Hoe verloopt je re-integratietraject?
Een re-integratie begint vaak al zes weken nadat je je ziek hebt gemeld. Je bespreekt dan met je bedrijfsarts of arbo-arts je medische situatie. Welk werk je wel en niet kunt doen en of je verwacht terug te kunnen keren naar je eigen werk. Je bedrijfsarts komt daarna met een advies over je mogelijkheden: de probleemanalyse.
Ben je het niet eens met het advies van je bedrijfsarts? Dan kun je bij hem of haar of via het UWV een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts.
Plan van aanpak
Binnen acht weken na je ziekmelding maak je samen met je werkgever een plan van aanpak. Hierin staat hoe je er samen voor zorgt dat je zo snel mogelijk weer kunt werken.
Je werkgever bekijkt eerst of je kunt werken op uw eigen werkplek, bijvoorbeeld met aanpassingen. Daarna kan hij of zij kijken of je kunt werken op een andere werkplek binnen het bedrijf. Lukt dit ook niet? Dan kan je ook kijken naar een andere werkplek buiten het bedrijf.
Wat kan je doen als je je niet kan vinden in het re-integratieplan?
Vind je dat je je uren te snel moet opbouwen of taken moet doen die je nog niet kunt? Bespreek dit dan eerst met je werkgever om tot een oplossing te komen. Als dit niet lukt, kun je dit ook bespreken met je bedrijfsarts. Hij kan dan advies geven aan je werkgever. Lukt dit ook niet? Dan kun je je werkgever altijd nog om een gesprek met een mediator vragen om een oplossing te vinden.
Gesprekken met je werkgever
Tijdens je ziekte en je re-integratie hou je contact met je werkgever. Minimaal eens in de zes weken heb je een gesprek over hoe het gaat. Samen met hem of haar bekijk je of je het plan van aanpak moet aanpassen. Je werkgever houdt in je re-integratiedossier bij wat jullie bespreken en welke afspraken jullie maken.
Je werkgever mag je in de eerste twee jaar van je ziekte in principe niet ontslaan. Behalve als je bijvoorbeeld niet voldoende meewerkt aan je re-integratie. Probeer altijd goed contact te onderhouden met je leidinggevende en je collega’s. Dit maakt je re-integratie een stuk makkelijker. Bovendien geef je hiermee aan dat je graag terug wil keren en weer aan het werk wil gaan.
Passend werk
Biedt je werkgever je passend werk aan dat past binnen je arbeidsovereenkomst en dat je ondanks je ziekte kunt doen? Dan moet je dat werk doen. Vind je het werk niet passend? Dan kun je bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen. Het UWV bekijkt dan of het werk wel passend is. Weiger je het werk dan nog omdat je het niet passend vindt? Dan kan je werkgever je loon stopzetten.
Deskundigenoordeel
Ook als je re-integratie om andere redenen vastloopt en je er niet meer uitkomt met je werkgever kun je het UWV vragen om een deskundigenoordeel. Doel hiervan is dat je samen met je werkgever het re-integratietraject weer oppakt. Dit is belangrijk omdat het steeds moeilijker wordt om weer aan de slag te gaan. Het oordeel is niet bindend.
Evaluatie na het eerste jaar
Ben je één jaar ziek? Dan maak je met je werkgever een eerstejaarsevaluatie. Samen bekijk je hoe je re-integratie gaat. Je maakt afspraken over wat je het komende jaar gaat doen om weer te kunnen werken. In je eigen functie, in een andere functie binnen je bedrijf of in een andere functie buiten je bedrijf.
Eindevaluatie
Als je bijna twee jaar ziek bent, vul je samen met je werkgever een eindevaluatie in. Hierin staat hoe het is gegaan en nu gaat. Deze eindevaluatie gaat naar het UWV en komt in je re-integratiedossier. Ben je nog steeds arbeidsongeschikt? Dan heb je de eindevaluatie nodig om een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering) aan te vragen. Heeft je werkgever naar het oordeel van het UWV te weinig gedaan aan je re-integratie? Dan moet hij je loon na twee jaar ziekte nog maximaal één jaar doorbetalen.
Mag je werkgever je loon stoppen?
Je werkgever kan je loon stoppen als je je ziekte bijvoorbeeld expres veroorzaakte, je herstel saboteert, passend werk weigert, verkeerde informatie gaf bij je aanstellingskeuring of sowieso niet meewerkt. Je werkgever moet je dan wel eerst een schriftelijke waarschuwing geven.
Als je re-integratie niet lukt
Stel dat het je niet lukt om te re-integreren, bijvoorbeeld door je gezondheid. Omdat de kans erg klein is dat je binnen twee jaar weer werkt, mag je werkgever dan overgaan tot ontslag. Wel moet je werkgever dan genoeg hebben gedaan voor je re-integratie. Heeft je werkgever niet voldoende meegewerkt? Dan moet hij je salaris nog langer doorbetalen.
Word je uiteindelijk ontslagen en vindt ook het UWV dat je niet meer (volledig) aan het werk kunt? Dan heb je mogelijk recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering).
Wat als je er niet meer uitkomt?
Kun je je niet vinden in het oordeel van je bedrijfsarts? Of vind je dat je in je re-integratietraject onrecht wordt aangedaan, bijvoorbeeld omdat je loon wordt stopgezet of omdat je het aangeboden werk verre van passend vindt? Neem contact op met een van de deskundige advocaten van Brandmeester. Zij kunnen je ongetwijfeld verder helpen met je probleem.