Wat kun je doen bij collectief ontslag?

Er is meer mogelijk dan je denkt

 • Weten waar je recht op hebt
 • Vrijwillige plaatsmaker worden
 • Was je ontslag wel terecht?

Je bedrijf schrapt een groot deel van zijn personeel en opeens sta je op straat. Maar is dat wel terecht? En wat zijn eigenlijk je rechten en mogelijkheden? Gelukkig kan Brandmeester je hierbij helpen.

Collectief ontslag

Als een bedrijf meer dan 20 arbeidsplaatsen laat vervallen, spreek je van collectief of massa-ontslag. Een Sociaal Plan regelt welke rechten je als ontslagen werknemer hebt. Vaak wordt er dan een beëindigingsovereenkomst opgesteld. Soms biedt het Sociaal Plan ook een ontslagvergoeding aan. Dat kan de wettelijke transitievergoeding zijn maar soms ook een betere regeling. Brandmeester kan dit allemaal voor je beoordelen.

Bij een collectief ontslag gelden strenge regels. Je werkgever mag niet zomaar kiezen wie hij wil ontslaan. Brandmeester kan het reorganisatieplan voor jou beoordelen en bekijken of het terecht is dat jouw arbeidsplaats vervalt.


Vrijwillige plaatsmaker

Bij sommige reorganisaties mag je ook zelf kiezen voor ontslag. Je maakt dan plaats voor een andere werknemer. Als vrijwillige plaatsmaker krijg je vaak een ontslagvergoeding of een andere aantrekkelijke regeling en heb je soms ook recht op een uitkering. Brandmeester kan precies voor je uitzoeken of je een vrijwillige plaatsmaker kan worden.


Ziek of zwanger

Vervalt je arbeidsplaats maar ben je ziek of zwanger? Dan gelden er andere regels en mag je meestal niet ontslagen worden. Bij een algehele bedrijfssluiting kan je als zieke werknemer wel ontslagen worden maar als zwangere of net bevallen werkneemsters niet. Laat Brandmeester je hierover adviseren.


Onderaan deze pagina vind je een aantal veelgestelde vragen die we vaak horen. Zit je vraag er niet tussen? Dan kun je tijdens kantooruren ook met ons chatten.

Hoe kan BrandMR je helpen?

Bij Brandmeester kies je voor juridische hulp in heldere bewoordingen. Zo vertellen we je precies wat we gaan doen, wat je kansen zijn en wat het kost. Je doorloopt maximaal 4 stappen, ieder met een vaste prijs. Je bepaalt zelf of je de volgende stap zet.

Online check
Ontdek direct of we je kunnen helpen en welke jurist bij jouw vraag past.
Gratis

Online Check

Kunnen wij wat voor je betekenen? Je weet het na een paar klikken met de online check. Bovendien zie je meteen welke van onze gespecialiseerde advocaten je het beste kan helpen. Je kunt deze check vergelijken met het eerste gesprek dat je met een traditionele advocaat zou hebben. Maar met als voordeel dat je niet naar een duur kantoor hoeft te komen. Ga je met ons verder? Dan zit je eigen advocaat al voor je klaar voor het persoonlijk adviesgesprek.


Meer weten over de online check? De specialisten leggen het uit.


DIT KAN JE VERWACHTEN

 • Binnen één minuut gedaan
 • Gratis en vrijblijvend
 • Selecteert de beste advocaat voor jouw vraag


Besluit je met ons in zee te gaan? Dan volgt een Persoonlijk Adviesgesprek. De meeste zaken zijn met het Persoonlijk Adviesgesprek al opgelost, ook dankzij de goede voorselectie in de Online Check.


Doe de Online Check

Persoonlijk advies
Duidelijkheid van een gespecialiseerde jurist over jouw juridische kansen.
Altijd € 139

Persoonlijk advies

Als je dit adviesgesprek in gaat, heb je de online check al gedaan. Dus we weten waar het over gaat en welke advocaat je het beste kan helpen. Zo kunnen we meteen ter zake komen. We geven je een goed beeld van je kansen en vertellen je hoe je (met of zonder Brandmeester) verder moet.


Meer weten over het persoonlijk advies? De specialisten leggen het uit.


Zo makkelijk werkt je maatwerkadviesgesprek

 • Maak je online dossier aan
 • Upload direct je stukken
 • Plan je afspraak in met je specialist
 • Je specialist bestudeert je stukken
 • Voer een inhoudelijk adviesgesprek op maat
 • Ontvang een schriftelijk advies en audio-opname


Veel juridische vragen zijn met dit persoonlijk advies al opgelost.


Waarom niet gratis?

  Zo werkt het

  Natuurlijk willen we je zo snel mogelijk kunnen helpen. Daarom kan je na het aanmaken van je online dossier al direct aan de slag met het aanleveren van de belangrijkste informatie. Je ziet duidelijk welke documenten en andere informatie we nodig hebben. Jouw jurist bekijkt of alles goed binnen is gekomen en vraagt als dat nodig is nog om extra informatie. Zo weten we zeker dat we goed voorbereid het gesprek in gaan. En uiteraard is alle informatie goed beveiligd.

  Als alle informatie binnen is, krijg je een seintje dat je de afspraak kunt inplannen. Je hebt namelijk toegang tot de agenda van je jurist. Kies het moment dat jou het beste uitkomt. Jouw jurist gaat zich vervolgens inlezen in je situatie en jij krijgt tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op het adviesgesprek.

  Het adviesgesprek duurt ongeveer 30 minuten en gaat via telefoon of beeldbellen. Jij kiest wat je het prettigste vindt. Tijdens het gesprek bespreken we of het slim is om te gaan onderhandelen (als je te maken hebt met bedrijven of personen) of bezwaar te maken (als je te maken hebt met instanties van de (semi-)overheid). Het kan ook dat je kansen klein zijn en dat het niet verstandig is om verder te gaan. Dat zeggen we dan ook eerlijk. Wil je meer weten over het adviesgesprek en wat je er allemaal van kan verwachten? Lees erover in deze blog.

  Het advies is makkelijk terug te vinden in je eigen online dossier. Er is een schriftelijk deel en een audio-opname van het gesprek. Je kan het dus altijd nog eens terugluisteren of teruglezen. Handig als je bijvoorbeeld je opties nog eens met iemand anders wil bespreken. Onze ervaring is dat veel juridische problemen met een persoonlijk advies al zijn opgelost. Wil je daarna toch nog verder gaan? Dan beslis jij of je dit met of zonder Brandmeester doet.

In gesprek of bezwaar
Is het advies onderhandelen of bezwaar maken? Wij gaan voor je aan de slag.
Vaste prijs*

Onderhandelen

Jouw specialist gaat voor je in gesprek met de tegenpartij. Samen hebben jullie de strategie en de doelen bepaald. Omdat je eerst het persoonlijk adviesgesprek hebt gehad, kunnen we snel door met het maken van afspraken. Dat betekent snel werken en meer kans van slagen. Als je je probleem nog niet had opgelost na het persoonlijk adviesgesprek lukt het met onderhandelen vrijwel altijd.


Wat we voor onze vaste prijs bieden

 • Samen met jou de strategie bepalen.
 • Correspondentie met de tegenpartij.
 • Overleg met jou en de tegenpartij om tot een oplossing te komen.
 • Vastleggen van de afspraken met de tegenpartij.


Wat je kunt verwachten

 • Je hoeft niet zelf aan tafel met de tegenpartij.
 • Door het online dossier heb je controle en inzicht.
 • Na afloop zijn alle afspraken waterdicht vastgelegd.
 • Je kunt de kosten ook gespreid betalen.


Meer weten over onderhandelen of in bezwaar gaan? De specialisten leggen het uit.

  Zo werkt het

  Omdat jullie elkaar al gesproken hebben in het adviesgesprek is er al veel relevante informatie bekend. In een gesprek (per telefoon of Teams) bespreken jullie of er aanvullende informatie nodig is en wat de strategie zal worden in de onderhandeling.

  Je hoeft niet zelf in gesprek met de tegenpartij (bijvoorbeeld de buren of je baas), als je dat niet wilt. Jouw jurist doet alle communicatie. Hij laat weten wat je standpunten zijn en opent de onderhandelingen.

  Eenmaal in gesprek kan de onderhandeling beginnen. Hoe lang dat duurt, kan nogal verschillen. Soms komen we er meteen uit. Maar er kunnen ook meerdere rondes volgen. Hierin zijn we ook afhankelijk van de tegenpartij. Staan ze open voor een eerlijke onderhandeling? Hoe snel reageren ze? Eén ding weet je wel zeker: de kosten blijven voor jou hetzelfde.

  Tot een oplossing gekomen? Dan leggen we de afspraken duidelijk vast zodat hier later geen discussie over kan ontstaan. Als de onderhandeling niet succesvol was, krijg je advies over een mogelijke volgende stap. Jij bepaalt zelf of je die volgende stap ook wil nemen.

Procederen of in beroep
Alleen als het echt nodig is, gaan we naar de rechter. Blijkt dit uit het advies? Dan slaan we de onderhandeling of het bezwaar over.
Vaste prijs*

Procederen

Als we er aan de onderhandelingstafel echt niet uitkomen of als onderhandelen geen zin heeft, kunnen we overgaan tot procederen. Dit doen we alleen als we denken dat je een goede kans maakt om te winnen. Een procedure duurt gemiddeld tussen de drie en zes maanden. Al kan dat per zaak erg verschillen.


Wat we voor onze vaste prijs bieden

 • Juridische ondersteuning (correspondentie voeren, overleg met jou en de tegenpartij, het vastleggen van eventuele afspraken met de tegenpartij, het schrijven van processtukken en het voorbereiden en bijwonen van zittingen).
 • De kosten van de rechter (griffierecht).
 • De kosten van een eventuele deskundige.
 • De kosten van een deurwaarder.


Dit kan je verwachten

 • De beste verdediging van jouw belangen.
 • We stellen alle documenten voor je op.
 • Een vaste prijs, ook als er meer zittingen zijn.
 • Je kunt de kosten ook gespreid betalen.


Meer weten over procederen of in beroep? De specialisten leggen het uit.

  Zo werkt het

  Wij stellen de processtukken op, zorgen dat het bij de rechter komt en bereiden ons voor op de zitting. We nemen alle communicatie op ons en komen op voor je belangen.

  Tijdens de zitting lichten de partijen hun standpunten toe en beantwoorden ze eventuele vragen. Jij bent aanwezig bij de zitting maar wij doen het woord namens jou. Een rechter kan jou ook een vraag stellen. Geen zorgen! Wij staan altijd naast je en bereiden vragen die je kan verwachten met je voor. We proberen altijd het uiterste uit je zaak te halen maar zeggen het ook als er goede redenen zijn om niet verder te procederen.

  In principe volgt na de zitting een uitspraak. Maar de rechter kan ook aandringen op een schikking, extra bewijs opvragen of het advies van een deskundige inwinnen. Of het kan zijn dat er alsnog onderhandeld gaat worden. Niet eens met de uitspraak? We kunnen ook nog in beroep of zelfs hoger beroep gaan. Als je via Brandmeester procedeert, is dit kosteloos. En we doen het alleen als we denken dat jouw zaak een goede kans maakt. Ook daar zijn we eerlijk over.

  Na de procedure nemen we de uitspraak van de rechter met je door en beantwoorden we eventuele vragen die je nog hebt. Hoe de procedure ook loopt, we ontzorgen je op alle manieren.

* De prijs van deze stap is afhankelijk van je vraag. Doe de check en je weet meteen wat het kost.
 • Vaste prijs: geen verrassingen
 • Vaste prijs: geen verrassingen
 • Voor iedereen: ook als je niet verzekerd bent

"Een collectief ontslag mag niet zomaar. Het is altijd goed om voor je rechten op te komen."

Natasja van Mourik

Natasja van Mourik | Advocaat Werk en inkomen

Onze specialisten

Veelgestelde vragen

Het werkt vrij simpel. Je start met een gratis online check. Daarna weet je of we je kunnen helpen. Via een persoonlijk gesprek vertellen we je of je een sterke zaak hebt en wat de beste aanpak is. Daarna kunnen we namens jou onderhandelen voor de beste uitkomst tussen jou en je werkgever. Komen we er niet uit? Dan leggen we je situatie in het uiterste geval voor aan de rechter.

Bij Brandmeester zit jij aan de knoppen: jij bepaalt zelf of we een stap verder gaan of niet.

Doe de check

Brandmeester heeft zijn naam te danken aan het meester zijn van elke situatie. De meeste arbeidsconflicten hebben we al talloze keren eerder gezien. Dit betekent dat we vooraf goed kunnen inschatten wat de beste aanpak is en kunnen we de meeste conflicten oplossen zonder ingrijpende juridische stappen.

Zo zullen wij alleen contact opnemen met de tegenpartij (je werkgever, je buurman, etc.) met jouw medeweten en instemming, op een manier die jij hebt bepaald.

Met een jaarcontract kan je niet zomaar ontslagen worden. Ontslag op staande voet om geldige redenen is wel mogelijk. Je werkgever kan ook naar de kantonrechter om het contract te laten ontbinden, maar dit zal niet vaak gebeuren.

Een tijdelijk contract loopt vanzelf af, maar je werkgever moet wel een maand van tevoren laten weten dat het contract niet meer wordt verlengd. Dit noemen we de aanzegtermijn. Doet je werkgever dit niet? Dan is hij je een vergoeding van een maandsalaris verschuldigd.

Heb je al 3 tijdelijke contracten gehad en krijg je een 4e contract, of werk je tijdens de 2e tijdelijke contract langer dan 36 maanden bij je werkgever? Dan ben je automatisch in vaste dienst, met alle bijbehorende rechten. Behalve als je een aanzegtermijn hebt gekregen natuurlijk.

Als je boventallig bent verklaard kan dat verschillende gevolgen hebben. Je kan bijvoorbeeld recht hebben op een andere functie bij dezelfde werkgever. Je kan ook ontslagen worden met een ontslagvergoeding of een transitievergoeding voor begeleiding naar een nieuwe baan. Soms kan je kiezen tussen deze twee mogelijkheden.

Op welke van deze regelingen je recht hebt, staat soms in het sociaal plan van je werkgever. Niet elke organisatie heeft overigens een sociaal plan. 

Als je werkgever failliet is, kan hij jouw loon niet doorbetalen. Dit noemen we betalingsonmacht. In zo'n geval kan het UWV de betalingsplicht overnemen.  Het UWV noemt dit ‘het overnemen van de loondoorbetalingsverplichting wegens betalingsonmacht’. Je krijgt dan een uitkering van het UWV. Dit is anders dan een WW-uitkering. Deze vraag je afzonderlijk aan.

Een uitkering wegens betalingsonmacht is iets anders dan een WW-uitkering. Die moet je afzonderlijk aanvragen en is lager dan een uitkering wegens betalingsonmacht. Ga naar de website van het UWV voor meer informatie.