Blog

De wereld staat niet stil. Dus ook niet voor Brandmeester. Op deze pagina vertellen onze medewerkers over nieuwe ontwikkelingen in het recht en over zaken die blijvend actueel zijn.

skiongeluk

Werk en inkomen | Loonschade, loon, skiongeluk

Skiongeluk: gevolgen voor jouw recht op loon?

In deze periode vertrekt Nederland massaal naar de wintersportoorden voor een weekje sneeuw, zon en skiplezier. Hoe heerlijk zo’n wintersportvakantie ook is, skiën is helaas niet geheel zonder risico’s. We krijgen dan ook veel vaker te maken met nieuwsberichten over ernstige skiongelukken. Wat heeft dit voor gevolgen voor jouw recht op loon? Zijn hier nog risico’s aan verbonden? Ik leg het je uit.

Lees meer
Goed huurderschap

Huis en wonen | verhuurderschap, huurrecht, Huurovereenkomst

Hoe voldoe je als verhuurder aan de Wet goed verhuurderschap?

Tussen huurders en verhuurders kunnen er weleens geschillen ontstaan, bijvoorbeeld over gebreken in de woning, het inhouden van de borg of het verhogen van de huurprijs. Huurders krijgen veel bescherming en als verhuurder is het belangrijk dat je aan de wettelijke regels voldoet. Dit zijn onder andere de regels uit het Burgerlijk Wetboek en de huurovereenkomst. Maar sinds 1 juli 2023 moeten verhuurders ook voldoen aan de Wet goed verhuurderschap. Hieronder geef ik je een overzicht van de regels waar je als verhuurder aan moet voldoen en de mogelijke gevolgen als je hieraan niet voldoet.

Lees meer
duurzaam arbeidsongeschikt

Werk en inkomen | Arbeidsongeschikt, UWV, IVA-uitkering

Mag het UWV duurzame arbeidsongeschiktheid afwijzen?

Om een IVA-uitkering te krijgen, moet je volledig en duurzaam arbeidsongeschikt zijn. Bij het beoordelen van deze duurzaamheid maakt de UWV-arts een inschatting van je herstelkansen. Daarbij kijkt hij of zij naar de kans dat je arbeidsmogelijkheden toenemen in de toekomst. Maar wat als er wel behandelmogelijkheden zijn maar je persoonlijke omstandigheden of je persoonlijkheid werken blokkerend? Mag het UWV dan toch uitgaan van een gunstige prognose en dus het ontbreken van duurzaamheid?

Lees meer
volledig arbeidsongeschikt

Werk en inkomen | Arbeidsongeschikt, UWV, IVA-uitkering

Volledig arbeidsongeschikt maar toch geen IVA-uitkering. Hoe kan dat?

Stel je bent volgens het UWV volledig arbeidsongeschikt. Maar omdat je nog in behandeling bent, is het UWV van mening dat er nog geen sprake is van duurzame ongeschiktheid. Daarom krijg je een WGA-uitkering in plaats van een IVA-uitkering. Dat scheelt jou 5% uitkering en bovendien heb je nog altijd een re-integratieverplichting. Kan het UWV zomaar besluiten dat je nog niet duurzaam ongeschikt bent, enkel en alleen omdat je nog in behandeling bent?

Lees meer
Arts in gesprek

Werk en inkomen | Re-integratie, medische machtiging, Bedrijfsarts

Wat doe je als je artsen elkaar tegenspreken? En wat betekent dit voor je re-integratie?

Als je ziek bent, heb je vaak met verschillende artsen te maken. Zo kan je contact hebben met een bedrijfsarts, een huisarts, een UWV-arts en je eigen behandelaar, zoals een psycholoog of specialist in het ziekenhuis. Maar wat doe je als deze artsen elkaar tegenspreken? Als je behandelend psycholoog rust adviseert en de bedrijfsarts aangeeft dat je kunt beginnen met re-integratiewerkzaamheden?

Lees meer
vaker naar kantoor

Werk en inkomen | Wfw, wetsvoorstel, thuiswerken

Verplicht vaker naar kantoor?

Je moet naar kantoor komen. Deze verplichting doet veel medewerkers serieus nadenken of ze niet van baan moeten veranderen. Want vrijheid in de keuze van je arbeidsplek is tegenwoordig een groot goed. Zo groot zelfs dat het leidde tot het wetsvoorstel Werken waar je wilt.

Lees meer
kapot product

Aankopen en geld | Gebrekkig product, beschadigd, aankopen

Kun je een product dat kapot gaat nog laten vervangen? En waar heb je dan recht op?

In de wet staat dat een product dat je gekocht hebt moet beantwoorden aan de overeenkomst. Dat betekent dat het geen gebreken mag hebben en de eigenschappen moet hebben zoals die in de overeenkomst beschreven staan. Bevat het product dat je hebt gekocht toch gebreken? Dan kan je als koper in principe aanspraak maken op gratis herstel of vervanging. In sommige gevallen kan je ook aanspraak maken op ontbinding van de koopovereenkomst. Je moet het product dan aan de verkoper teruggeven en deze betaalt jou dan de aankoopprijs terug.

Lees meer
sorry wij zijn gesloten

Aankopen en geld | Faillissement, Gebrekkig product, productaankoop

Mijn verkoper is failliet. Waar heb ik nog recht op?

Afgelopen week werd BCC - een van de grootste verkopers van elektronische producten in Nederland - door de Rechtbank Amsterdam failliet verklaard. De winkels blijven voorlopig open omdat mogelijk een doorstart zal worden gemaakt. Maar wat houden een faillissement en een doorstart nu precies in? En waar heb je als consument nog recht op? In deze blog zal ik de belangrijkste vragen op dit gebied beantwoorden.

Lees meer
cover_tweede_kamer verkiezingen

BrandMR | verkiezingsprogramma, bestaanszekerheid, rechtszekerheids

Tweede Kamerverkiezingen 2023. Hoe rechtszeker zijn we eigenlijk?

Bestaanszekerheid is het modewoord in de Tweede Kamer verkiezingscampagnes dit najaar. Maar hoe zit het eigenlijk met de aandacht voor rechtszekerheid?

Lees meer
Studieboeken van een jurist

BrandMR | jurist, expertise, intake

Hebben onze juristen wel genoeg kennis om je zaak te behandelen?

Op de website van Brandmeester kun je alle rechtshulpverleners vinden. Iedereen heeft zichzelf kort omschreven en zijn specialisme en vaardigheden benoemd. Ook staat erop vermeld of iemand jurist of advocaat is. Dat roept regelmatig vragen op. “Heeft een jurist wel genoeg kennis om mijn zaak te behandelen?” “Is een advocaat niet beter dan een jurist?” In deze blog zal ik je uitleggen waarom onze juristen nauwelijks onderdoen voor onze advocaten.

Lees meer