Help! Mijn buren willen de boel verbouwen

Leuk, zo’n verbouwing. Maar van de plannen van je buren word je soms niet gelukkig. In de wet is voor veel situaties vastgelegd wat wel en niet mag. Er wordt hier toegelicht wat de regels zijn voor daglichttoetreding en ontname, overbouw en het gebruik van jouw grond voor hun verbouwing.

Zon weg door bebouwing buren

Willen je buren wat neerzetten op hun grond waardoor jij minder lichtinval hebt? Dat mag niet zomaar. Wel is het lastig om te onderbouwen of er ook sprake is van onrechtmatige hinder. Het kan zo voorkomen dat je wel hinder ervaart maar dat deze niet onrechtmatig is. Vaak wordt daarvoor een bezonningsstudie gedaan. Hiermee kan je bepalen of er wat aan de plannen van je buren gedaan kan worden. Wil je hierbij hulp? Doe de check en kijk hoe Brandmeester je kan helpen.

De buren bouwen op jouw grond

De regel is dat je niet mag bouwen op of boven grond die niet van jou is. Het maakt daarbij niet uit wat er gebouwd wordt. Een opbouw of dakgoot, overbouw mag niet. Als je een overbouw wilt laten verwijderen, wordt bekeken of de overbouw bezwarend genoeg is om dit in gang te zetten. Als de overbouw niet verwijderd wordt, dan kun je een vergoeding krijgen van je buren voor het gebruik van jouw ruimte. Vaak wordt dit dan ook op papier vastgelegd. Is er op jouw grond gebouwd? Dan kan het deel op jouw grond ook van jou worden. Ben je benieuwd naar jouw rechten? Doe de check en kijk waarmee Brandmeester je kan helpen.

Ladderrecht of burenrecht

Het kan zijn dat je buren voor hun verbouwing of voor onderhoud door jouw tuin moeten. Of dat er een steiger geplaatst moet worden die ook een stuk van jouw huis bedekt. Dat mag en wordt ook wel burenrecht of ladderrecht genoemd. Ze moeten je dan wel (het liefst ruim van te voren) inlichten dat ze je grond nodig hebben voor de verbouwing of het onderhoud. Heel soms kun je de medewerking weigeren. Maar dan moet je daar wel een hele goede reden voor hebben. Als er schade ontstaat op jouw grond, dan moet dit door de buren betaald worden. Heb je problemen met je buren? Doe de check en kijk hoe Brandmeester je kan helpen.

grafiek

Vaste prijs, alle aandacht

  • Controle over de kosten
  • Jij bepaalt hoe ver je gaat
  • Geen verrassingen achteraf