Geel, oranje, rood. Quarantaine en het recht op loon
Stéphanie da Silva Curiël
Stéphanie da Silva Curiël
Advocaat

Vakantie in het buitenland is deze zomer spannend. Wie terugkeert uit een oranje of rood gebied krijgt van de overheid het dringende advies om twee weken in quarantaine te gaan. Het zou ook kunnen gebeuren dat je vast komt te zitten in je vakantieland omdat je niet meer terug mag reizen.

Misschien kun je je werk volledig vanuit huis doen of heb je een laptop bij je waarmee je vanuit het buitenland kunt werken. In dat geval moet je je loon natuurlijk gewoon doorbetaald krijgen. Maar wat als je je werk op de werkvloer of op een andere locatie moet doen? Verschillende grote werkgevers gaven al aan dat ze werknemers die vast komen te zitten of na hun vakantie in quarantaine moeten niet zonder meer hun loon zullen doorbetalen.

Over corona en arbeidsrecht zijn nog maar weinig rechterlijke uitspraken. We weten dus nog niet hoe een rechter zal oordelen over het recht op loon. Maar de verwachting is dat een rechter gaat kijken of een werknemer had kunnen voorzien dat hij niet kon terugreizen of dat er na de vakantie een quarantaine zou volgen. Werknemers die naar een land gaan dat tijdens het vertrek uit Nederland al rood of oranje is, weten van te voren al dat ze in de problemen kunnen komen. Zo moeten ze bij terugkeer misschien wel in quarantaine en kunnen ze dus niet werken. De kans is daarom groot dat deze werknemers geen recht op loon hebben.

''En de hoofdregel in het arbeidsrecht is nu eenmaal dat ook als een werknemer niet werkt hij recht heeft op loon.''

Is het vakantieland op het moment van vertrek geel maar wordt het tijdens de vakantie oranje of rood? Dan is het weer een ander verhaal. Het wordt dan moeilijk voor de werkgever om aan te tonen dat de lockdown of de quarantaine door de werknemer te voorzien was. En de hoofdregel in het arbeidsrecht is nu eenmaal dat ook als een werknemer niet werkt hij recht heeft op loon. Tenzij de werkgever hard kan maken dat het niet werken voor risico van de werknemer komt.

Krijg jij problemen met je werkgever over een vakantie naar het buitenland? Bel Brandmeester op nummer 088 018 84 03. Vaak kunnen we je met het eerste advies al volledig op weg helpen. Wil je toch dat we het voor je opnemen? Dan bepaal je zelf welke volgende stap je zet en heb je altijd zekerheid over de kosten.

Lees ook

2.png

Een arbeidsconflict? Maak je niet druk!

Werk en inkomen | Arbeidsconflict
Stéphanie da Silva Curiël
Stéphanie da Silva Curiël
Stéphanie da Silva Curiël
Advocaat
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Bestelknop (square)

Bestelknop met tekst 'bestellen' of 'bestelling plaatsen' is onduidelijk voor consument

Aankopen en geld | Consument | Koopovereenkomst
Floris van der Weijden
Harde muziek (square)

Wat te doen als de buren dagelijks harde muziek draaien?

Huis en wonen | Muziek | Geluidsoverlast
Myrthe Kokshoorn
Fout UWV (square)

Te lage uitkering door fout UWV? Meld je aan voor de herstelactie

Werk en inkomen | UWV | Bezwaar | WIA-uitkering
Natascha Schenk

Doe de check