Een vaststellingsovereenkomst tekenen als je een WIA-uitkering hebt. Mag dat?

Werken naast je WIA-uitkering

Als je gedeeltelijk arbeidsongeschikt bent, krijg je een WGA-uitkering van het UWV. Om je inkomen zo hoog mogelijk te houden, is het nodig dat je daarnaast werkt. Heb je een baan gevonden waarmee je minimaal 50% van je resterende verdiencapaciteit verdient? Dan krijg je van het UWV een WGA-loonaanvullingsuitkering.

Beëindigingsregeling

Zo lang je die baan houdt, ontvang je iedere maand de WGA-uitkering van het UWV en het loon van je werkgever. Je hebt dan een totaal inkomen van ongeveer 70% van je laatstverdiende loon. Maar wat als je een conflict krijgt op je werk? Of als de werkgever steeds minder werk voor je heeft? Dan kan het zijn dat de werkgever een vaststellingsovereenkomst aan jou voorlegt omdat hij het dienstverband wil beëindigen.

Dan wil je natuurlijk weten of je daarmee mag instemmen als je een WGA-uitkering hebt. Het korte en simpele antwoord: ja. Maar realiseer je goed wat de consequenties zijn. Bijvoorbeeld dat je niet langer een WGA-loonaanvullingsuitkering krijgt als jouw baan eindigt en je geen nieuw werk hebt. Je krijgt dan een (lagere) WGA-vervolguitkering.

Verschillende WGA-uitkeringen

De WGA kent namelijk drie verschillende soorten uitkeringen:

  • de loongerelateerde uitkering: dit is de eerste fase van de WGA-uitkering. Je krijgt deze uitkering maximaal 24 maanden (afhankelijk van je arbeidsverleden);
  • de loonaanvullingsuitkering: als je na de loongerelateerde WGA-uitkering ten minste 50% van de resterende verdiencapaciteit verdient;
  • de vervolguitkering: als je na de loongerelateerde WGA-uitkering niets of minder dan 50% van de resterende verdiencapaciteit verdient.

Je inkomen met een loonaanvullingsuitkering is doorgaans veel hoger dan met de vervolguitkering. De vervolguitkering is namelijk afgeleid van het minimumloon. Ben je bijvoorbeeld 35 tot 45% arbeidsongeschikt? Dan is de vervolguitkering slechts 28% van het minimumloon!

Concreet

Bedenk goed dat je na het eindigen van je baan misschien een WW-uitkering kunt krijgen maar dat je daarmee niet meer voldoet aan de inkomenseis voor de WGA. Dat betekent dat de loonaanvullingsuitkering wordt omgezet in een vervolguitkering. Je totale inkomen (WW + vervolguitkering) is vermoedelijk een stuk lager dan wat je had (baan + loonaanvullingsuitkering).

Krijg je hiermee te maken en wil je ondersteuning? Neem dan contact met Brandmeester op en plan een adviesgesprek in. Wij helpen je graag en zorgen ook dat de vaststellingsovereenkomst gecontroleerd wordt.

3_MontoHires_94.jpg

BrandMR | #hoedan

Juridische hulp elitair of ontoegankelijk? Niet bij BrandMR

Brandmeester biedt dezelfde kwaliteit juridische hulp maar dan net even anders. En vindt dat dit altijd betaalbaar moet zijn.

Lees meer