Er zijn nog al wat vormen van overlast waarover je in conflict kan komen met je buren. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast, stank, rook, trillingen, gebrek aan zonlicht, bouwen over de erfgrens of lawaaierige huisdieren.
Een burenruzie kan bijzonder vervelend zijn. Je buren wonen vlakbij je en je kan ze niet zo makkelijk uit de weg gaan. Hierdoor kan je woonplezier behoorlijk onder druk komen te staan.
Wil je weten wat je in jouw situatie het beste kan doen? Brandmeester kan je helpen. Zo kunnen we je juridische kansen inschatten en je adviseren over de mogelijkheden die je hebt als je overlast van je buren ondervindt.
TIP: Heb jij ook een conflict met de buren? Probeer deze ruzie dan altijd eerst met je buren op te lossen. Dat is in de meeste gevallen veruit het effectiefst. Komen jullie er samen toch niet uit? Dan kan je altijd nog een beroep doen op een vorm van buurtbemiddeling. Helpt ook dat allemaal niet? Laat je dan helpen door een van de deskundige burenrechtadvocaten van Brandmeester.
De kosten zijn vooraf duidelijk
Ervaren advocaten met eigen specialismen
Altijd en overal inzicht in je dossier
Juridische hulp voor een vaste prijs
Dit zijn de juridische diensten die we je bieden. Je bepaalt zelf hoe ver je wil gaan. Vaak is een persoonlijk advies van een van onze gespecialiseerde advocaten al voldoende. Klik hieronder op de dienst van je keuze voor meer informatie.
Online Check
Wil je juridische hulp van een deskundige burenrechtadvocaat die alles weet van verborgen gebreken? Doe de gratis online check en kijk of Brandmeester je kan helpen.
Online Check
Kunnen wij wat voor je betekenen? Je weet het na een paar klikken met de online check. Bovendien zie je meteen welke van onze gespecialiseerde advocaten je het beste kan helpen. Je kunt deze check vergelijken met het eerste gesprek dat je met een traditionele advocaat zou hebben. Maar met als voordeel dat je niet naar een duur kantoor hoeft te komen. Ga je met ons verder? Dan zit je eigen advocaat al voor je klaar voor het persoonlijk adviesgesprek.
Meer weten over de online check? De specialisten leggen het uit.
DIT KAN JE VERWACHTEN
Binnen één minuut gedaan
Gratis en vrijblijvend
Selecteert de beste advocaat voor jouw vraag
Besluit je met ons in zee te gaan? Dan volgt een Persoonlijk Adviesgesprek. De meeste zaken zijn met het Persoonlijk Adviesgesprek al opgelost, ook dankzij de goede voorselectie in de Online Check.
Hier begin je altijd mee. Dit advies is ook nodig om te bepalen of er verdere stappen nodig zijn.
Persoonlijk advies
Als je dit adviesgesprek in gaat, heb je de online check al gedaan. Dus we weten waar het over gaat en welke advocaat je het beste kan helpen. Zo kunnen we meteen ter zake komen. We geven je een goed beeld van je kansen en vertellen je hoe je (met of zonder Brandmeester) verder moet.
Meer weten over het persoonlijk advies? De specialisten leggen het uit.
Zo makkelijk werkt je persoonlijke adviesgesprek
Maak je online dossier aan
Upload direct je stukken
Plan je afspraak in met je specialist
Je specialist bestudeert je stukken
Voer een inhoudelijk adviesgesprek over jouw probleem
Ontvang een schriftelijk advies en audio-opname
Soms lost het je probleem al op en anders helpen we je graag verder in de stap 'Onderhandelen'.
Natuurlijk willen we je zo snel mogelijk kunnen helpen. Daarom kan je na het aanmaken van je online dossier al direct aan de slag met het aanleveren van de belangrijkste informatie. Je ziet duidelijk welke documenten en andere informatie we nodig hebben. Jouw jurist bekijkt of alles goed binnen is gekomen en vraagt als dat nodig is nog om extra informatie. Zo weten we zeker dat we goed voorbereid het gesprek in gaan. En uiteraard is alle informatie goed beveiligd.
Als alle informatie binnen is, krijg je een seintje dat je de afspraak kunt inplannen. Je hebt namelijk toegang tot de agenda van je jurist. Kies het moment dat jou het beste uitkomt. Jouw jurist gaat zich vervolgens inlezen in je situatie en jij krijgt tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op het adviesgesprek.
Het adviesgesprek duurt ongeveer 30 minuten en gaat via telefoon of beeldbellen. Jij kiest wat je het prettigste vindt. Tijdens het gesprek bespreken we of het slim is om te gaan onderhandelen (als je te maken hebt met bedrijven of personen) of bezwaar te maken (als je te maken hebt met instanties van de (semi-)overheid). Het kan ook dat je kansen klein zijn en dat het niet verstandig is om verder te gaan. Dat zeggen we dan ook eerlijk. Wil je meer weten over het adviesgesprek en wat je er allemaal van kan verwachten? Lees erover in deze blog.
Het advies is makkelijk terug te vinden in je eigen online dossier. Er is een schriftelijk deel en een audio-opname van het gesprek. Je kan het dus altijd nog eens terugluisteren of teruglezen. Handig als je bijvoorbeeld je opties nog eens met iemand anders wil bespreken. Onze ervaring is dat veel juridische problemen met een persoonlijk advies al zijn opgelost. Wil je daarna toch nog verder gaan? Dan helpen we je graag in de volgende stap: 'Onderhandelen'.
Onderhandelen
Je advocaat gaat voor je in gesprek en zorgt ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt. Alle afspraken worden waterdicht vastgelegd.
Onderhandelen
Jouw specialist gaat voor je in gesprek met de tegenpartij. Samen hebben jullie de strategie en de doelen bepaald. Omdat je eerst het persoonlijk adviesgesprek hebt gehad, kunnen we snel door met het maken van afspraken. Dat betekent snel werken en meer kans van slagen. Als je je probleem nog niet had opgelost na het persoonlijk adviesgesprek lukt het met onderhandelen vrijwel altijd.
Wat we voor onze vaste prijs bieden
Samen met jou de strategie bepalen.
Correspondentie met de tegenpartij.
Overleg met jou en de tegenpartij om tot een oplossing te komen.
Vastleggen van de afspraken met de tegenpartij.
Wat je kunt verwachten
Je hoeft niet zelf aan tafel met de tegenpartij.
Door het online dossier heb je controle en inzicht.
Na afloop zijn alle afspraken waterdicht vastgelegd.
Je kunt de kosten ook gespreid betalen.
Meer weten over onderhandelen of in bezwaar gaan? De specialisten leggen het uit.
Omdat jullie elkaar al gesproken hebben in het adviesgesprek is er al veel relevante informatie bekend. In een gesprek (per telefoon of Teams) bespreken jullie of er aanvullende informatie nodig is en wat de strategie zal worden in de onderhandeling.
Je hoeft niet zelf in gesprek met de tegenpartij (bijvoorbeeld de buren of je baas), als je dat niet wilt. Jouw jurist doet alle communicatie. Hij laat weten wat je standpunten zijn en opent de onderhandelingen.
Eenmaal in gesprek kan de onderhandeling beginnen. Hoe lang dat duurt, kan nogal verschillen. Soms komen we er meteen uit. Maar er kunnen ook meerdere rondes volgen. Hierin zijn we ook afhankelijk van de tegenpartij. Staan ze open voor een eerlijke onderhandeling? Hoe snel reageren ze? Eén ding weet je wel zeker: de kosten blijven voor jou hetzelfde.
Tot een oplossing gekomen? Dan leggen we de afspraken duidelijk vast zodat hier later geen discussie over kan ontstaan. Als de onderhandeling niet succesvol was, krijg je advies over een mogelijke volgende stap. Jij bepaalt zelf of je die volgende stap ook wil nemen.
Procederen
Naar de rechter gaan we alleen als dat echt nodig is. Dit komt maar weinig voor. Maar als dit het geval is, staat je advocaat je bij van A tot Z.
Procederen
Als we er aan de onderhandelingstafel echt niet uitkomen of als onderhandelen geen zin heeft, kunnen we overgaan tot procederen. Dit doen we alleen als we denken dat je een goede kans maakt om te winnen. Een procedure duurt gemiddeld tussen de drie en zes maanden. Al kan dat per zaak erg verschillen.
Wat we voor onze vaste prijs bieden
Juridische ondersteuning (correspondentie voeren, overleg met jou en de tegenpartij, het vastleggen van eventuele afspraken met de tegenpartij, het schrijven van processtukken en het voorbereiden en bijwonen van zittingen).
De kosten van de rechter (griffierecht).
De kosten van een eventuele deskundige.
De kosten van een deurwaarder.
Dit kan je verwachten
De beste verdediging van jouw belangen.
We stellen alle documenten voor je op.
Een vaste prijs, ook als er meer zittingen zijn.
Je kunt de kosten ook gespreid betalen.
Meer weten over procederen of in beroep? De specialisten leggen het uit.
Wij stellen de processtukken op, zorgen dat het bij de rechter komt en bereiden ons voor op de zitting. We nemen alle communicatie op ons en komen op voor je belangen.
Tijdens de zitting lichten de partijen hun standpunten toe en beantwoorden ze eventuele vragen. Jij bent aanwezig bij de zitting maar wij doen het woord namens jou. Een rechter kan jou ook een vraag stellen. Geen zorgen! Wij staan altijd naast je en bereiden vragen die je kan verwachten met je voor. We proberen altijd het uiterste uit je zaak te halen maar zeggen het ook als er goede redenen zijn om niet verder te procederen.
In principe volgt na de zitting een uitspraak. Maar de rechter kan ook aandringen op een schikking, extra bewijs opvragen of het advies van een deskundige inwinnen. Of het kan zijn dat er alsnog onderhandeld gaat worden. Niet eens met de uitspraak? We kunnen ook nog in beroep of zelfs hoger beroep gaan. Als je via Brandmeester procedeert, is dit kosteloos. En we doen het alleen als we denken dat jouw zaak een goede kans maakt. Ook daar zijn we eerlijk over.
Na de procedure nemen we de uitspraak van de rechter met je door en beantwoorden we eventuele vragen die je nog hebt. Hoe de procedure ook loopt, we ontzorgen je op alle manieren.
Online Check
Wil je juridische hulp van een deskundige burenrechtadvocaat die alles weet van verborgen gebreken? Doe de gratis online check en kijk of Brandmeester je kan helpen.
Online Check
Kunnen wij wat voor je betekenen? Je weet het na een paar klikken met de online check. Bovendien zie je meteen welke van onze gespecialiseerde advocaten je het beste kan helpen. Je kunt deze check vergelijken met het eerste gesprek dat je met een traditionele advocaat zou hebben. Maar met als voordeel dat je niet naar een duur kantoor hoeft te komen. Ga je met ons verder? Dan zit je eigen advocaat al voor je klaar voor het persoonlijk adviesgesprek.
Meer weten over de online check? De specialisten leggen het uit.
DIT KAN JE VERWACHTEN
Binnen één minuut gedaan
Gratis en vrijblijvend
Selecteert de beste advocaat voor jouw vraag
Besluit je met ons in zee te gaan? Dan volgt een Persoonlijk Adviesgesprek. De meeste zaken zijn met het Persoonlijk Adviesgesprek al opgelost, ook dankzij de goede voorselectie in de Online Check.
Hier begin je altijd mee. Dit advies is ook nodig om te bepalen of er verdere stappen nodig zijn.
Persoonlijk advies
Als je dit adviesgesprek in gaat, heb je de online check al gedaan. Dus we weten waar het over gaat en welke advocaat je het beste kan helpen. Zo kunnen we meteen ter zake komen. We geven je een goed beeld van je kansen en vertellen je hoe je (met of zonder Brandmeester) verder moet.
Meer weten over het persoonlijk advies? De specialisten leggen het uit.
Zo makkelijk werkt je persoonlijke adviesgesprek
Maak je online dossier aan
Upload direct je stukken
Plan je afspraak in met je specialist
Je specialist bestudeert je stukken
Voer een inhoudelijk adviesgesprek over jouw probleem
Ontvang een schriftelijk advies en audio-opname
Soms lost het je probleem al op en anders helpen we je graag verder in de stap 'Onderhandelen'.
Natuurlijk willen we je zo snel mogelijk kunnen helpen. Daarom kan je na het aanmaken van je online dossier al direct aan de slag met het aanleveren van de belangrijkste informatie. Je ziet duidelijk welke documenten en andere informatie we nodig hebben. Jouw jurist bekijkt of alles goed binnen is gekomen en vraagt als dat nodig is nog om extra informatie. Zo weten we zeker dat we goed voorbereid het gesprek in gaan. En uiteraard is alle informatie goed beveiligd.
Als alle informatie binnen is, krijg je een seintje dat je de afspraak kunt inplannen. Je hebt namelijk toegang tot de agenda van je jurist. Kies het moment dat jou het beste uitkomt. Jouw jurist gaat zich vervolgens inlezen in je situatie en jij krijgt tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op het adviesgesprek.
Het adviesgesprek duurt ongeveer 30 minuten en gaat via telefoon of beeldbellen. Jij kiest wat je het prettigste vindt. Tijdens het gesprek bespreken we of het slim is om te gaan onderhandelen (als je te maken hebt met bedrijven of personen) of bezwaar te maken (als je te maken hebt met instanties van de (semi-)overheid). Het kan ook dat je kansen klein zijn en dat het niet verstandig is om verder te gaan. Dat zeggen we dan ook eerlijk. Wil je meer weten over het adviesgesprek en wat je er allemaal van kan verwachten? Lees erover in deze blog.
Het advies is makkelijk terug te vinden in je eigen online dossier. Er is een schriftelijk deel en een audio-opname van het gesprek. Je kan het dus altijd nog eens terugluisteren of teruglezen. Handig als je bijvoorbeeld je opties nog eens met iemand anders wil bespreken. Onze ervaring is dat veel juridische problemen met een persoonlijk advies al zijn opgelost. Wil je daarna toch nog verder gaan? Dan helpen we je graag in de volgende stap: 'Onderhandelen'.
Onderhandelen
Je advocaat gaat voor je in gesprek en zorgt ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt. Alle afspraken worden waterdicht vastgelegd.
Onderhandelen
Jouw specialist gaat voor je in gesprek met de tegenpartij. Samen hebben jullie de strategie en de doelen bepaald. Omdat je eerst het persoonlijk adviesgesprek hebt gehad, kunnen we snel door met het maken van afspraken. Dat betekent snel werken en meer kans van slagen. Als je je probleem nog niet had opgelost na het persoonlijk adviesgesprek lukt het met onderhandelen vrijwel altijd.
Wat we voor onze vaste prijs bieden
Samen met jou de strategie bepalen.
Correspondentie met de tegenpartij.
Overleg met jou en de tegenpartij om tot een oplossing te komen.
Vastleggen van de afspraken met de tegenpartij.
Wat je kunt verwachten
Je hoeft niet zelf aan tafel met de tegenpartij.
Door het online dossier heb je controle en inzicht.
Na afloop zijn alle afspraken waterdicht vastgelegd.
Je kunt de kosten ook gespreid betalen.
Meer weten over onderhandelen of in bezwaar gaan? De specialisten leggen het uit.
Omdat jullie elkaar al gesproken hebben in het adviesgesprek is er al veel relevante informatie bekend. In een gesprek (per telefoon of Teams) bespreken jullie of er aanvullende informatie nodig is en wat de strategie zal worden in de onderhandeling.
Je hoeft niet zelf in gesprek met de tegenpartij (bijvoorbeeld de buren of je baas), als je dat niet wilt. Jouw jurist doet alle communicatie. Hij laat weten wat je standpunten zijn en opent de onderhandelingen.
Eenmaal in gesprek kan de onderhandeling beginnen. Hoe lang dat duurt, kan nogal verschillen. Soms komen we er meteen uit. Maar er kunnen ook meerdere rondes volgen. Hierin zijn we ook afhankelijk van de tegenpartij. Staan ze open voor een eerlijke onderhandeling? Hoe snel reageren ze? Eén ding weet je wel zeker: de kosten blijven voor jou hetzelfde.
Tot een oplossing gekomen? Dan leggen we de afspraken duidelijk vast zodat hier later geen discussie over kan ontstaan. Als de onderhandeling niet succesvol was, krijg je advies over een mogelijke volgende stap. Jij bepaalt zelf of je die volgende stap ook wil nemen.
Procederen
Naar de rechter gaan we alleen als dat echt nodig is. Dit komt maar weinig voor. Maar als dit het geval is, staat je advocaat je bij van A tot Z.
Procederen
Als we er aan de onderhandelingstafel echt niet uitkomen of als onderhandelen geen zin heeft, kunnen we overgaan tot procederen. Dit doen we alleen als we denken dat je een goede kans maakt om te winnen. Een procedure duurt gemiddeld tussen de drie en zes maanden. Al kan dat per zaak erg verschillen.
Wat we voor onze vaste prijs bieden
Juridische ondersteuning (correspondentie voeren, overleg met jou en de tegenpartij, het vastleggen van eventuele afspraken met de tegenpartij, het schrijven van processtukken en het voorbereiden en bijwonen van zittingen).
De kosten van de rechter (griffierecht).
De kosten van een eventuele deskundige.
De kosten van een deurwaarder.
Dit kan je verwachten
De beste verdediging van jouw belangen.
We stellen alle documenten voor je op.
Een vaste prijs, ook als er meer zittingen zijn.
Je kunt de kosten ook gespreid betalen.
Meer weten over procederen of in beroep? De specialisten leggen het uit.
Wij stellen de processtukken op, zorgen dat het bij de rechter komt en bereiden ons voor op de zitting. We nemen alle communicatie op ons en komen op voor je belangen.
Tijdens de zitting lichten de partijen hun standpunten toe en beantwoorden ze eventuele vragen. Jij bent aanwezig bij de zitting maar wij doen het woord namens jou. Een rechter kan jou ook een vraag stellen. Geen zorgen! Wij staan altijd naast je en bereiden vragen die je kan verwachten met je voor. We proberen altijd het uiterste uit je zaak te halen maar zeggen het ook als er goede redenen zijn om niet verder te procederen.
In principe volgt na de zitting een uitspraak. Maar de rechter kan ook aandringen op een schikking, extra bewijs opvragen of het advies van een deskundige inwinnen. Of het kan zijn dat er alsnog onderhandeld gaat worden. Niet eens met de uitspraak? We kunnen ook nog in beroep of zelfs hoger beroep gaan. Als je via Brandmeester procedeert, is dit kosteloos. En we doen het alleen als we denken dat jouw zaak een goede kans maakt. Ook daar zijn we eerlijk over.
Na de procedure nemen we de uitspraak van de rechter met je door en beantwoorden we eventuele vragen die je nog hebt. Hoe de procedure ook loopt, we ontzorgen je op alle manieren.
"Ik vind het iedere dag weer een uitdaging om mijn klanten zo goed mogelijk te bedienen. Dat kan zijn in de vorm van een maximaal juridisch resultaat maar ook door een goed gesprek waarin ik de kansen van een klant op een begrijpelijke manier op een rijtje zet."
Arthur Overweel | Advocaat Huis en Wonen
Wat klanten zeggen over Brandmeester
"Goede hulp en advies toen ik een onzekere tijd doormaakte was voor mij belangrijk. Vooral de heldere stappen, het professionele advies en de uitstekende hulp gaven mij veel vertrouwen en zorgden ervoor dat ik heel tevreden ben. Ik zou zeker opnieuw kiezen voor Brandmeester."
Eugene
"Brandmeester heeft mij uitstekend bijgestaan en precies het resultaat bereikt wat ik voor ogen had. Dat de kosten vooraf bekend en vastgesteld zijn, is echt een prima concept. Het gaf mij de mogelijkheid om samen met de advocaat op de inhoud te focussen in plaats van de extra kosten tegen de mogelijke opbrengst af te moeten wegen. Hierdoor werd de vervelende situatie waarin ik mij bevond weer overzichtelijk. Ook kon ik er weer afstand van nemen."
Lidy
"Ik had een conflict met mijn woningbouwvereniging die niet meer met mij wilde communiceren. Na het inschakelen van Brandmeester kwam de woningbouwvereniging ineens wél in actie."
Duncan
"Brandmeester was voor mij dé oplossing toen ik behoefte had aan snel, deskundig advies bij een arbeidsconflict. Ik kreeg heel snel reactie op mijn inschrijving van een empatische, deskundige advocaat. Precies wat ik op dat moment nodig had. Ze heeft mij geholpen de zaken op een rijtje te zetten en me gewezen op valkuilen in het proces. Hierdoor stond ik weer stevig in mijn schoenen en heb ik op mijn 60ste heel snel een nieuwe baan gevonden en ontslag genomen. Ik laat niet met me sollen."
Henk
"Ik ben snel en goed geholpen door Brandmeester. Ik vond het een mooie combinatie van efficiënte online afhandeling met persoonlijke afstemming. Ik heb het als heel prettig ervaren."
Ewout
"Soms wil je gewoon even zeker weten welke juridische regels er zijn. Of dat je gelijk of ongelijk hebt. Dat je dat gewoon even weet zonder dat er procedures gevoerd hoeven te worden geeft al rust. Gelukkig kon ik bij Brandmeester zonder drempels een deskundig en betrouwbare advocaat raadplegen".
Af een toe een beetje lawaai moet kunnen volgens de rechter. Een beetje geven, een beetje nemen. Maar soms kan overlast zo ernstig zijn dat het in de ogen van een rechter onaanvaardbaar is. Dit noemen we onrechtmatige hinder en in de wet staat dat dat niet mag. Je mag je buren nou eenmaal niet tot last zijn.
HINDER IS SOMS SUBJECTIEF
Maar wat overlast precies is, kan subjectief zijn. Denk aan de pianomuziek van je buurman. Voor de een is dat prachtig en voor de ander verschrikkelijk. En als je meer thuis bent - bijvoorbeeld doordat je thuis werkt - is de kans groter dat je last hebt van de leefgeluiden van je buren en de geluiden die horen bij een normaal gebruik van een woning.
Er bestaat geen wettelijke definitie van wat onrechtmatige hinder is. Daarom wordt er altijd gekeken naar specifieke omstandigheden.
Rechters kijken naar de aard, de ernst en de duur van de hinder, of er schade is veroorzaakt en waar je woont. In een rustige omgeving op het platteland is er namelijk sneller sprake van burenoverlast dan in een drukke, dichtbevolkte woonwijk waarbij het lastiger is om te bewijzen dat het lawaai dat je hoort ook onrechtmatig is.
Hinder is niet alleen onrechtmatig bij overlast tussen buurtbewoners. Je kan bijvoorbeeld ook hinder ervaren van wegverkeer, industrie, bedrijven en horeca.
Er zijn verschillende soorten van overlast. Denk bijvoorbeeld aan:
- geluidsoverlast - stank - rook - trillingen - gebrek aan zonlicht - bouwen over de erfgrens
HUISDIEREN
Ook regelmatige bezoekjes van de katten van je buurman aan je tuin kunnen heel vervelend zijn. Als dat maar af en toe gebeurt, wordt het niet gezien als onrechtmatige hinder. Maar als het vaker voorkomt en de kat bijvoorbeeld schade aanricht, is het een ander verhaal.
Het lawaai van huisdieren - zoals de blaffende hond van je buren - kan soms ook tot geluidsoverlast worden gerekend. Toch betekent dat nog niet meteen automatisch dat dit onrechtmatige hinder is. De rechter bekijkt bijvoorbeeld of het om één hond gaat of om een kennel. En of de honden binnen of buiten verblijven. Aan de hand van deze factoren kan een rechter dan vaststellen of de hinder onrechtmatig is of niet.
Kortom, omdat overlast subjectief is, kan het lastig zijn om te bewijzen dat de hinder die je ervaart onrechtmatig is. Je kan dus het beste eerst proberen in te schatten hoe een rechter naar je zaak zou kijken. Daarmee kan je onnodig gedoe in de rechtbank voorkomen.
Hoewel er in de wet niet staat hoeveel geluid je wel of niet mag maken, zijn er wel richtlijnen voor wat acceptabel is. De gemiddelde geluidswaarde in een woonkamer is ongeveer 40 decibel. En het geluidsniveau gemeten aan de gevel van een woning mag overdag niet hoger dan 50 tot 70 decibel zijn.
Als je daar een keertje overheen gaat omdat je bijvoorbeeld moet boren, is dat geen onrechtmatige hinder. Tenzij het langdurig is. Ook als je qua geluidsniveau onder die 50 decibel zit, kan een langdurig geluid als onrechtmatige hinder gezien worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebrom van een airco.
Wettelijke regels over tot hoe laat je wel of niet lawaai mag maken, zijn er niet. Wel is het algemeen aanvaard dat het tussen tien uur ´s avonds en zeven uur ´s ochtends stil moet zijn. Dit om de nachtrust van je buurtbewoners te respecteren.
Als je echt last hebt van het lawaai van je buren, dan is het het beste om gewoon met ze in gesprek te gaan in plaats van meteen de politie te bellen of naar de rechter te gaan. Een goed gesprek heeft namelijk het meeste kans van slagen en bespaart iedereen een hoop tijd, geld en energie. Komen jullie er samen niet goed uit? Dan kan je ook voorstellen om een bemiddelaar in te schakelen. Veel gemeenten hebben buurtbemiddelaars die kunnen helpen.
Als gesprekken met de buren of bemiddeling niets opleveren, dan kan je overwegen om de politie in te schakelen. Gebruik dit alleen als laatste redmiddel want tussenkomst van de politie is vaak olie op het vuur als er al spanning is tussen jou en je buren.
Je kan ook naar de rechter gaan. Maar dat levert in de praktijk weinig op. Het proces kan erg lang kan duren en het is heel lastig om onrechtmatige hinder te bewijzen. Je moet bewijzen verzamelen en je klachten schriftelijk vastleggen zodat je een dossier kan opbouwen. Je kan bijvoorbeeld geluidsopnames maken of een extern bureau inschakelen om een geluidsmeting te doen.
Maar zelfs als het je lukt om onrechtmatige hinder te bewijzen, dan heb je nog geen zekerheid dat de overlast ophoudt. Dat komt omdat het vaak lastig is om een vonnis te handhaven. Een overtreding moet namelijk door een deurwaarder worden geconstateerd en die kan niet altijd ter plekke aanwezig zijn.
Doe de online check
We gebruiken cookies om de site persoonlijker te maken. Door gebruik te maken van de website ga je hiermee akkoord. Meer informatie