Loonvordering
Nee, dat mag niet zomaar. Als je werkgever je loon te laat of niet uitbetaalt, adviseren we je eerst een schriftelijk verzoek te doen om alsnog het achterstallige bedrag uit te betalen. Heb je op de vierde werkdag na de dag waarop het salaris gestort had moeten worden nog steeds je geld niet? Dan heb je recht op een verhoging.
Voor de vierde tot en met de achtste werkdag is de verhoging 5% per dag en voor elke volgende werkdag 1%, tot maximaal 50% van het salaris dat uitbetaald had moeten worden. Het alsnog uitbetalen van je loon en deze verhoging is iets dat we aan de onderhandelingstafel kunnen bespreken en eventueel in een procedure kunnen vorderen.
Als je werkgever failliet is, kan hij jouw loon niet doorbetalen. Dit noemen we betalingsonmacht. In zo'n geval kan het UWV de betalingsplicht overnemen. Het UWV noemt dit ‘het overnemen van de loondoorbetalingsverplichting wegens betalingsonmacht’. Je krijgt dan een uitkering van het UWV. Dit is anders dan een WW-uitkering. Deze vraag je afzonderlijk aan.
Een uitkering wegens betalingsonmacht is iets anders dan een WW-uitkering. Die moet je afzonderlijk aanvragen en is lager dan een uitkering wegens betalingsonmacht. Ga naar de website van het UWV voor meer informatie.
Als je werkgever je loon niet uitbetaalt, adviseren we je eerst een schriftelijk verzoek te doen om alsnog het achterstallige bedrag uit te betalen. Heb je op de vierde werkdag na de dag waarop het salaris gestort had moeten worden nog steeds je geld niet? Dan heb je recht op een verhoging.
Voor de vierde tot en met de achtste werkdag is de verhoging 5% per dag en voor elke volgende werkdag 1%, tot maximaal 50% van het salaris dat uitbetaald had moeten worden. Het alsnog uitbetalen van je loon en deze verhoging is iets dat we aan de onderhandelingstafel kunnen bespreken en eventueel in een procedure kunnen regelen.