Je wordt ontslagen. Wat nu?

Ga voor waar je recht op hebt!

 • Was je ontslag wel terecht?
 • Wat zijn precies je kansen?
 • Hulp zonder het conflict uit de hand te laten lopen

Opeens hoor je dat je werkgever je wil ontslaan! Ontzettend vervelend natuurlijk. Je maakt je zorgen over je toekomst. Hoe moet het nu verder? Maar je hoeft het er zeker niet bij te laten zitten. Gelukkig zijn er duidelijke spelregels die je het gevoel van controle teruggeven. En Brandmeester kan je hier uitstekend bij helpen. Met juridische hulp voor een scherpe, vaste prijs.

TEKEN NIETS

Sommigen zien een ontslag al van mijlenver aankomen. Omdat het niet goed gaat op het werk of omdat de resultaten tegenvallen. Maar anderen zijn totaal verrast. Het is belangrijk om tijdens een gesprek rustig te blijven. Laat je niet leiden door emoties. En teken niets ter plekke. Neem een eventueel voorstel mee naar huis en ga pas later op de situatie in.

Het is zo belangrijk om nog niets te uiten of te tekenen omdat nog lang niet alles vaststaat:

 • Is de reden wel gegrond?
 • Is een vergoeding wel voldoende?
 • Kun je wel een WW-uitkering aanvragen?

 • Vaste prijs: geen verrassingen
 • Online: jij hebt controle over iedere stap
 • Voor iedereen: ook als je niet verzekerd bent

"Ik ben Femke Doornbos en ben gespecialiseerd in zaken over werk en inkomen. Graag help ik je verder met een adviesgesprek voor de vaste prijs van € 139. Na dit gesprek weet je precies waar je aan toe bent. Veel mensen zijn met dit adviesgesprek al genoeg geholpen."

Femke Doornbos

Femke Doornbos | Manager in- en outsourcing & massaclaims

Onze specialisten
grafiek

Juridische hulp voor een vaste prijs

 • Zelf bepalen of je een stap verder gaat
 • De kosten zijn vooraf duidelijk
 • Geen extra kosten voor extra werkzaamheden
 • Gespreid betalen mogelijk

Veelgestelde vragen

Stel je voor: het komt niet tot een ontslag. Dan is het dus ook niet nodig om dit aan te vechten. Aan de andere kant is er wel een jurist of advocaat die naar jouw werksituatie kijkt en die je inzicht geeft in je rechten en plichten.

Het werkt vrij simpel. Je start met een gratis online check. Daarna weet je of we je kunnen helpen. Via een persoonlijk gesprek vertellen we je of je een sterke zaak hebt en wat de beste aanpak is. Daarna kunnen we namens jou onderhandelen voor de beste uitkomst tussen jou en je werkgever. Komen we er niet uit? Dan leggen we je situatie in het uiterste geval voor aan de rechter.

Bij Brandmeester zit jij aan de knoppen: jij bepaalt zelf of we een stap verder gaan of niet.

Doe de check

Ja, maar niet altijd met succes. Een ontslag kan terecht of onterecht zijn. Diefstal, seksuele intimidatie en geweld zijn goede redenen voor ontslag. Maar, werkweigering of een ontslag om financiële redenen: daarover valt te twisten. Het is daarom verstandig om ook je arbeidsvoorwaarden na te gaan. Bij Brandmeester kijken we naar je situatie, vertellen we je of je een sterke zaak hebt én bespreken we de beste aanpak.

In de Wet Werk en Zekerheid is opgenomen dat je bij uitdiensttreding recht hebt op een transitievergoeding. Ook als je maar ergens kort hebt gewerkt en ook als je contract voor bepaalde tijd afloopt.

Als je ontslagen bent vanwege een arbeidsconflict en je werkgever heeft ernstig verwijtbaar gehandeld, dan kunnen we gaan onderhandelen of procederen over een ontslagvergoeding bovenop je transitievergoeding. We kunnen niet garanderen dat je deze extra vergoeding ook krijgt maar we gaan er alles aan doen om dit voor elkaar te krijgen.

Als je op staande voet wordt ontslagen, is het belangrijk om dit altijd aan te vechten. Het kan namelijk zijn dat dit onterecht is gebeurd. Als je het niet aanvecht, ben je verwijtbaar werkloos. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor je uitkeringen. Je krijgt geen WW-uitkering en wordt misschien zelfs gekort op je bijstandsuitkering.

Je ontslag op staande voet kan ongeldig worden verklaard als:

1. Er geen sprake was van een dringende reden die een ontslag op staande voet tot gevolg kan hebben

2. De dringende reden je niet direct is verteld

3. Het ontslag op staande voet niet meteen is gegeven nadat de reden is ontdekt

4. De werkgever geen bewijs heeft

Valt je situatie in een van de bovenstaande gevallen? Brandmeester kan je helpen verdere stappen te ondernemen.

Tijdens je zwangerschap geldt een opzegverbod. Dit betekent dat je werkgever je niet mag ontslaan, tot 6 weken na je zwangerschaps- en bevallingsverlof. Er bestaan wel een paar uitzonderingen:

1. Ontslag tijdens je proeftijd

Speelde je zwangerschap geen rol bij je ontslag in je proeftijd? Dan mag je gewoon ontslagen worden. Je mag daarentegen niet ontslagen worden vanwege je zwangerschap, ook tijdens je proeftijd.

2. Ontslag na een tijdelijk contract

Loopt je contract af tijdens je zwangerschap? Dan mag je werkgever dat contract gewoon af laten lopen. Je werkgever heeft wel een aanzegverplichting. Je werkgever moet dan minimaal een maand voor aflopen van het contract schriftelijk laten weten of je contract verlengd wordt of niet. Deze aanzegverplichting geldt niet voor arbeidscontracten korter dan zes maanden of voor arbeidscontracten met de duur van een bepaald project.

3. Ontslag op staande voet

Als je tijdens je zwangerschap op staande voet ontslagen wordt, moet je werkgever daar een dringende reden voor hebben. Bijvoorbeeld als je steelt van het bedrijf. Als je op staande voet ontslagen wordt omdat je zwanger bent, is je werkgever in overtreding en kunnen we je helpen.

4. Ontslag als uitzendkracht

Als je als uitzendkracht werkt, mag je niet ontslagen worden omdat je zwanger bent. Is er een uitzendbeding opgenomen in je arbeidsovereenkomst? Als je jouw werkzaamheden niet meer kan doen als gevolg van je zwangerschap (bijvoorbeeld door misselijkheid of niet meer kunnen tillen), dan kan het bedrijf de opdracht met je beëindigen. 

Met een jaarcontract kan je niet zomaar ontslagen worden. Ontslag op staande voet om geldige redenen is wel mogelijk. Je werkgever kan ook naar de kantonrechter om het contract te laten ontbinden, maar dit zal niet vaak gebeuren.

Een tijdelijk contract loopt vanzelf af, maar je werkgever moet wel een maand van tevoren laten weten dat het contract niet meer wordt verlengd. Dit noemen we de aanzegtermijn. Doet je werkgever dit niet? Dan is hij je een vergoeding van een maandsalaris verschuldigd.

Heb je al 3 tijdelijke contracten gehad en krijg je een 4e contract, of werk je tijdens de 2e tijdelijke contract langer dan 36 maanden bij je werkgever? Dan ben je automatisch in vaste dienst, met alle bijbehorende rechten. Behalve als je een aanzegtermijn hebt gekregen natuurlijk.

Als je op staande voet ontslagen bent, en je vecht dit niet aan, ben je verwijtbaar werkloos. Je hebt dan geen recht op een WW-uitkering. Ook kan in sommige gevallen je bijstandsuitkering gekort worden. Ga dus in ieder geval nooit zomaar akkoord met een ontslag op staande voet.

Als je zonder waarschuwing een ontslagbrief op de mat krijgt, is dat erg vervelend. Zeker wanneer je liever gewoon aan het werk blijft bij je werkgever. Onderteken in ieder geval nog niks. Doe ook niets wat lijkt op het accepteren van je ontslag. Denk aan het inleveren van bedrijfseigendommen, thuis blijven en het werk neerleggen of vragen beantwoorden die gaan over je ontslag en eventuele volgende stappen.

De volgende stap is het inwinnen van advies. Leg je situatie uit aan een advocaat of jurist, en bekijk wat je opties zijn.

doe de check

Doe de check en je weet meteen of we je kunnen helpen