Hier helpen wij bij
Lees deze voorbeelden van situaties waarin je met juridische hulp verder komt. We geven je tips en helpen je verder.
Er is meer mogelijk dan je denkt
Je bedrijf schrapt een groot deel van zijn personeel en opeens sta je op straat. Maar is dat wel terecht? En wat zijn eigenlijk je rechten en mogelijkheden? Gelukkig kan Brandmeester je hierbij helpen.
Als een bedrijf meer dan 20 arbeidsplaatsen laat vervallen, spreek je van collectief of massa-ontslag. Een Sociaal Plan regelt welke rechten je als ontslagen werknemer hebt. Vaak wordt er dan een beëindigingsovereenkomst opgesteld. Soms biedt het Sociaal Plan ook een ontslagvergoeding aan. Dat kan de wettelijke transitievergoeding zijn maar soms ook een betere regeling. Brandmeester kan dit allemaal voor je beoordelen.
Bij een collectief ontslag gelden strenge regels. Je werkgever mag niet zomaar kiezen wie hij wil ontslaan. Brandmeester kan het reorganisatieplan voor jou beoordelen en bekijken of het terecht is dat jouw arbeidsplaats vervalt.
Bij sommige reorganisaties mag je ook zelf kiezen voor ontslag. Je maakt dan plaats voor een andere werknemer. Als vrijwillige plaatsmaker krijg je vaak een ontslagvergoeding of een andere aantrekkelijke regeling en heb je soms ook recht op een uitkering. Brandmeester kan precies voor je uitzoeken of je een vrijwillige plaatsmaker kan worden.
Vervalt je arbeidsplaats maar ben je ziek of zwanger? Dan gelden er andere regels en mag je meestal niet ontslagen worden. Bij een algehele bedrijfssluiting kan je als zieke werknemer wel ontslagen worden maar als zwangere of net bevallen werkneemsters niet. Laat Brandmeester je hierover adviseren.
Onderaan deze pagina vind je een aantal veelgestelde vragen die we vaak horen. Zit je vraag er niet tussen? Dan kun je tijdens kantooruren ook met ons chatten.
Bij Brandmeester kies je voor juridische hulp in heldere bewoordingen. Zo vertellen we je precies wat we gaan doen, wat je kansen zijn en wat het kost. Je doorloopt maximaal 4 stappen, ieder met een vaste prijs. Je bepaalt zelf of je de volgende stap zet.
"Een collectief ontslag mag niet zomaar. Het is altijd goed om voor je rechten op te komen."
Lees deze voorbeelden van situaties waarin je met juridische hulp verder komt. We geven je tips en helpen je verder.
Het werkt vrij simpel. Je start met een gratis online check. Daarna weet je of we je kunnen helpen. Via een persoonlijk gesprek vertellen we je of je een sterke zaak hebt en wat de beste aanpak is. Daarna kunnen we namens jou onderhandelen voor de beste uitkomst tussen jou en je werkgever. Komen we er niet uit? Dan leggen we je situatie in het uiterste geval voor aan de rechter.
Bij Brandmeester zit jij aan de knoppen: jij bepaalt zelf of we een stap verder gaan of niet.
Brandmeester heeft zijn naam te danken aan het meester zijn van elke situatie. De meeste arbeidsconflicten hebben we al talloze keren eerder gezien. Dit betekent dat we vooraf goed kunnen inschatten wat de beste aanpak is en kunnen we de meeste conflicten oplossen zonder ingrijpende juridische stappen.
Zo zullen wij alleen contact opnemen met de tegenpartij (je werkgever, je buurman, etc.) met jouw medeweten en instemming, op een manier die jij hebt bepaald.
Met een jaarcontract kan je niet zomaar ontslagen worden. Ontslag op staande voet om geldige redenen is wel mogelijk. Je werkgever kan ook naar de kantonrechter om het contract te laten ontbinden, maar dit zal niet vaak gebeuren.
Een tijdelijk contract loopt vanzelf af, maar je werkgever moet wel een maand van tevoren laten weten dat het contract niet meer wordt verlengd. Dit noemen we de aanzegtermijn. Doet je werkgever dit niet? Dan is hij je een vergoeding van een maandsalaris verschuldigd.
Heb je al 3 tijdelijke contracten gehad en krijg je een 4e contract, of werk je tijdens de 2e tijdelijke contract langer dan 36 maanden bij je werkgever? Dan ben je automatisch in vaste dienst, met alle bijbehorende rechten. Behalve als je een aanzegtermijn hebt gekregen natuurlijk.
Als je boventallig bent verklaard kan dat verschillende gevolgen hebben. Je kan bijvoorbeeld recht hebben op een andere functie bij dezelfde werkgever. Je kan ook ontslagen worden met een ontslagvergoeding of een transitievergoeding voor begeleiding naar een nieuwe baan. Soms kan je kiezen tussen deze twee mogelijkheden.
Op welke van deze regelingen je recht hebt, staat soms in het sociaal plan van je werkgever. Niet elke organisatie heeft overigens een sociaal plan.
Als je werkgever failliet is, kan hij jouw loon niet doorbetalen. Dit noemen we betalingsonmacht. In zo'n geval kan het UWV de betalingsplicht overnemen. Het UWV noemt dit ‘het overnemen van de loondoorbetalingsverplichting wegens betalingsonmacht’. Je krijgt dan een uitkering van het UWV. Dit is anders dan een WW-uitkering. Deze vraag je afzonderlijk aan.
Een uitkering wegens betalingsonmacht is iets anders dan een WW-uitkering. Die moet je afzonderlijk aanvragen en is lager dan een uitkering wegens betalingsonmacht. Ga naar de website van het UWV voor meer informatie.