Verandering van functie/arbeidsvoorwaarden

Verandert je functie of arbeidsvoorwaarden ingrijpend? Dat kan vervelende gevolgen hebben. Er is iets wat je er aan kan doen. Bekijk hieronder de veelgestelde vragen over verandering van functie/arbeidsvoorwaarden.

Verandering van functie/arbeidsvoorwaarden

Je werkgever kan je functie niet zomaar wijzigen. Dit moet hij eerst met jou bespreken. Alleen als er een eenzijdig wijzigingsbeding in je arbeidsovereenkomst is opgenomen, mag je werkgever je functie wijzigen. Dit kan als hij een zwaarwegend belang heeft waarvoor jouw belangen moeten wijken. Ook op grond van de eisen van goed werkgeverschap kan een functie gewijzigd worden.

Natuurlijk kan je de aanpassing weigeren. Maar dat zal waarschijnlijk leiden tot een arbeidsconflict. Probeer het daarom eerst anders op te lossen door in gesprek te gaan met je leidinggevende. Komen jullie er samen niet uit? Vraag dan een persoonlijk adviesgesprek bij Brandmeester aan om je opties te bespreken.

Zodra je een arbeidsovereenkomst hebt gesloten, kan je werkgever die niet zomaar wijzigen zonder instemming van beide partijen. Er zijn wel uitzonderingen, bijvoorbeeld wanneer er aantoonbare bedrijfseconomische moeilijkheden zijn. Het beloningsstelstel of de vergoeding van reiskosten kan dan aangepast worden. Je mag als ‘goed werknemer’ een redelijk voorstel van je werkgever in zo’n geval niet weigeren.

Over de definitie van een redelijk voorstel kan gediscussieerd worden. Benieuwd naar je kansen in zo´n discussie? Vraag een persoonlijk adviesgesprek aan, dan kunnen wij je situatie bekijken.