Wat zijn precies je rechten als je ziek wordt?

Je recht regelen? Doe de gratis online check.

 • Weten waar je recht op hebt
 • Hulp van ervaren juristen
 • Meteen duidelijkheid wat het kost
Doe de gratis check #}

Je bent ziek en kunt niet naar je werk. Daar zit je natuurlijk helemaal niet op te wachten. En het is nog vervelend voor je werkgever ook. In zo'n geval is het goed om te weten wat je rechten en plichten zijn. Wat doe je bijvoorbeeld als je werkgever vindt dat je wel kan werken? Een persoonlijk juridisch advies zorgt er dan voor dat je een stuk sterker staat.

Stel dat je baas niet gelooft dat je echt ziek bent, bijvoorbeeld omdat er ook een arbeidsconflict speelt. Of stel dat je ziekmelding niet wordt geaccepteerd en je plotseling op staande voet wordt ontslagen. Wat doe je dan? Het beste is om meteen een adviesgesprek bij ons aan te vragen. Wij zetten dan alles overzichtelijk voor je op een rij.


Het kan natuurlijk ook dat je het niet eens bent met de bedrijfsarts of arbodienst. Zij bepalen of je wel of niet kan werken. Maar het kan natuurlijk zijn dat je het niet eens met de uitkomst van hun onderzoek. In dat geval kun je vragen om een deskundigenoordeel bij UWV. Je kunt ook een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts of arbodienst. Je kunt dit helemaal zelf doen. Maar je kunt ook gebruik maken van de kennis en ervaring die onze specialisten in huis hebben. We staan in ieder geval altijd voor je klaar met een persoonlijk adviesgesprek.


Om je alvast wat op weg te helpen, kun je onderaan deze pagina een aantal veelgestelde vragen vinden.


Hoe kan BrandMR jou helpen?

Brandmeester biedt vier soorten juridische hulp aan, ieder met een vaste prijs. Jij bepaalt zelf welke stappen je wil nemen.

Online check
Ontdek direct of we je kunnen helpen en welke jurist bij jouw vraag past.
Gratis

Online Check

Met de gratis online check weet je al in een paar minuten wat we voor je kunnen doen. Het is vergelijkbaar met het gratis eerste gesprek bij advocatenkantoren. Alleen dan rustig in je eigen tijd en vanuit je eigen huis. We koppelen je ook meteen aan de beste jurist voor jouw zaak. Besluit je met ons verder te gaan, dan is deze alvast voorbereid.


DIT KAN JE VERWACHTEN

 • gratis
 • klaar binnen 3 minuten
 • de beste jurist voor jouw vraag


Besluit je met ons in zee te gaan? Dan volgt een Persoonlijk Adviesgesprek. De meeste zaken zijn met het Persoonlijk Adviesgesprek al opgelost, ook dankzij de goede voorselectie in de Online Check.


Doe de Online Check

Persoonlijk advies
Duidelijkheid van een gespecialiseerde jurist over jouw juridische kansen.
€ 139

Persoonlijk advies

Als je dit adviesgesprek in gaat, heb je al de online check gedaan. Dus we weten waar het over gaat en welke jurist je het beste kan helpen. Zo kunnen we meteen ter zake komen, je een goed beeld van je kansen geven en je vertellen hoe je (met of zonder Brandmeester) verder moet.


Dit kan je verwachten

 • Maatwerkadvies
 • Inzicht in je kansen
 • Online dossier met alle belangrijke informatie bij elkaar

Veel juridische vragen zijn met dit Persoonlijk Advies al opgelost.

  Zo werkt het

  Natuurlijk willen we je zo snel mogelijk kunnen helpen. Daarom kan je na het aanmaken van je online dossier al direct aan de slag met het aanleveren van de belangrijkste informatie. Je ziet duidelijk welke documenten en andere informatie we nodig hebben. Jouw jurist bekijkt of alles goed binnen is gekomen en vraagt als dat nodig is nog om extra informatie. Zo weten we zeker dat we goed voorbereid het gesprek in gaan. En uiteraard is alle informatie goed beveiligd.

  Als alle informatie binnen is, krijg je een seintje dat je de afspraak kunt inplannen. Je hebt namelijk toegang tot de agenda van je jurist. Kies het moment dat jou het beste uitkomt. Jouw jurist gaat zich vervolgens inlezen in je situatie en jij krijgt tips over hoe jij je het beste kunt voorbereiden op het adviesgesprek.

  Het adviesgesprek duurt ongeveer 30 minuten en gaat via telefoon of Skype. Jij kiest wat je het prettigste vindt. Tijdens het gesprek bespreken we of het slim is om te gaan onderhandelen (als je te maken hebt met bedrijven of personen) of bezwaar te maken (als je te maken hebt met instanties van de (semi-)overheid). Het kan ook dat je kansen klein zijn en dat het niet verstandig is om verder te gaan. Dat zeggen we dan ook eerlijk.

  Het advies is makkelijk terug te vinden in je eigen online dossier. Er is een schriftelijk deel en de audio-opname van het gesprek. Je kan het dus altijd nog eens terugluisteren of teruglezen. Handig als je bijvoorbeeld je opties nog eens met iemand anders wil bespreken. Onze ervaring is dat de meeste juridische problemen met een persoonlijk advies zijn opgelost. Wil je daarna toch nog verder gaan? Jij beslist of je dit met of zonder Brandmeester doet.

Onderhandelen
We bepalen samen de strategie en onderhandelen voor jou.
Vaste prijs*

Onderhandelen

Als uit het adviesgesprek blijkt dat onderhandelen een goede slagingskans heeft, gaat jouw jurist voor je aan de slag. Deze onderhandelt namens jou nadat jullie samen de strategie hebben bepaald. Goed om te weten: de meeste juridische problemen worden met onderhandelen opgelost.


Wat je kunt verwachten

 • Je hoeft niet zelf aan tafel met de tegenpartij.
 • Controle en inzicht door het online dossier.
 • Na afloop: alle afspraken waterdicht vastgelegd.

  Zo werkt het

  Omdat jullie elkaar al gesproken hebben in het adviesgesprek is er al veel relevante informatie. In een gesprek (per telefoon of Skype) bespreken jullie of er aanvullende informatie nodig is en wat de strategie zal worden in de onderhandeling.

  Je hoeft niet zelf in gesprek met de tegenpartij (bijvoorbeeld de buren of je baas), als je dat niet wilt. Jouw jurist doet alle communicatie en laat weten wat je standpunten zijn en opent de onderhandelingen.

  Eenmaal in gesprek, kan de onderhandeling beginnen. Hoe lang dat duurt, kan nogal verschillen. Soms komen we er meteen uit, maar er kunnen ook meerdere rondes volgen. Hierin zijn we ook afhankelijk van de tegenpartij. Staan ze open voor een eerlijke onderhandeling? Hoe snel reageren ze? Een ding weet je wel zeker: de kosten blijven voor jou hetzelfde.

  Tot een oplossing gekomen? We leggen de afspraken duidelijk vast zodat hier later geen discussie over kan komen. Als de onderhandeling niet succesvol was, dan krijg je advies over de mogelijke volgende stap. Jij bepaalt zelf of je een volgende stap wilt nemen.

Procederen
Als het echt nodig is, stappen we naar de rechter. In slechts 6 op de 100 gevallen is dit nodig.
Vaste prijs*

Procederen

Als we er aan de onderhandelingstafel écht niet uitkomen, of als onderhandelen geen zin heeft, kunnen we overgaan tot procederen. Dit doen we alleen als we denken dat je een goede kans maakt om te winnen. Een procedure duurt gemiddeld tussen de 3 en 6 maanden, al kan dat per zaak erg verschillen.


Dit kan je verwachten

 • De beste verdediging van jouw belangen.
 • We stellen alle documenten op.
 • Een vaste prijs, ook als er meer zittingen zijn.

  Zo werkt het

  Wij stellen de processtukken op, zorgen dat het bij de rechter komt en bereiden ons voor op de zitting. We nemen alle communicatie op ons en komen op voor je belangen.

  Tijdens de zitting lichten de partijen hun standpunten toe en beantwoorden ze eventuele vragen. Jij bent aanwezig bij de zitting, maar wij doen het woord namens jou. Een rechter kan jou ook een vraag stellen. Geen zorgen, want wij staan altijd naast je en bereiden vragen die je kan verwachten met je voor. We proberen altijd het uiterste uit je zaak te halen maar zeggen het ook als er goede redenen zijn om niet verder te procederen.

  In principe volgt na de zitting een uitspraak. Maar de rechter kan ook aandringen op een schikking, extra bewijs opvragen of het advies van een deskundige inwinnen. Of het kan zijn dat er alsnog onderhandeld gaat worden. Niet eens met de uitspraak? We kunnen ook nog in beroep of zelfs hoger beroep gaan. Dit is bij Brandmeester kosteloos als je via ons procedeert. En we doen het alleen als we denken dat jouw zaak een goede kans maakt. Ook daar zijn wij eerlijk over.

  Na de procedure nemen we de uitspraak van de rechter met je door en beantwoorden we eventuele vragen die je nog hebt. Hoe de procedure ook loopt, we ontzorgen je op alle manieren.

* De prijs van deze stap is afhankelijk van je vraag. Doe de check en je weet meteen wat het kost.
 • Vaste prijs: geen verrassingen.
 • Online: jij hebt controle over iedere stap.
 • Voor iedereen: ook als je niet verzekerd bent.

"Brandmeester is dé manier om het recht toegankelijker te maken. Wij bieden een uitstekende dienstverlening voor een betaalbare prijs. Ik ben er trots op om hier mijn steentje aan te kunnen bijdragen."

Natasja van Mourik

Natasja van Mourik | Jurist Werk en inkomen

Onze mensen

Veelgestelde vragen

Meld je zo snel mogelijk ziek. Je baas moet veel regelen na een ziekmelding dus hij of zij moet zo snel mogelijk weten dat je niet naar het werk komt. Check je contract op de regels die er op je werk gelden voor ziekmelding.

Je hoeft overigens niet alles te vertellen. Je baas hoeft niet te weten wat je klachten zijn of de redenen van je ziekmelding. Soms is dat ook beter om dit niet melden. Maar er zijn ook vragen die je wel moet beantwoorden, zoals hoe lang je ziek denkt te zijn.

Opgeroepen door de bedrijfsarts of de arbodienst? Dan moet je naar die afspraak gaan, anders kan mogelijk je loon stopgezet worden. Wij weten wat je kan verwachten bij zo’n afspraak en zorgen ervoor dat je er goed voorbereid er naartoe kan gaan.

Als je weer terugkomt van ziek zijn, kun je misschien niet gelijk verder waar je gebleven was. De bedrijfsarts kijkt dan met je mee en adviseert jou en je werkgever over hoe je het beste terug kan komen. Soms kun je niet terugkeren in je eerdere functie. Je werkgever moet dan een andere functie voor je zoeken die je wel kan uitvoeren. Is die er niet? Dan zoekt je werkgever samen met jou naar een functie buiten het bedrijf.

Ben je ziek en heb je geen werkgever? Dan kan je recht hebben op een ziektewetuitkering.

Soms ben je al werkeloos als je ziek wordt. Dan geldt meestal dat je twee jaar recht hebt op een ziektewetuitkering in plaats van je WW.

Loopt je contract af tijdens je ziekte? Dan geldt dat je tot twee jaar wordt aangevuld met een ziektewetuitkering. Loopt je contract bijvoorbeeld af nadat je drie maanden ziek bent geweest, dan krijg je nog één jaar en negen maanden een ziektewetuitkering.

Soms heb je geen recht op een ziektewetuitkering. Wil je precies weten hoe dit zit? Lees op de website van de overheid verder.

Ja, ook als je ziek bent bouw je gewoon vakantiedagen op.

Ja. Vraag wel altijd toestemming aan je werkgever en bedrijfsarts. De periode dat je op vakantie gaat, neem je net als normale vakantiedagen op.