Wat zijn precies je rechten als je ziek wordt?

Je recht regelen? Doe de gratis online check.

  • Weten waar je recht op hebt
  • Advies van ervaren juristen
  • Hulp zonder het conflict uit de hand te laten lopen

Je bent ziek en kunt niet naar je werk. Daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten. En het is nog vervelend voor je werkgever ook. In zo'n geval is het goed om te weten wat je rechten en plichten zijn. Wat doe je bijvoorbeeld als je werkgever vindt dat je wel kan werken? Een persoonlijk juridisch advies zorgt er dan voor dat je een stuk sterker staat.

Stel dat je baas niet gelooft dat je echt ziek bent, bijvoorbeeld omdat er ook een arbeidsconflict speelt. Of stel dat je ziekmelding niet wordt geaccepteerd en je plotseling op staande voet wordt ontslagen. Wat doe je dan? Het beste is om meteen een adviesgesprek bij ons aan te vragen. Wij zetten dan alles overzichtelijk voor je op een rij.


Het kan natuurlijk ook dat je het niet eens bent met de bedrijfsarts of arbodienst. Zij bepalen of je wel of niet kan werken. Maar het kan natuurlijk zijn dat je het niet eens met de uitkomst van hun onderzoek. In dat geval kun je vragen om een deskundigenoordeel bij UWV. Je kunt ook een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts of arbodienst. Je kunt dit helemaal zelf doen. Maar je kunt ook gebruik maken van de kennis en ervaring die onze specialisten in huis hebben. We staan in ieder geval altijd voor je klaar met een persoonlijk adviesgesprek.


Om je alvast wat op weg te helpen, kun je onderaan deze pagina een aantal veelgestelde vragen vinden.


  • Vaste prijs: geen verrassingen.
  • Online: jij hebt controle over iedere stap.
  • Voor iedereen: ook als je niet verzekerd bent.

"Brandmeester is dé manier om het recht toegankelijker te maken. Wij bieden een uitstekende dienstverlening voor een betaalbare prijs. Ik ben er trots op om hier mijn steentje aan te kunnen bijdragen."

Natasja van Mourik

Natasja van Mourik | Advocaat Werk en inkomen

Onze specialisten

Veelgestelde vragen

Meld je zo snel mogelijk ziek. Je baas moet veel regelen na een ziekmelding dus hij of zij moet zo snel mogelijk weten dat je niet naar het werk komt. Check je contract op de regels die er op je werk gelden voor ziekmelding.

Je hoeft overigens niet alles te vertellen. Je baas hoeft niet te weten wat je klachten zijn of de redenen van je ziekmelding. Soms is dat ook beter om dit niet melden. Maar er zijn ook vragen die je wel moet beantwoorden, zoals hoe lang je ziek denkt te zijn.

Opgeroepen door de bedrijfsarts of de arbodienst? Dan moet je naar die afspraak gaan, anders kan mogelijk je loon stopgezet worden. Wij weten wat je kan verwachten bij zo’n afspraak en zorgen ervoor dat je er goed voorbereid er naartoe kan gaan.

Als je weer terugkomt van ziek zijn, kun je misschien niet gelijk verder waar je gebleven was. De bedrijfsarts kijkt dan met je mee en adviseert jou en je werkgever over hoe je het beste terug kan komen. Soms kun je niet terugkeren in je eerdere functie. Je werkgever moet dan een andere functie voor je zoeken die je wel kan uitvoeren. Is die er niet? Dan zoekt je werkgever samen met jou naar een functie buiten het bedrijf.

Ben je ziek en heb je geen werkgever? Dan kan je recht hebben op een ziektewetuitkering.

Soms ben je al werkeloos als je ziek wordt. Dan geldt meestal dat je twee jaar recht hebt op een ziektewetuitkering in plaats van je WW.

Loopt je contract af tijdens je ziekte? Dan geldt dat je tot twee jaar wordt aangevuld met een ziektewetuitkering. Loopt je contract bijvoorbeeld af nadat je drie maanden ziek bent geweest, dan krijg je nog één jaar en negen maanden een ziektewetuitkering.

Soms heb je geen recht op een ziektewetuitkering. Wil je precies weten hoe dit zit? Lees op de website van de overheid verder.

Ja. Ook als je ziek bent, bouw je gewoon vakantiedagen op.

Ja. Vraag wel altijd toestemming aan je werkgever en bedrijfsarts. De periode dat je op vakantie gaat, neem je net als normale vakantiedagen op.