Wat als je werkgever failliet gaat?

Stel je voor dat het bedrijf van je werkgever het toch niet gaat redden de komende tijd. Wat betekent een eventueel faillissement dan voor jou?

 • Wie betaalt je achterstallige loon?
 • Heb je recht op een uitkering?
 • Wat als er een doorstart komt?
Laat BrandMR je helpen #}

Het was misschien niet geheel onverwacht maar toch komt de klap hard aan als je hoort dat je werkgever echt failliet is. Gelukkig sta je in Nederland niet achteraan in de rij en neemt het UWV een groot deel van de verplichtingen van de werkgever over.

Als er na een faillissement sprake is van een doorstart kan het ingewikkeld worden. Waarom krijgt de ene werknemer wel een aanbod om bij het nieuwe bedrijf in dienst te treden en de ander niet? Mag het aangeboden salaris lager zijn dan het was en kan er opnieuw een contract voor bepaalde tijd worden aangeboden? Brandmeester kan je helpen met al deze vragen.


Om je alvast een eindje op weg te helpen, vind je hieronder een aantal veelgestelde vragen.


Hoe kan BrandMR jou helpen?

Brandmeester biedt 4 soorten juridische hulp aan, ieder met een vaste prijs. Jij bepaalt zelf welke stappen je wilt nemen.

Online check
Ontdek direct of we je kunnen helpen en welke jurist bij jouw vraag past.
Gratis
Persoonlijk advies
Duidelijkheid van een gespecialiseerde jurist over jouw juridische kansen.
Altijd € 139

Persoonlijk advies

Als je dit adviesgesprek in gaat, heb je al de online check gedaan. Dus we weten waar het over gaat en welke jurist je het beste kan helpen. Zo kunnen we meteen ter zake komen, je een goed beeld van je kansen geven en je vertellen hoe je (met of zonder Brandmeester) verder moet.


Dit kan je verwachten

 • Maatwerkadvies
 • Inzicht in je kansen
 • Online dossier met alle belangrijke informatie bij elkaar

Veel juridische vragen zijn met dit Persoonlijk Advies al opgelost.

  Zo werkt het

  Natuurlijk willen we je zo snel mogelijk kunnen helpen. Daarom kan je na het aanmaken van je online dossier al direct aan de slag met het aanleveren van de belangrijkste informatie. Je ziet duidelijk welke documenten en andere informatie we nodig hebben. Jouw jurist bekijkt of alles goed binnen is gekomen en vraagt als dat nodig is nog om extra informatie. Zo weten we zeker dat we goed voorbereid het gesprek in gaan. En uiteraard is alle informatie goed beveiligd.

  Als alle informatie binnen is, krijg je een seintje dat je de afspraak kunt inplannen. Je hebt namelijk toegang tot de agenda van je jurist. Kies het moment dat jou het beste uitkomt. Jouw jurist gaat zich vervolgens inlezen in je situatie en jij krijgt tips over hoe jij je het beste kunt voorbereiden op het adviesgesprek.

  Het adviesgesprek duurt ongeveer 30 minuten en gaat via telefoon of Skype. Jij kiest wat je het prettigste vindt. Tijdens het gesprek bespreken we of het slim is om te gaan onderhandelen (als je te maken hebt met bedrijven of personen) of bezwaar te maken (als je te maken hebt met instanties van de (semi-)overheid). Het kan ook dat je kansen klein zijn en dat het niet verstandig is om verder te gaan. Dat zeggen we dan ook eerlijk.

  Het advies is makkelijk terug te vinden in je eigen online dossier. Er is een schriftelijk deel en de audio-opname van het gesprek. Je kan het dus altijd nog eens terugluisteren of teruglezen. Handig als je bijvoorbeeld je opties nog eens met iemand anders wil bespreken. Onze ervaring is dat de meeste juridische problemen met een persoonlijk advies zijn opgelost. Wil je daarna toch nog verder gaan? Jij beslist of je dit met of zonder Brandmeester doet.

In gesprek of bezwaar
We gaan onderhandelen of tekenen bezwaar aan.
Vaste prijs*

Onderhandelen

Als uit het adviesgesprek blijkt dat onderhandelen een goede slagingskans heeft, gaat jouw jurist voor je aan de slag. Deze onderhandelt namens jou nadat jullie samen de strategie hebben bepaald. Goed om te weten: de meeste juridische problemen worden met onderhandelen opgelost.


Wat je kunt verwachten

 • Je hoeft niet zelf aan tafel met de tegenpartij.
 • Controle en inzicht door het online dossier.
 • Na afloop: alle afspraken waterdicht vastgelegd.

  Zo werkt het

  Omdat jullie elkaar al gesproken hebben in het adviesgesprek is er al veel relevante informatie. In een gesprek (per telefoon of Skype) bespreken jullie of er aanvullende informatie nodig is en wat de strategie zal worden in de onderhandeling.

  Je hoeft niet zelf in gesprek met de tegenpartij (bijvoorbeeld de buren of je baas), als je dat niet wilt. Jouw jurist doet alle communicatie en laat weten wat je standpunten zijn en opent de onderhandelingen.

  Eenmaal in gesprek, kan de onderhandeling beginnen. Hoe lang dat duurt, kan nogal verschillen. Soms komen we er meteen uit, maar er kunnen ook meerdere rondes volgen. Hierin zijn we ook afhankelijk van de tegenpartij. Staan ze open voor een eerlijke onderhandeling? Hoe snel reageren ze? Een ding weet je wel zeker: de kosten blijven voor jou hetzelfde.

  Tot een oplossing gekomen? We leggen de afspraken duidelijk vast zodat hier later geen discussie over kan komen. Als de onderhandeling niet succesvol was, dan krijg je advies over de mogelijke volgende stap. Jij bepaalt zelf of je een volgende stap wilt nemen.

Procederen of in beroep
Als het echt nodig is, stappen we naar de rechter.
Vaste prijs*

Procederen

Als we er aan de onderhandelingstafel écht niet uitkomen, of als onderhandelen geen zin heeft, kunnen we overgaan tot procederen. Dit doen we alleen als we denken dat je een goede kans maakt om te winnen. Een procedure duurt gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden, al kan dat per zaak erg verschillen.


Dit kan je verwachten

 • De beste verdediging van jouw belangen.
 • We stellen alle documenten op.
 • Een vaste prijs, ook als er meer zittingen zijn.

  Zo werkt het

  Wij stellen de processtukken op, zorgen dat het bij de rechter komt en bereiden ons voor op de zitting. We nemen alle communicatie op ons en komen op voor je belangen.

  Tijdens de zitting lichten de partijen hun standpunten toe en beantwoorden ze eventuele vragen. Jij bent aanwezig bij de zitting, maar wij doen het woord namens jou. Een rechter kan jou ook een vraag stellen. Geen zorgen, want wij staan altijd naast je en bereiden vragen die je kan verwachten met je voor. We proberen altijd het uiterste uit je zaak te halen maar zeggen het ook als er goede redenen zijn om niet verder te procederen.

  In principe volgt na de zitting een uitspraak. Maar de rechter kan ook aandringen op een schikking, extra bewijs opvragen of het advies van een deskundige inwinnen. Of het kan zijn dat er alsnog onderhandeld gaat worden. Niet eens met de uitspraak? We kunnen ook nog in beroep of zelfs hoger beroep gaan. Dit is bij Brandmeester kosteloos als je via ons procedeert. En we doen het alleen als we denken dat jouw zaak een goede kans maakt. Ook daar zijn wij eerlijk over.

  Na de procedure nemen we de uitspraak van de rechter met je door en beantwoorden we eventuele vragen die je nog hebt. Hoe de procedure ook loopt, we ontzorgen je op alle manieren.

Nog meer weten? Lees alles over onze duidelijke manier van werken.

* De prijs van deze stap is afhankelijk van je vraag maar is altijd vast en vooraf bekend.
 • Vaste prijs: geen verrassingen.
 • Online: jij hebt controle over iedere stap.
 • Voor iedereen: ook als je niet verzekerd bent.

"Brandmeester is dé manier om het recht toegankelijker te maken. Wij bieden een uitstekende dienstverlening voor een betaalbare prijs. Ik ben er trots op om hier mijn steentje aan te kunnen bijdragen."

Natasja van Mourik

Natasja van Mourik | Jurist Werk en inkomen

Onze mensen

Veelgestelde vragen

Als je bedrijf failliet gaat, benoemt de rechtbank een curator. Een van de eerste dingen die een curator meestal doet is de arbeidsovereenkomsten met de werknemers opzeggen. Daarvoor heeft hij geen toestemming van het UWV of de rechter nodig. Ook kan de opzegtermijn korter zijn dan in je contract of CAO staat. De opzegtermijn is maximaal zes weken.

De curator gaat kijken of hij (delen) van het bedrijf kan verkopen. Daarbij is een nog (deels) werkend bedrijf meer geld waard. De curator mag dan ook van je verlangen dat je tijdens de opzegtermijn blijft werken. Je kunt ook zelf je arbeidsovereenkomst opzeggen. Maar ook dan geldt voor jou een opzegtermijn als de curator wil dat je blijft werken.

Na het faillissement betaalt het UWV het loon over de opzegtermijn. Ook achterstallig loon tot 13 weken voor de faillissementsdatum wordt door het UWV betaald. Is het vakantiegeld of pensioenpremie niet betaald? Dan neemt het UWV ook die betalingen tot een jaar voor het faillissement voor haar rekening. Vaak houdt het UWV een informatiebijeenkomst voor het personeel als het faillissement is uitgesproken.

Let op: als je meer verdient dan (afgerond) € 86.000,- bruto per jaar betaalt het UWV niet meer dan dit bedrag. Je kunt dan het niet door het UWV betaalde bedrag indienen bij de curator. Of je dat deel nog (geheel of gedeeltelijk) betaald krijgt, hangt af van de opbrengsten uit het faillissement.

Als je werkgever failliet gaat, vervalt helaas het recht op de transitievergoeding. Het UWV betaalt deze vergoeding niet en je kunt ook geen vordering indienen in het faillissement.

Na afloop van de opzegtermijn kun je recht hebben op een WW-uitkering. Deze uitkering duurt maximaal 2 jaar. Of je in aanmerking komt voor een WW-uitkering en hoe lang deze duurt, hangt af van je zogenaamde arbeidsverleden. De website van het UWV geeft goede informatie over de WW. Je kunt er berekenen hoe lang de uitkering voor jou duurt en hoe hoog deze ongeveer is. Kom je er niet uit of wordt de uitkering naar jouw mening onterecht geweigerd? Neem dan contact op met Brandmeester. Doe de gratis check.

De curator kan (delen) van het bedrijf verkopen aan een ander (soms nieuw opgezet) bedrijf. Dat wordt een doorstart genoemd. Met het faillissement en vervolgens de opzegging van de arbeidsovereenkomst door de curator zijn de werknemers de meeste van hun oude rechten kwijt. Het nieuwe bedrijf kan besluiten wie van het personeel zij wel of niet een nieuwe arbeidsovereenkomst aanbiedt. Maar als er sprake is van een zogenaamde pre-packsituatie, waarbij een doorstart al voor het faillissement is ‘voorgekookt’, hebben de werknemers veel meer bescherming.

De situatie van een doorstart en de rechten die je daarna hebt, kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Brandmeester kan je adviseren waar je recht op hebt. Doe de gratis check.