directie en de aandeelhouders? Is er een goed onderbouwd plan voorgelegd? Hieronder beantwoorden we een aantal algemene vragen. Wil je weten wat voor jou het beste is? Dan kan Brandmeester je altijd helpen in een persoonlijk adviesgesprek.
Bij Brandmeester kies je voor juridische hulp in heldere bewoordingen. Zo vertellen we je precies wat we gaan doen, wat je kansen zijn en wat het kost. Je doorloopt maximaal 4 stappen, ieder met een vaste prijs. Je bepaalt zelf of je de volgende stap zet.
Nog meer weten? Op onze Hoe we werken pagina lees je alles over onze duidelijke manier van werken.
“Eerst gaan we samen kijken wat je juridische mogelijkheden zijn. Wat daarna volgt is altijd in overleg met jou.“
Volgens de wet moet de werkgever het opgebouwde vakantiegeld uiterlijk 30 juni uitbetalen. Je arbeidsovereenkomst of de CAO kan hiervan afwijken. Als je werkgever hier nu geen geld voor heeft, kan hij met je afspreken om het geheel of gedeeltelijk later te betalen. Maar niet zonder jouw instemming. Het is verstandig om zo’n afspraak schriftelijk vast te leggen.
Een werkgever kan niet zonder jouw instemming het loon verlagen. Zelfs als hij het financieel heel zwaar heeft, staat een rechter dit niet snel toe. Het is misschien moeilijk om te weigeren akkoord te gaan met een loonoffer. Toch adviseren wij je goed te laten informeren. Zo heeft instemmen met een lager loon bijvoorbeeld consequenties voor de hoogte van je WW-uitkering als je toch werkloos wordt. Ook moet je goed afspreken hoe lang de maatregel duurt.
In je arbeidsovereenkomst of CAO kan zijn opgenomen dat je je vakantiedagen op een vast tijdstip moet opnemen (bijvoorbeeld tijdens de bouwvak). Is dit niet vastgelegd of wil je werkgever dat je op een ander moment verplicht vakantie opneemt, dan kan dat niet zomaar. Te weinig werk is geen reden om je te vragen om vakantiedagen op te nemen. Werknemers houden recht op loon en de werkgever kan een beroep doen op de NOW-regeling. Wanneer je je vakantie opneemt, wordt vastgesteld op basis van je aanvraag. Wel kan de werkgever je vragen om tijdens de crisis niet al je vakantiedagen op te sparen maar je vakantiedagen evenwichtig te spreiden over het jaar.
Als de OR heeft ingestemd met een regeling is er in ieder geval goed overleg gevoerd. De OR heeft waarschijnlijk de financiële cijfers kunnen inzien en een plan kunnen beoordelen. Maar dit bindt jou als individuele werknemer niet. Ook als de OR heeft ingestemd of positief heeft geadviseerd, kun je een loonoffer weigeren.
Brandmeester heeft zijn naam te danken aan het meester zijn van elke situatie. De meeste arbeidsconflicten hebben we al talloze keren eerder gezien. Dit betekent dat we vooraf goed kunnen inschatten wat de beste aanpak is en kunnen we de meeste conflicten oplossen zonder ingrijpende juridische stappen.
Zo zullen wij alleen contact opnemen met de tegenpartij (je werkgever, je buurman, etc.) met jouw medeweten en instemming, op een manier die jij hebt bepaald.
Rechts- en wetswinkels en juridisch loketten beantwoorden je juridische vragen. Vaak doen ze dat zelfs kosteloos. Maar daar blijft het dan ook bij. Je vindt er geen volgende stappen en ze geven je geen hulp bij het proces. Ze zullen je alleen doorverwijzen naar een derde.
Bij Brandmeester vind je op één plek zowel betaalbaar advies als juridische hulp. Alles is toegespitst op jouw situatie waarbij iemand voor je onderhandelt of procedeert. En vanaf het allereerste moment heb je al een jurist als aanspreekpunt.