Stel je voor dat het bedrijf van je werkgever het toch niet gaat redden de komende tijd. Wat betekent een eventueel faillissement dan voor jou?
Het was misschien niet geheel onverwacht maar toch komt de klap hard aan als je hoort dat je werkgever echt failliet is. Gelukkig sta je in Nederland niet achteraan in de rij en neemt het UWV een groot deel van de verplichtingen van de werkgever over.
Als er na een faillissement sprake is van een doorstart kan het ingewikkeld worden. Waarom krijgt de ene werknemer wel een aanbod om bij het nieuwe bedrijf in dienst te treden en de ander niet? Mag het aangeboden salaris lager zijn dan het was en kan er opnieuw een contract voor bepaalde tijd worden aangeboden? Brandmeester kan je helpen met al deze vragen.
Om je alvast een eindje op weg te helpen, vind je hieronder een aantal veelgestelde vragen.
Dit zijn de juridische diensten die wij bieden. Je bepaalt zelf hoe ver je wil gaan. Vaak is een persoonlijk advies al voldoende. Klik hieronder op de dienst van jouw keuze voor meer informatie.
Ontdek direct of we je kunnen helpen en welke jurist bij jouw vraag past.
Duidelijkheid van een gespecialiseerde jurist over jouw juridische kansen.
Is het advies onderhandelen? Wij onderhandelen voor jou.
Als het echt nodig is stappen we naar de rechter. In slechts 6% van de gevallen is dit nodig.
Ontdek direct of we je kunnen helpen en welke jurist bij jouw vraag past.
Duidelijkheid van een gespecialiseerde jurist over jouw juridische kansen.
Is het advies onderhandelen? Wij onderhandelen voor jou.
Als het echt nodig is stappen we naar de rechter. In slechts 6% van de gevallen is dit nodig.
"Brandmeester is dé manier om het recht toegankelijker te maken. Wij bieden een uitstekende dienstverlening voor een betaalbare prijs. Ik ben er trots op om hier mijn steentje aan te kunnen bijdragen."
Als je bedrijf failliet gaat, benoemt de rechtbank een curator. Een van de eerste dingen die een curator meestal doet is de arbeidsovereenkomsten met de werknemers opzeggen. Daarvoor heeft hij geen toestemming van het UWV of de rechter nodig. Ook kan de opzegtermijn korter zijn dan in je contract of CAO staat. De opzegtermijn is maximaal zes weken.
De curator gaat kijken of hij (delen) van het bedrijf kan verkopen. Daarbij is een nog (deels) werkend bedrijf meer geld waard. De curator mag dan ook van je verlangen dat je tijdens de opzegtermijn blijft werken. Je kunt ook zelf je arbeidsovereenkomst opzeggen. Maar ook dan geldt voor jou een opzegtermijn als de curator wil dat je blijft werken.
Na het faillissement betaalt het UWV het loon over de opzegtermijn. Ook achterstallig loon tot 13 weken voor de faillissementsdatum wordt door het UWV betaald. Is het vakantiegeld of pensioenpremie niet betaald? Dan neemt het UWV ook die betalingen tot een jaar voor het faillissement voor haar rekening. Vaak houdt het UWV een informatiebijeenkomst voor het personeel als het faillissement is uitgesproken.
Let op: als je meer verdient dan (afgerond) € 86.000,- bruto per jaar betaalt het UWV niet meer dan dit bedrag. Je kunt dan het niet door het UWV betaalde bedrag indienen bij de curator. Of je dat deel nog (geheel of gedeeltelijk) betaald krijgt, hangt af van de opbrengsten uit het faillissement.
Als je werkgever failliet gaat, vervalt helaas het recht op de transitievergoeding. Het UWV betaalt deze vergoeding niet en je kunt ook geen vordering indienen in het faillissement.
Na afloop van de opzegtermijn kun je recht hebben op een WW-uitkering. Deze uitkering duurt maximaal 2 jaar. Of je in aanmerking komt voor een WW-uitkering en hoe lang deze duurt, hangt af van je zogenaamde arbeidsverleden. De website van het UWV geeft goede informatie over de WW. Je kunt er berekenen hoe lang de uitkering voor jou duurt en hoe hoog deze ongeveer is. Kom je er niet uit of wordt de uitkering naar jouw mening onterecht geweigerd? Neem dan contact op met Brandmeester. Doe de gratis check.
De curator kan (delen) van het bedrijf verkopen aan een ander (soms nieuw opgezet) bedrijf. Dat wordt een doorstart genoemd. Met het faillissement en vervolgens de opzegging van de arbeidsovereenkomst door de curator zijn de werknemers de meeste van hun oude rechten kwijt. Het nieuwe bedrijf kan besluiten wie van het personeel zij wel of niet een nieuwe arbeidsovereenkomst aanbiedt. Maar als er sprake is van een zogenaamde pre-packsituatie, waarbij een doorstart al voor het faillissement is ‘voorgekookt’, hebben de werknemers veel meer bescherming.
De situatie van een doorstart en de rechten die je daarna hebt, kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Brandmeester kan je adviseren waar je recht op hebt. Doe de gratis check.