Youtube_Stap1.png

Wat is een omgevingsvergunning?

Een omgevingsvergunning is een vergunning die je nodig hebt voor alle grote aanpassingen aan en rond je huis, zoals bijvoorbeeld bouw- of sloopwerkzaamheden.

Waar vraag je het aan?

Je vraagt een omgevingsvergunning in de meeste gevallen aan bij de gemeente of digitaal bij het Omgevingsloket online. Op de website van het Omgevingsloket kan je ook zien of je een omgevingsvergunning nodig hebt voor je verbouwing. Want je hebt niet voor alles een vergunning nodig.

Youtube_Stap2.png

In welke situaties heb je een omgevingsvergunning nodig?

Advocaat

Voordat je met verbouwen begint, is het belangrijk om je goed te laten informeren door een specialist zoals een architect, de gemeente of een advocaat of jurist van bijvoorbeeld Brandmeester. Die kunnen je precies vertellen of je een vergunning moet aanvragen of niet. En dat voorkomt een hoop hoofdpijn en hoge kosten achteraf.

Wanneer heb je een bouwvergunning nodig?

Als je constructieve aanpassingen doet - zoals het verwijderen van een draagmuur of het plaatsen van een dakterras - heb je meestal een bouwvergunning nodig. Kleine verbouwingen - zoals het maken van een dakkapel, een bijkeuken of een serre aan het huis - zijn vaak vergunningsvrij. Ook het maken van een mantelzorgwoning is meestal vergunningsvrij.

Omgevingsvergunning

Daarnaast heb je een omgevingsvergunning nodig als je bijvoorbeeld een boom wil kappen, iets wil slopen of een monument wil veranderen. Verder is een omgevingsvergunning verplicht als je wil afwijken van wat er in je bestemmingsplan is vastgelegd. Bijvoorbeeld als je je huis groter wil maken dan het huidige bouwoppervlak.

Omgevingswet

Je hebt dus voor veel verschillende situaties een vergunning nodig. Dat gaat in de toekomst wel veranderen wanneer de nieuwe omgevingswet wordt aangenomen. In die wet staat dat er voor veel activiteiten geen toestemming meer nodig is waardoor je in minder gevallen een omgevingsvergunning hoeft aan te vragen.

Youtube_Stap3.png

Wat heb je nodig om een omgevingsvergunning aan te vragen?

Als je een omgevingsvergunning wil aanvragen, heb je een aantal dingen nodig. Om te beginnen moet je bouwtekeningen aanleveren bij de gemeente. Zowel van de bestaande als de nieuwe toestand. Onderdeel van die bouwtekeningen zijn onder andere situatietekeningen waarop duidelijk te zien is hoe en waar de bebouwing staat. Aangrenzende wegen en sloten of andere waterwegen moeten ook op de tekening worden weergegeven. Ook plattegronden, gevelaanzichten, doorsnedes en detailtekeningen zijn vereist. Net als constructieberekeningen, bouwbesluitberekeningen en foto’s. Documenten zoals bouwtekeningen kan je vaak door een architect laten maken en veel van de andere documenten kan je vaak opvragen bij de gemeente.

Leges

Illustratie van iemand die zijn loon niet ontvangen heeft

Naast al dat papierwerk heb je nog iets anders nodig voor de aanvraag van een omgevingsvergunning. Je moet namelijk zogenaamde leges betalen. Dat is een bedrag dat de overheid in rekening brengt om je aanvraag in behandeling te nemen. De kosten variëren en kunnen flink zijn. Als je aanvraag wordt afgewezen, brengen veel overheden toch leges in rekening en dat is wel iets om rekening mee te houden. Je hebt dan geen omgevingsvergunning maar wel kosten. Daarom is het belangrijk om vooraf de legeskosten te checken bij de gemeente of andere overheidsinstanties waar jij je omgevingsvergunning aan moet vragen.

Sowieso is het verstandig om bij het voorbereiden van je aanvraag in nauw contact te staan met experts zoals de ambtenaren uit je gemeente. Soms kan een kleine verandering namelijk het verschil maken tussen een goedgekeurde en een afgewezen aanvraag.

Nadat je alle benodigde papieren hebt aangeleverd en de leges hebt betaald, is je aanvraag compleet.

Youtube_Stap4.png

Wat doe je na het indienen van een omgevingsvergunning?

Aanvragen volgen met DigiD of eHerkenning

Nadat je een aanvraag hebt gedaan, kan je de status van je aanvraag online bekijken. Dat kan als particulier via je DigiD en als ondernemer via eHerkenning. Ook buurtbewoners en andere belanghebbenden kunnen de aanvraag daar volgen.

Hoe voorkom je een afwijzing?

Als je aanvraag wordt afgewezen, kan je binnen zes weken bezwaar indienen.

Persoon die de online check doet

De eerste stap op weg naar een oplossing

Ondervind je problemen met een omgevings- of andere vergunning? In welke situatie je ook zit, de advocaten en juristen van Brandmeester kunnen je bijna altijd verder helpen. Bijvoorbeeld als je bezwaar wil maken bij een afgewezen aanvraag. Of als je buurman ineens een garage op jullie perceelgrens wil bouwen. Wij kunnen dan voor je inschatten wat je slagingskans is bij een bezwaar of beroep en je adviseren wat je vervolgens het beste kan doen.

  • Effectief: snel hulp van een advocaat
  • Transparant: een vaste prijs, alles online
  • Kwaliteit: 50 jaar rechtshulpervaring
Ja, ik wil juridische hulp