Blog

De wereld staat niet stil. Dus ook niet voor Brandmeester. Op deze pagina vertellen onze medewerkers over nieuwe ontwikkelingen in het recht en over zaken die blijvend actueel zijn.

131920x1080.jpg

Werk en inkomen | zorgpersoneel, long covid, cnv

CNV kondigt rechtszaak aan over compensatie zorgpersoneel met long covid

Vakbond CNV Zorg & Welzijn begint een gerechtelijke procedure voor een fatsoenlijke compensatie voor geleden inkomensverlies van zorgpersoneel met long covid. Zorgpersoneel dat long covid heeft of heeft gehad, gaat er tienduizenden euro’s en in sommige gevallen structureel 30 procent in inkomen op achteruit. De overheid biedt daar tot nu toe geen sluitende oplossing voor.

Lees meer
simon-weisser-phS37wg8cQg-unsplash.jpg

Huis en wonen | Overlast, Muziek

Wat doe je als je huurder overlast veroorzaakt met een muziekinstrument?

Deze blog staat het dichtst bij mij omdat ik naast jurist ook gitarist ben. Al is dat laatste puur hobby-matig. Ik speel vanaf mijn zestiende gitaar - zowel akoestisch als elektrisch - wat een heerlijke uitlaatklep is om me te kunnen ontspannen. Want wat is er nou lekkerder dan om na een dag zwaar juridisch werk je gitaar om je schouder te hangen, het snoer in je versterker te pluggen, de knoppen open te draaien en het geluid uit de speaker te laten schallen? De gitaristen onder ons zullen dit gevoel wel herkennen.

Lees meer
jeff-w-r19PtSh4m7A-unsplash.jpg

Huis en wonen | Huurwoning, Drugs

Wat doe je als je huurwoning gebruikt wordt voor drugshandel?

Als je als verhuurder een woning aan een huurder verhuurt, wil je natuurlijk niet dat deze de woning ook voor drugshandel wordt gebruikt. Hierbij moet je dan met name denken aan het houden van een wietplantage, het exploiteren van een drugslab of het verhandelen van drugs in de woning.

Lees meer
bente-whyatt-rJBP9uqNyz0-unsplash.jpg

Aankopen en geld | Bedenktijd

Tips van de meester 3: Spijt van een op maat gemaakt product. Wat nu?

Deze derde Tips van de meester gaat over het geschil van Henk met een bouwmarkt. Henk heeft hier telefonisch drie op maat gemaakte deuren gekocht. Maar hij heeft spijt van zijn aankoop want de deuren passen niet bij zijn huis. Henk wil nu van de koop af. Maar kan dit ook?

Lees meer
josue-as-QOBW_juS9Nc-unsplash.jpg

Huis en wonen | Illegale prostitutiepraktijken, Huurwoning, Ontbinding huurovereenkomst

Wat doe je als je huurwoning gebruikt wordt voor prostitutie?

Stel je hebt net een woning aangekocht als mooi beleggingsobject en je hebt deze woning verhuurd aan een particulier. Maar opeens blijkt deze particuliere huurder zonder jouw toestemming de woning te gebruiken voor prostitutie. Of op zijn minst in gebruik te hebben gegeven aan derden die er prostituees in hebben gezet. Wat kan je het beste doen om dit soort situaties te voorkomen of tegen te gaan?

Lees meer
claudio-schwarz-q8kR_ie6WnI-unsplash.jpg

Aankopen en geld |

Tips van de meester 2: Pakketje kwijt? Kies voor zekerheid!

Deze tweede Tips van de meester gaat over het geschil van Fred en een webwinkel waar hij twee matrassen had gekocht. Fred was niet tevreden over deze aankoop en dus stuurde hij de matrassen terug. Maar de webwinkel gaf zijn geld niet terug omdat de matrassen nooit waren aangekomen.

Lees meer
ather-energy-b_cHwAz_4k4-unsplash.jpg

Schade en letsel | Deelscooter

Deelscooters. Gemakkelijk maar ook gevaarlijk

Wie heeft ze nog niet gezien? Deelscooters. Op zich een handige oplossing voor jonge verkeersdeelnemers. Je hoeft zelf geen dure scooter aan te schaffen. Je huurt er een als je hem nodig hebt en je rekent alleen de minuten af dat je hem hebt gebruikt. Daarbij zijn de kosten voor het huren niet extreem hoog. In ieder geval veel lager dan de aanschaf van een eigen scooter.

Lees meer
marcelo-leal-k7ll1hpdhFA-unsplash.jpg

Werk en inkomen | Re-integratie, Deskundigenoordeel, Second opinion, Bedrijfsarts

Je bent het niet eens met het oordeel van je bedrijfsarts. Wat nu?

Als je ziek bent en daardoor niet kunt werken, is de kans groot dat je te maken krijgt met een bedrijfsarts. Deze bedrijfsarts zal je uitnodigen voor een (telefonisch) spreekuur en advies geven over jouw re-integratie. Maar wat kun je doen als je het niet eens bent met het oordeel van je bedrijfsarts? Dat leg ik je graag uit.

Lees meer
philipp-katzenberger-iIJrUoeRoCQ-unsplash.jpg

Aankopen en geld |

Kan je ook een schadevergoeding krijgen op grond van de AVG?

Het is bekend dat de Autoriteit Persoonsgegevens een forse boete kan opleggen bij overtreding van de Algemene Verordening Persoonsgegevens (AVG). Minder bekend is dat je ook een schadevergoeding kunt krijgen op grond van deze AVG. En toch is dat het geval. Ook dit komt voort uit Europese regelgeving over het rechtmatig omgaan met persoonsgegevens.

Lees meer
henry-co-3coKbdfnAFg-unsplash.jpg

Aankopen en geld | Aannemingsovereenkomst, Geschil aannemer, Gebreken

Hoe kun je geschillen met je aannemer voorkomen?

De afgelopen jaren is er sprake van een forse toename van het aantal juridische geschillen tussen consumenten en aannemers. Hierbij gaat het vooral om geschillen over bouw- of verbouwingswerkzaamheden. Maar wat is nu precies een aannemingsovereenkomst? En hoe kun je geschillen met jouw aannemer voorkomen?

Lees meer