Juridische hulp bij een transitievergoeding

Juridische hulp van een deskundige arbeidsrechtadvocaat die alles weet over ontslag.

  • Contact met je advocaat, gewoon vanuit huis
  • Een vaste prijs dus geen uurtje-factuurtje
  • Al meer dan 50 jaar ervaring

Ontslagen? Dan heb je vaak recht op een ontslagvergoeding, ook wel transitievergoeding genoemd.

Het is het geld waar je recht op hebt als je ontslagen wordt. Zowel werknemers met een vast contract als werknemers met een tijdelijk contract hebben er recht op.

Heb ik recht op een vergoeding na mijn ontslag? | Transitievergoeding uitgelegd

De transitievergoeding is het geld waar je recht op hebt als je ontslagen wordt. Dit geldt bij zowel vaste als tijdelijke contracten. Welke voorwaarden zijn hier aan verbonden? En hoe bereken je de transitievergoeding? Dat leggen we uit in deze video.

  • Contact met je advocaat, gewoon vanuit huis
  • Een vaste prijs dus geen uurtje-factuurtje
  • Al meer dan 50 jaar rechtshulpervaring

"Samen bepalen we de strategie om de uitkomst te behalen die jij zoekt. Dat kan alleen als je begrijpt waar we mee bezig zijn en wat je kansen zijn."

Michelle de Kip

Michelle de Kip | Advocaat Werk en Inkomen

Wat klanten zeggen over Brandmeester

Veelgestelde vragen

Een ontslag kan veel impact hebben en stress en geldzorgen met zich meebrengen. De transitievergoeding helpt je om deze moeilijke fase van je leven wat gemakkelijker te maken. Zo helpt het je bij de overgang - de transitie - naar een nieuw baan. Maar je mag het geld gebruiken waarvoor je maar wil. Bijvoorbeeld voor scholing of als aanvulling op je uitkering.

Om in aanmerking te komen voor een transitievergoeding moet je voldoen aan een aantal voorwaarden. Deze vind je hieronder.

Het is belangrijk dat je werkgever het initiatief heeft genomen om je dienstverband te beëindigen. In dat geval is hij of zij verplicht om je een transitievergoeding te betalen. Als je zelf ontslag hebt genomen of om ontslag hebt gevraagd, heb je dus geen recht op een transitievergoeding.

Heb je het ontslag zelf veroorzaakt door ernstig verwijtbaar handelen, bijvoorbeeld omdat je hebt gestolen, iemand hebt geïntimideerd of fraude hebt gepleegd? Ook dan heb je geen recht op een transitievergoeding

In situaties waarbij je een deel van je uren verliest, heb je recht op een gedeeltelijke transitievergoeding. Het moet dan wel gaan om een structurele vermindering van je uren.

De hoogte van de transitievergoeding is 1/3e van je maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Er geldt wel een maximum: in 2022 is dat bepaald op € 84.000,- bruto. Maar als je jaarlijks meer dan dat maximale bedrag verdient, vervalt de som en krijg je gewoon je jaarsalaris als transitievergoeding. Bij de berekening wordt de duur van je dienstverband niet afgerond. Elke dag die je gewerkt hebt, telt dus mee. Maar een maandsalaris bestaat uit verschillende delen. Het is daarom niet altijd even duidelijk welke looncomponenten je allemaal moet meenemen in de berekening van de transitievergoeding.

De belangrijkste component is natuurlijk je basissalaris van de afgelopen twaalf maanden. Als je een wisselend basissalaris hebt, neem je het gemiddelde van die maanden. Daarnaast zijn er aantal andere bedragen en toeslagen die je mee kan nemen, zoals je eindejaarsuitkering, verschillende bonussen of je vakantiegeld.

Het is trouwens goed om te weten dat je transitievergoeding altijd bruto is. Je moet er dus nog belasting over betalen. Vaak draagt je werkgever het hoogste belastingtarief af zodat je voldoende belasting betaald. Als je te veel belasting hebt betaald, krijg je dat na je belastingaangifte weer terug. Hierdoor hou je van de transitievergoeding tussen de 50 en 60% netto over.

Als je aan alle voorwaarden voldoet, is je werkgever verplicht om je naast je eindafrekening een transitievergoeding te betalen. Doet hij of zij dat niet? Dan kan je - als je er niet met je werkgever uitkomt - naar de rechter. Wacht daar niet te lang mee! Je moet dat binnen drie maanden na het einde van het dienstverband doen, anders ben je helaas te laat. Je kan ook naar de rechter stappen als je van mening bent dat je werkgever geen goede reden had om je te ontslaan. Vaak wil de werkgever een weg naar de rechter voorkomen en een regeling treffen. Hierbij kunnen we je helpen. Wij kunnen bijvoorbeeld voor je onderhandelen over een hogere vergoeding. En dat kan aardig oplopen!

doe de check

Doe de online check