‘Één op de vier Nederlanders vindt advocaten te duur’

Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders afzien van de gang naar de rechter, omdat het proces voor hen te duur is en te lang duurt. Volgens VVD-Kamerlid Jeroen van Wijngaarden moet er gekeken worden naar een verlaging van de tarieven van advocaten, zei hij in Goedemorgen Nederland op NPO 1.

“Dit is heel zorgelijk, uit onderzoek blijkt dat één op de vier Nederlanders zou afzien van de gang naar de rechter, omdat ze opzien tegen de hoge kosten van een advocaat. De tarieven liggen tussen de 200 en 600 euro per uur en als kleine ondernemer, bij een echtscheiding, of bij een conflict met je werknemer is het belangrijk om niet te berusten in onrecht. Mensen moeten gewoon de gang naar de rechter maken.”

Regelgeving

Volgens Van Wijngaarden ligt het probleem bij de regelgeving rondom de advocatuur, advocaten mogen namelijk alleen voor een advocatenkantoor werken. “Natuurlijk moeten zij onafhankelijk blijven en daarom moeten ze met en voor andere advocaten werken, maar bij artsen is het toch ook niet zo dat ze alleen maar mogen werken in een kliniek die eigendom is van artsen?”

Concurrentie

Van Wijngaarden pleit daarom voor meer concurrentie. “Daarmee zouden we tarieven naar beneden kunnen krijgen en ik denk dat we minister Dekker eens moeten vragen of de regelgeving niet wat soepeler kan. Uiteindelijk gaat het er om dat voor mensen voorspelbaarder wordt wat het gaat kosten.”