Jouw recht om terug te komen op aankopen

Leer alles over je herroepingsrecht en de uitzonderingen.

  • Jouw recht om te heroverwegen
  • Eenvoudig annuleren binnen 14 dagen
  • Beschermd bij elke aankoop

Het herroepingsrecht is jouw manier om een aankoop ongedaan te maken binnen 14 dagen, zonder opgave van reden.

Dit recht geldt zowel voor aankopen op afstand als voor aankopen buiten de verkoopruimte, zoals een deur-aan-deur aankoop.

Functiereeks-Persoonlijk

Stel je voor: je bestelt in alle enthousiasme iets online. Wanneer het pakketje eindelijk aankomt, is het toch niet helemaal wat je ervan had verwacht. Of je nu een trui te krap vindt of die nieuwe koffiemachine toch niet bij je keuken past, het herroepingsrecht staat aan jouw kant.

De verkoper is verplicht om jou als consument op een duidelijke en begrijpelijke manier te wijzen op je herroepingsrecht. Dit valt onder de essentiële informatieverplichtingen van de verkoper.

Heb je ooit impulsief iets gekocht en later spijt gekregen? Met het herroepingsrecht kun je die aankoop terugdraaien. Dit geldt voor zowel diensten als goederen.

Bekijk hoe we kunnen helpen

Praktische tips

Hoe kun je nou slim omgaan met je herroepingsrecht? Allereerst, wees altijd alert of de verkoper jou op het herroepingsrecht wijst. Dit is een wettelijke verplichting. Of je nu online shopt of via de telefoon bestelt, controleer of er duidelijke informatie over het herroepingsrecht wordt gegeven.

Let verder op slinkse voorwaarden die proberen jouw herroepingsrecht te beperken of uit te sluiten. Goed nieuws: dit soort beperkingen zijn simpelweg niet geldig. Mocht je zulke voorwaarden tegenkomen, weet dan dat je boven de verkoper staat.

Een andere waardevolle tip is om schriftelijk en op tijd gebruik te maken van je herroepingsrecht. Jij als consument draagt de verantwoordelijkheid om aan te tonen dat je dit recht tijdig hebt uitgeoefend. Door het op deze manier te regelen sta je sterker.

Als je ooit twijfelt over je herroepingsrecht of hoe je dit kunt inzetten, onthoud dan dat je er niet alleen voor staat. Er zijn tal van hulpmiddelen beschikbaar zoals templates en voorbeeldbrieven. Neem contact met ons op voor persoonlijk advies. Klik hiervoor op de i-card rechtsboven en doe in één minuut de online check zodat we je direct op weg kunnen helpen.

Veelgestelde vragen over herroepingsrecht

Het herroepingsrecht geeft je 14 dagen bedenktijd om een aankoop zonder opgave van reden te annuleren. Dit geldt voor zowel het kopen van goederen als het afnemen van diensten.

Verkopers moeten vooraf duidelijke en volledige informatie geven, zoals contactgegevens en de totale prijs van de producten of diensten. Als deze informatie ontbreekt, kan je aanspraak maken op een deel van de betaalde koopsom.

Als een product niet aan de verwachtingen voldoet, heb je recht op kosteloze reparatie of vervanging. Dit valt onder de wettelijke garantie en het bewijsvermoeden.

Non-conformiteit betekent dat een product niet voldoet aan de koopovereenkomst, zoals beschadigingen of het ontbreken van beloofde kwaliteiten.

Stuur een ingebrekestelling en overweeg juridisch advies in te winnen. Als laatste redmiddel kan je naar de kantonrechter stappen.

Hoewel het herroepingsrecht jou als consument kan beschermen, geldt het niet voor alle producten of diensten die je aanschaft. Zo zijn er een paar uitzonderingen waar je op moet letten.

Als eerste geldt het herroepingsrecht bijvoorbeeld niet voor maatwerkproducten, zoals een trouwring waarin vaak een persoonlijke boodschap of datum gegraveerd is. Daarnaast geldt dit ook niet voor hygiënische producten met een gezondheidsrisico waarvan de verzegeling is gebroken, zoals mascara of een tandenborstel.

Verder zijn producten met een beperkte houdbaarheid uitgezonderd van het herroepingsrecht, zoals kranten, tijdschriften of magazines. Ook geldt het niet voor die vakantieaccommodatie of gehuurde auto die je last-minute boekt.

Daarnaast geldt het herroepingsrecht niet voor zaken of diensten waarvan de prijs gebonden is aan schommelingen op de financiële markten. Dit zijn de belangrijkste uitzonderingen, maar het is goed om je te beseffen dat het herroepingsrecht meer uitzonderingen kent.

  • Vaste prijzen
  • Klantenbeoordeling 4.3/5
  • Ervaren topadvocaten
doe de check

Waar kunnen we je bij helpen?

Doe de online check. Zo weet je binnen één minuut of BrandMR je verder kan helpen.