Heb ik recht op smartengeld?

Of je recht hebt op smartengeld, hangt van veel zaken af. Want hoe meet je zoiets als ‘gemist levensplezier’? Wij zetten alles voor je op een rijtje en zorgen dat er niets over het hoofd gezien wordt bij de claim.

Financiële tegemoetkoming immateriële schade

Smartengeld is een financiële tegemoetkoming voor de pijn, het leed en het gemiste levensplezier als gevolg van letsel. Dit is schade die vaak niet in geld is uit te drukken en ook in iedere zaak verschilt. Je moet in staat zijn om die schade goed te omschrijven en dat is heel lastig als je in een al moeilijke situatie zit na bijvoorbeeld een verkeersongeluk, bedrijfsongeval of ander incident.

Richtlijnen licht letsel

Er is geen formule waarmee je kan uitrekenen hoe hoog het smartengeld zal worden. Het is helemaal afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden. Voor licht letsel zijn er wel richtlijnen. Deze kan je nalezen op deze PDF van de onafhankelijke Letselschade Raad.


Hulp van een ervaren letselschadespecialist

Voor middelzware en zware letselschadezaken gelden deze richtlijnen niet. Hier wordt de vergoeding met name bepaald door ervaring en kennis van de rechtshulpverlener, de jurist of advocaat die jou hier in bijstaat. Soms kunnen uitspraken van rechters een richtlijn geven.
Hoe hoog de vergoeding is, hangt af van een aantal dingen:

  • Hoe erg het letsel is;
  • Wat voor een letsel het is;
  • Hoe lang het duurt voordat je bent hersteld;
  • Of je blijvende klachten of beperkingen houdt door het letsel;
  • Of je bijvoorbeeld arbeidsongeschikt wordt door het letsel.

Mogelijk gratis juridische hulp bij claim smartengeld

Brandmeester kan je helpen de vergoeding te krijgen waar je recht op hebt. We rekenen een vaste prijs per stap. Als het lukt om de tegenpartij aansprakelijk te stellen, krijg je (een deel van) de kosten terug. Bij letsel door een verkeersongeluk helpen we je zelfs kosteloos. We vragen nooit een deel van je schadevergoeding.

grafiek

Vaste prijs, alle aandacht

  • Controle over de kosten
  • Jij bepaalt hoe ver je gaat
  • Geen verrassingen achteraf