Juridische hulp bij een loonoffer

Door de coronacrisis gaat het slecht met het bedrijf van je werkgever.

 • Je vakantiegeld wordt later betaald.
 • Je moet verplicht vakantiedagen opnemen.
 • Je moet akkoord gaan met een lager salaris.
 • Je wil dit allemaal niet maar je wil ook geen groot conflict.

Natuurlijk wil je dat het bedrijf blijft voortbestaan en jij en je collega’s je baan kunnen houden. Zelfs profvoetballers leveren tot 20% van hun salaris in om hun club te redden. Maar is het voorstel van je werkgever wel redelijk? En wat betekent dit voor jou op lange termijn?

Het antwoord hangt altijd af van jouw persoonlijke situatie. Brandmeester heeft de ervaring om je een goede afweging te laten maken. Ook helpen we je de afspraken met je werkgever goed vast te leggen zodat hier later geen misverstanden over ontstaan.


Of je akkoord gaat, hangt van veel factoren af. Bij wat voor bedrijf werk je en wat is je functie en salaris? Welke offers maken de directie en de aandeelhouders? Is er een goed onderbouwd plan voorgelegd? Hieronder beantwoorden we een aantal algemene vragen. Wil je weten wat voor jou het beste is? Dan kan Brandmeester je altijd helpen in een persoonlijk adviesgesprek.

Hoe kan BrandMR jou helpen?

Bij Brandmeester kies je voor juridische hulp in heldere bewoordingen. Zo vertellen we je precies wat we gaan doen, wat je kansen zijn en wat het kost. Je doorloopt maximaal 4 stappen, ieder met een vaste prijs. Je bepaalt zelf of je de volgende stap zet.

Online check
Weet direct of we je kunnen helpen.
Gratis

Online Check

Kunnen wij wat voor je betekenen? Je weet het na een paar klikken met de online check. Bovendien zie je meteen welke van onze gespecialiseerde advocaten je het beste kan helpen. Je kunt deze check vergelijken met het eerste gesprek dat je met een traditionele advocaat zou hebben. Maar met als voordeel dat je niet naar een duur kantoor hoeft te komen. Ga je met ons verder? Dan zit je eigen advocaat al voor je klaar voor het persoonlijk adviesgesprek.


DIT KAN JE VERWACHTEN

 • gratis
 • klaar binnen drie minuten
 • de beste advocaat voor jouw vraag


Besluit je met ons in zee te gaan? Dan volgt een Persoonlijk Adviesgesprek. De meeste zaken zijn met het Persoonlijk Adviesgesprek al opgelost, ook dankzij de goede voorselectie in de Online Check.


Doe de Online Check

Persoonlijk advies
Een gesprek over je kansen en mogelijkheden. Meestal los je je probleem hier al mee op, zonder verdere kosten.
€ 139

Persoonlijk advies

Als je dit adviesgesprek in gaat, heb je de online check al gedaan. Dus we weten waar het over gaat en welke advocaat je het beste kan helpen. Zo kunnen we meteen ter zake komen. We geven je een goed beeld van je kansen en vertellen je hoe je (met of zonder Brandmeester) verder moet.


Dit kan je verwachten

 • Maatwerkadvies
 • Inzicht in je kansen
 • Online dossier met alle belangrijke informatie bij elkaar

Veel juridische vragen zijn met dit persoonlijk advies al opgelost.


Waarom niet gratis?

  Zo werkt het

  Natuurlijk willen we je zo snel mogelijk kunnen helpen. Daarom kan je na het aanmaken van je online dossier al direct aan de slag met het aanleveren van de belangrijkste informatie. Je ziet duidelijk welke documenten en andere informatie we nodig hebben. Jouw jurist bekijkt of alles goed binnen is gekomen en vraagt als dat nodig is nog om extra informatie. Zo weten we zeker dat we goed voorbereid het gesprek in gaan. En uiteraard is alle informatie goed beveiligd.

  Als alle informatie binnen is, krijg je een seintje dat je de afspraak kunt inplannen. Je hebt namelijk toegang tot de agenda van je jurist. Kies het moment dat jou het beste uitkomt. Jouw jurist gaat zich vervolgens inlezen in je situatie en jij krijgt tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op het adviesgesprek.

  Het adviesgesprek duurt ongeveer 30 minuten en gaat via telefoon of beeldbellen. Jij kiest wat je het prettigste vindt. Tijdens het gesprek bespreken we of het slim is om te gaan onderhandelen (als je te maken hebt met bedrijven of personen) of bezwaar te maken (als je te maken hebt met instanties van de (semi-)overheid). Het kan ook dat je kansen klein zijn en dat het niet verstandig is om verder te gaan. Dat zeggen we dan ook eerlijk. Wil je meer weten over het adviesgesprek en wat je er allemaal van kan verwachten? Lees erover in deze blog.

  Het advies is makkelijk terug te vinden in je eigen online dossier. Er is een schriftelijk deel en een audio-opname van het gesprek. Je kan het dus altijd nog eens terugluisteren of teruglezen. Handig als je bijvoorbeeld je opties nog eens met iemand anders wil bespreken. Onze ervaring is dat veel juridische problemen met een persoonlijk advies al zijn opgelost. Wil je daarna toch nog verder gaan? Dan beslis jij of je dit met of zonder Brandmeester doet.

In gesprek of bezwaar
We gaan onderhandelen of tekenen bezwaar aan.
Vaste prijs*

Onderhandelen

Jouw specialist gaat voor je in gesprek met de tegenpartij. Samen hebben jullie de strategie en de doelen bepaald. Omdat je eerst het Persoonlijk Adviesgesprek hebt gehad, kunnen we snel door met het maken van de afspraken. Dat betekent snel werken en meer kans op slagen. Veel juridische problemen zijn met onderhandelen al opgelost.


Wat je kunt verwachten

 • Je hoeft niet zelf aan tafel met de tegenpartij.
 • Door het online dossier heb je controle en inzicht.
 • Na afloop zijn alle afspraken waterdicht vastgelegd.
 • Je kunt de kosten ook gespreid betalen.

  Zo werkt het

  Omdat jullie elkaar al gesproken hebben in het adviesgesprek is er al veel relevante informatie bekend. In een gesprek (per telefoon of Skype) bespreken jullie of er aanvullende informatie nodig is en wat de strategie zal worden in de onderhandeling.

  Je hoeft niet zelf in gesprek met de tegenpartij (bijvoorbeeld de buren of je baas), als je dat niet wilt. Jouw jurist doet alle communicatie. Hij laat weten wat je standpunten zijn en opent de onderhandelingen.

  Eenmaal in gesprek kan de onderhandeling beginnen. Hoe lang dat duurt, kan nogal verschillen. Soms komen we er meteen uit. Maar er kunnen ook meerdere rondes volgen. Hierin zijn we ook afhankelijk van de tegenpartij. Staan ze open voor een eerlijke onderhandeling? Hoe snel reageren ze? Eén ding weet je wel zeker: de kosten blijven voor jou hetzelfde.

  Tot een oplossing gekomen? Dan leggen we de afspraken duidelijk vast zodat hier later geen discussie over kan ontstaan. Als de onderhandeling niet succesvol was, krijg je advies over een mogelijke volgende stap. Jij bepaalt zelf of je die volgende stap ook wil nemen.

Procederen of in beroep
Als het echt nodig is, stappen we naar de rechter.
Vaste prijs*

Procederen

Als we er aan de onderhandelingstafel echt niet uitkomen of als onderhandelen geen zin heeft, kunnen we overgaan tot procederen. Dit doen we alleen als we denken dat je een goede kans maakt om te winnen. Een procedure duurt gemiddeld tussen de drie en zes maanden. Al kan dat per zaak erg verschillen.


Dit kan je verwachten

 • De beste verdediging van jouw belangen.
 • We stellen alle documenten voor je op.
 • Een vaste prijs, ook als er meer zittingen zijn.
 • Je kunt de kosten ook gespreid betalen.

  Zo werkt het

  Wij stellen de processtukken op, zorgen dat het bij de rechter komt en bereiden ons voor op de zitting. We nemen alle communicatie op ons en komen op voor je belangen.

  Tijdens de zitting lichten de partijen hun standpunten toe en beantwoorden ze eventuele vragen. Jij bent aanwezig bij de zitting maar wij doen het woord namens jou. Een rechter kan jou ook een vraag stellen. Geen zorgen! Wij staan altijd naast je en bereiden vragen die je kan verwachten met je voor. We proberen altijd het uiterste uit je zaak te halen maar zeggen het ook als er goede redenen zijn om niet verder te procederen.

  In principe volgt na de zitting een uitspraak. Maar de rechter kan ook aandringen op een schikking, extra bewijs opvragen of het advies van een deskundige inwinnen. Of het kan zijn dat er alsnog onderhandeld gaat worden. Niet eens met de uitspraak? We kunnen ook nog in beroep of zelfs hoger beroep gaan. Als je via Brandmeester procedeert, is dit kosteloos. En we doen het alleen als we denken dat jouw zaak een goede kans maakt. Ook daar zijn we eerlijk over.

  Na de procedure nemen we de uitspraak van de rechter met je door en beantwoorden we eventuele vragen die je nog hebt. Hoe de procedure ook loopt, we ontzorgen je op alle manieren.

Nog meer weten? Op onze Hoe we werken pagina lees je alles over onze duidelijke manier van werken.

* De prijs van deze stap is afhankelijk van je vraag maar is altijd vast en vooraf bekend.
 • Zelf bepalen of je een stap verdergaat
 • Kosten zijn vooraf duidelijk
 • Geen extra kosten voor extra werkzaamheden

“Eerst gaan we samen kijken wat je juridische mogelijkheden zijn. Wat daarna volgt is altijd in overleg met jou.“

Michelle de Kip

Michelle de Kip | Advocaat Werk en inkomen

De specialisten

Veelgestelde vragen

Volgens de wet moet de werkgever het opgebouwde vakantiegeld uiterlijk 30 juni uitbetalen. Je arbeidsovereenkomst of de CAO kan hiervan afwijken. Als je werkgever hier nu geen geld voor heeft, kan hij met je afspreken om het geheel of gedeeltelijk later te betalen. Maar niet zonder jouw instemming. Het is verstandig om zo’n afspraak schriftelijk vast te leggen.

Een werkgever kan niet zonder jouw instemming het loon verlagen. Zelfs als hij het financieel heel zwaar heeft, staat een rechter dit niet snel toe. Het is misschien moeilijk om te weigeren akkoord te gaan met een loonoffer. Toch adviseren wij je goed te laten informeren. Zo heeft instemmen met een lager loon bijvoorbeeld consequenties voor de hoogte van je WW-uitkering als je toch werkloos wordt. Ook moet je goed afspreken hoe lang de maatregel duurt.

In je arbeidsovereenkomst of CAO kan zijn opgenomen dat je je vakantiedagen op een vast tijdstip moet opnemen (bijvoorbeeld tijdens de bouwvak). Is dit niet vastgelegd of wil je werkgever dat je op een ander moment verplicht vakantie opneemt, dan kan dat niet zomaar. Te weinig werk is geen reden om je te vragen om vakantiedagen op te nemen. Werknemers houden recht op loon en de werkgever kan een beroep doen op de NOW-regeling. Wanneer je je vakantie opneemt, wordt vastgesteld op basis van je aanvraag. Wel kan de werkgever je vragen om tijdens de crisis niet al je vakantiedagen op te sparen maar je vakantiedagen evenwichtig te spreiden over het jaar.

Als de OR heeft ingestemd met een regeling is er in ieder geval goed overleg gevoerd. De OR heeft waarschijnlijk de financiële cijfers kunnen inzien en een plan kunnen beoordelen. Maar dit bindt jou als individuele werknemer niet. Ook als de OR heeft ingestemd of positief heeft geadviseerd, kun je een loonoffer weigeren.

Brandmeester heeft zijn naam te danken aan het meester zijn van elke situatie. De meeste arbeidsconflicten hebben we al talloze keren eerder gezien. Dit betekent dat we vooraf goed kunnen inschatten wat de beste aanpak is en kunnen we de meeste conflicten oplossen zonder ingrijpende juridische stappen.

Zo zullen wij alleen contact opnemen met de tegenpartij (je werkgever, je buurman, etc.) met jouw medeweten en instemming, op een manier die jij hebt bepaald.

Rechts- en wetswinkels en juridisch loketten beantwoorden je juridische vragen. Vaak doen ze dat zelfs kosteloos. Maar daar blijft het dan ook bij. Je vindt er geen volgende stappen en ze geven je geen hulp bij het proces. Ze zullen je alleen doorverwijzen naar een derde. 

Bij Brandmeester vind je op één plek zowel betaalbaar advies als juridische hulp. Alles is toegespitst op jouw situatie waarbij iemand voor je onderhandelt of procedeert. En vanaf het allereerste moment heb je al een jurist als aanspreekpunt.

grafiek

SCHERPE, VASTE PRIJZEN

 • Controle over de kosten
 • Jij bepaalt hoe ver je gaat
 • Geen verrassingen achteraf