Juridische hulp bij een burenruzie

Juridische hulp van een deskundige burenrechtadvocaat die alles weet over hinder en overlast van je buren.

  • Contact met je advocaat, gewoon vanuit huis
  • Een vaste prijs dus geen uurtje-factuurtje
  • Al meer dan 50 jaar ervaring

Er zijn nog al wat vormen van overlast waarover je in conflict kan komen met je buren. Denk bijvoorbeeld aan geluidsoverlast, stank, rook, trillingen, gebrek aan zonlicht, bouwen over de erfgrens of lawaaierige huisdieren.

Een burenruzie kan bijzonder vervelend zijn. Je buren wonen vlakbij je en je kan ze niet zo makkelijk uit de weg gaan. Hierdoor kan je woonplezier behoorlijk onder druk komen te staan.

Wil je weten wat je in jouw situatie het beste kan doen? Brandmeester kan je helpen. Zo kunnen we je juridische kansen inschatten en je adviseren over de mogelijkheden die je hebt als je overlast van je buren ondervindt.

TIP:
Heb jij ook een conflict met de buren? Probeer deze ruzie dan altijd eerst met je buren op te lossen. Dat is in de meeste gevallen veruit het effectiefst. Komen jullie er samen toch niet uit? Dan kan je altijd nog een beroep doen op een vorm van buurtbemiddeling. Helpt ook dat allemaal niet? Laat je dan helpen door een van de deskundige burenrechtadvocaten van Brandmeester.

  • De kosten zijn vooraf duidelijk
  • Ervaren advocaten met eigen specialismen
  • Altijd en overal inzicht in je dossier

"Ik vind het iedere dag weer een uitdaging om mijn klanten zo goed mogelijk te bedienen. Dat kan zijn in de vorm van een maximaal juridisch resultaat maar ook door een goed gesprek waarin ik de kansen van een klant op een begrijpelijke manier op een rijtje zet."

Arthur Overweel

Arthur Overweel | Advocaat Huis en Wonen

Wat klanten zeggen over Brandmeester

Veelgestelde vragen

Af een toe een beetje lawaai moet kunnen volgens de rechter. Een beetje geven, een beetje nemen. Maar soms kan overlast zo ernstig zijn dat het in de ogen van een rechter onaanvaardbaar is. Dit noemen we onrechtmatige hinder en in de wet staat dat dat niet mag. Je mag je buren nou eenmaal niet tot last zijn.

HINDER IS SOMS SUBJECTIEF

Maar wat overlast precies is, kan subjectief zijn. Denk aan de pianomuziek van je buurman. Voor de een is dat prachtig en voor de ander verschrikkelijk. En als je meer thuis bent - bijvoorbeeld doordat je thuis werkt - is de kans groter dat je last hebt van de leefgeluiden van je buren en de geluiden die horen bij een normaal gebruik van een woning.

Er bestaat geen wettelijke definitie van wat onrechtmatige hinder is. Daarom wordt er altijd gekeken naar specifieke omstandigheden.

Rechters kijken naar de aard, de ernst en de duur van de hinder, of er schade is veroorzaakt en waar je woont. In een rustige omgeving op het platteland is er namelijk sneller sprake van burenoverlast dan in een drukke, dichtbevolkte woonwijk waarbij het lastiger is om te bewijzen dat het lawaai dat je hoort ook onrechtmatig is.

Hinder is niet alleen onrechtmatig bij overlast tussen buurtbewoners. Je kan bijvoorbeeld ook hinder ervaren van wegverkeer, industrie, bedrijven en horeca.

Er zijn verschillende soorten van overlast. Denk bijvoorbeeld aan:

- geluidsoverlast
- stank
- rook
- trillingen
- gebrek aan zonlicht
- bouwen over de erfgrens

HUISDIEREN

Ook regelmatige bezoekjes van de katten van je buurman aan je tuin kunnen heel vervelend zijn. Als dat maar af en toe gebeurt, wordt het niet gezien als onrechtmatige hinder. Maar als het vaker voorkomt en de kat bijvoorbeeld schade aanricht, is het een ander verhaal.

Het lawaai van huisdieren - zoals de blaffende hond van je buren - kan soms ook tot geluidsoverlast worden gerekend. Toch betekent dat nog niet meteen automatisch dat dit onrechtmatige hinder is. De rechter bekijkt bijvoorbeeld of het om één hond gaat of om een kennel. En of de honden binnen of buiten verblijven. Aan de hand van deze factoren kan een rechter dan vaststellen of de hinder onrechtmatig is of niet.

Kortom, omdat overlast subjectief is, kan het lastig zijn om te bewijzen dat de hinder die je ervaart onrechtmatig is. Je kan dus het beste eerst proberen in te schatten hoe een rechter naar je zaak zou kijken. Daarmee kan je onnodig gedoe in de rechtbank voorkomen.

Hoewel er in de wet niet staat hoeveel geluid je wel of niet mag maken, zijn er wel richtlijnen voor wat acceptabel is. De gemiddelde geluidswaarde in een woonkamer is ongeveer 40 decibel. En het geluidsniveau gemeten aan de gevel van een woning mag overdag niet hoger dan 50 tot 70 decibel zijn.

Als je daar een keertje overheen gaat omdat je bijvoorbeeld moet boren, is dat geen onrechtmatige hinder. Tenzij het langdurig is. Ook als je qua geluidsniveau onder die 50 decibel zit, kan een langdurig geluid als onrechtmatige hinder gezien worden. Denk bijvoorbeeld aan het gebrom van een airco.

Wettelijke regels over tot hoe laat je wel of niet lawaai mag maken, zijn er niet. Wel is het algemeen aanvaard dat het tussen tien uur ´s avonds en zeven uur ´s ochtends stil moet zijn. Dit om de nachtrust van je buurtbewoners te respecteren.

Als je echt last hebt van het lawaai van je buren, dan is het het beste om gewoon met ze in gesprek te gaan in plaats van meteen de politie te bellen of naar de rechter te gaan. Een goed gesprek heeft namelijk het meeste kans van slagen en bespaart iedereen een hoop tijd, geld en energie. Komen jullie er samen niet goed uit? Dan kan je ook voorstellen om een bemiddelaar in te schakelen. Veel gemeenten hebben buurtbemiddelaars die kunnen helpen.

Als gesprekken met de buren of bemiddeling niets opleveren, dan kan je overwegen om de politie in te schakelen. Gebruik dit alleen als laatste redmiddel want tussenkomst van de politie is vaak olie op het vuur als er al spanning is tussen jou en je buren.

Je kan ook naar de rechter gaan. Maar dat levert in de praktijk weinig op. Het proces kan erg lang kan duren en het is heel lastig om onrechtmatige hinder te bewijzen. Je moet bewijzen verzamelen en je klachten schriftelijk vastleggen zodat je een dossier kan opbouwen. Je kan bijvoorbeeld geluidsopnames maken of een extern bureau inschakelen om een geluidsmeting te doen.

Maar zelfs als het je lukt om onrechtmatige hinder te bewijzen, dan heb je nog geen zekerheid dat de overlast ophoudt. Dat komt omdat het vaak lastig is om een vonnis te handhaven. Een overtreding moet namelijk door een deurwaarder worden geconstateerd en die kan niet altijd ter plekke aanwezig zijn.

doe de check

Doe de online check