De wereld staat niet stil. Dus ook niet voor Brandmeester. Op deze pagina vertellen onze medewerkers over nieuwe ontwikkelingen in het recht en over zaken die blijvend actueel zijn.
Bij veel werkgevers is er een plus- en minurensysteem van toepassing. Hierdoor kunnen werkgevers pieken en dalen binnen het bedrijf beter opvangen. Dit systeem zie je bijvoorbeeld veel terug in de horeca en de zorg. In de wet zijn er geen regels opgenomen over minuren.
Lees meerHet advies om zoveel mogelijk thuis te werken duurt voort. Voor bepaalde beroepen is thuiswerken niet mogelijk. Moet je dan toch op de werkvloer aanwezig zijn, dan moet de werkgever voldoende maatregelen treffen om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren voor zijn werknemers, leveranciers en klanten.
Lees meerJe bent ziek. Op zich al vervelend genoeg. Maar er zijn ook situaties denkbaar waarin je naast je ziekte ook nog eens onenigheid met je werkgever krijgt. Dit doet zich bijvoorbeeld voor wanneer je werkgever het niet eens is met je ziekmelding. Sta je dan machteloos, moet je achterover leunen of juist in actie komen? Wat kan je in dat geval het beste doen?
Lees meerBen je bijna twee jaar ziek? Dan krijg je van het UWV een oproep voor een WIA-keuring. Je wordt dan uitgenodigd voor een gesprek met de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige. Van die gesprekken hangt veel af dus wil je je daar natuurlijk graag op voorbereiden.
Lees meerBen je bijna twee jaar ziek? Dan krijg je van het UWV een oproep voor een WIA-keuring. Het UWV kijkt dan naar theoretische functies die je ondanks je beperkingen nog uit kunt voeren. Die functies vertegenwoordigen een uurloon. Dat uurloon wordt vergeleken met je oude uurloon. Is het verschil meer dan 35%? Dan heb je recht op een WIA-uitkering.
Lees meerMag de werkgever dat wel van je vragen? En wat als je niet wil meewerken? Moet je dan bang zijn voor je baan?
Lees meerJe wordt ontslagen. Je vraagt je af of je werkgever dit wel zomaar mag doen. En hoort daar geen ontslagvergoeding bij? Mogelijk vind je in korte termijn geen ander werk en moet je terugvallen op een WW-uitkering. Of vind je met wat geluk al snel ander werk maar zijn je arbeidsvoorwaarden minder aantrekkelijk.
Lees meerDat makelaars bij de verkoop en verhuur van onroerend goed niet ‘twee heren’ mogen dienen is alom bekend. Toch worden er aan kopers of huurders nog steeds bemiddelingskosten in rekening gebracht terwijl dat in strijd met de wet kan zijn. Hoe zit dit eigenlijk?
Lees meerAls je werkgever je loon niet meer kan betalen, kun je toch in aanmerking komen voor een uitkering wegens betalingsonmacht. Het UWV neemt dan (een gedeelte) van de betalingsverplichting van de werkgever over. Maar hoe zit dat als je een min-max contract hebt? Daarover deed de Centrale Raad vorige week een uitspraak.
Lees meerIeder jaar onderzoekt Wolters Kluwer Legal & Regulatory de uurtarieven van de kleine en middelgrote advocatenkantoren in Nederland. Je zou je kunnen voorstellen dat de prijzen in het coronajaar 2020 zouden dalen. Maar helaas! Het gemiddelde uurtarief van traditionele advocatenkantoren is gestegen van € 217,- naar € 220,- per uur.
Lees meerAls je een auto zonder garantie hebt gekocht en die auto vertoont al heel snel een gebrek, sta je met lege handen zou je zeggen. Chris Stokman vertelt je in zijn blog dat er gelukkig ook nog een wettelijke garantie is.
Lees meerDe elektrische fiets wordt steeds populairder onder ouderen en jongeren. Daarom is het belangrijk om te weten dat er verschillende elektrische fietsen zijn waarvoor verschillende regels gelden. Zo geeft artikel 185 WvW de zwakkere verkeersdeelnemer – waaronder de fietser – bescherming voor de gevaren van het gemotoriseerde verkeer. Maar dit gaat niet op voor elke elektrische fiets, wat weer van invloed kan zijn op je aansprakelijkheid.
Lees meerKort geleden schreef ik nog over de übersnelle ontslagronde bij Uber. Uber vroeg ontslag aan bij het UWV maar wachtte de uitkomst hiervan niet af. Het sloot met veel werknemers al een vaststellingsovereenkomst. Uber was bereid om extra te betalen als werknemers snel akkoord gingen met hun ontslag.
Lees meerEen meningsverschil. Ziek van je werk. Een andere zienswijze. Een functiewijziging. Er zijn tal van aanleidingen die kunnen zorgen voor een geschil met je werkgever. En dat kan heel veel spanningen opleveren, niet in de laatste plaats uit angst voor escalatie. Als jurist Werk en Inkomen kan ik bij uitstek dingen praktisch oplossen, zonder een slepend juridisch proces.
Lees meerNiemand zit te wachten op een juridisch geschil. Toch komt er een moment in je leven dat je baas ondanks de vele schouderklopjes toch niet zo blij met je was. Je tweedehandsauto niet van een oud omaatje blijkt te zijn geweest. Je droomhuis opeens een aantal zorgvuldig weggepoetste gebreken laat zien. Of je treft op een zonnige fietsmiddag een Mamil met Tour-de-France-aspiraties die je op het asfalt laat smakken.
Lees meerVanwege de coronacrisis heeft Uber te kampen met 80% omzetverlies. In mei van dit jaar werd daarom een grootscheepse reorganisatie met wereldwijd 27.000 ontslagen aangekondigd. Ook in Nederland bleef dit niet zonder gevolgen. Er verdwenen zo’n 200 arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor in Amsterdam. (Het ging hier niet om de Uberchauffeurs. Zij zijn niet in dienst bij Uber.)
Lees meerKLM heeft een grote reorganisatie met gedwongen ontslagen aangekondigd. Voor veel KLM’ers zijn er dan ook onzekere tijden aangebroken. Mogen ze nu wel of niet bij KLM blijven?
Lees meerBij Brandmeester staan mensen voorop. Dat zie je bijvoorbeeld terug in onze dienstverlening. Alles is erop gericht het recht zo toegankelijk mogelijk te maken voor onze cliënten. Daarom maken we het juridische proces voorspelbaar en persoonlijk. Ook letten we er bij onze communicatie op nooit in jargon of ingewikkeld taalgebruik te vervallen.
Lees meerIedereen die kampt met een juridische vraag of conflict heeft behoefte aan hulp. En natuurlijk wil je dat die hulp zo laagdrempelig en toegankelijk mogelijk is. Brandmeester biedt haar diensten online aan. Zo hoef je zelfs de deur niet meer uit voor persoonlijk advies. Toegankelijker kan niet.
Lees meer‘Gratis’ is een betrekkelijk begrip. Zo is het gratis eerste gesprek bij de meeste juridische adviesbureaus en advocatenkantoren niet meer dan een kennismaking. De echte juridische hulp krijg je pas daarna, als de klok gaat tikken en je verwacht wordt per uur te betalen. Dat is bij Brandmeester wel anders.
Lees meerBij een aanrijding op een kruispunt tussen een auto en een motor is er een strijd ontstaan wie aansprakelijk is. De motorrijder had groen licht, sloeg linksaf op het kruispunt en kwam in botsing met de auto die rechtdoor reed. De verzekeraars kwamen er onderling niet uit en gingen naar de rechter.
Lees meerSchimmel op de muren, slakken over de vloer of ineens je huis uit moeten. Voor een huurder allemaal nachtmerries die zomaar werkelijkheid kunnen worden. Extra vervelend wordt het wanneer je ook nog eens niet weet of je in je recht staat. En bij wie kun je eigenlijk terecht als je verhuurder niet thuis geeft?
Lees meerUit onderzoek* blijkt dat ruim eenderde van de Nederlanders met een huurwoning wel eens een conflict heeft met de verhuurder. Daarom in deze blog antwoord op de vraag: Hoe pak ik problemen met mijn huurbaas aan?
Lees meerIk hou niet zo van overbodige zaken. Daarom sta ik ook helemaal achter juridische hulp volgens Brandmeester: direct persoonlijk advies voor een vaste prijs met uitleg in heldere taal. Dezelfde kwaliteit en expertise als de bekende bureaus maar dan zonder de poespas.
Lees meerAls je werkloos of arbeidsongeschikt wordt, kun je vaak een uitkering krijgen van het UWV. Het is natuurlijk fijn dat je daarop kunt terugvallen. Maar er komen ook verplichtingen bij kijken.
Lees meerBrandmeester biedt dezelfde kwaliteit juridische hulp maar dan net even anders. En vindt dat dit altijd betaalbaar moet zijn.
Lees meerEindelijk is het zover. Na jaren heb je voldoende bij elkaar gespaard om je droomhuis te laten bouwen. Maar dan opeens is er de coronacrisis en liggen de kaarten weer heel anders. Wat nu?
Lees meerWaarom kun je juridische hulp niet aanbieden tegen een vaste, vooraf duidelijk gecommuniceerde prijs? Dat kan dus prima. We vertellen je graag hoe dat zit.
Lees meerKLM heeft haar personeel een vrijwillige vertrekregeling aangeboden. Maar is deze regeling voor jou als werknemer nu interessant of niet?
Lees meerVakantie in het buitenland is deze zomer spannend. Wie terugkeert uit een oranje of rood gebied krijgt van de overheid het dringende advies om twee weken in quarantaine te gaan.
Lees meer