Hoe keer je na je ziekte weer terug op het werk?

Ben je ziek of arbeidsongeschikt geweest? Dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk weer aan het werk. Samen met de bedrijfsarts of arbodienst probeer je dan langzamerhand weer aan het werk te gaan. Lukt dit niet? Dan kunnen je werkzaamheden eventueel ook worden aangepast.

Persoonlijk advies

€ 139 Tooltip
 • Juridisch maatwerkadvies van een advocaat
 • Online dossier met alle belangrijke informatie
 • Gesprek dat je kunt terugluisteren of nalezen
 • Persoonlijk advies

  Als je dit adviesgesprek in gaat, heb je de online check al gedaan. Dus we weten waar het over gaat en welke advocaat je het beste kan helpen. Zo kunnen we meteen ter zake komen. We geven je een goed beeld van je kansen en vertellen je hoe je (met of zonder Brandmeester) verder moet.


  Meer weten over het persoonlijk advies? De specialisten leggen het uit.


  Zo makkelijk werkt je persoonlijke adviesgesprek

  • Maak je online dossier aan
  • Upload direct je stukken
  • Plan je afspraak in met je specialist
  • Je specialist bestudeert je stukken
  • Voer een inhoudelijk adviesgesprek over jouw probleem
  • Ontvang een schriftelijk advies en audio-opname


  Soms lost het je probleem al op en anders helpen we je graag verder in de stap 'Onderhandelen'.


  Waarom niet gratis?

   Zo werkt het

   Natuurlijk willen we je zo snel mogelijk kunnen helpen. Daarom kan je na het aanmaken van je online dossier al direct aan de slag met het aanleveren van de belangrijkste informatie. Je ziet duidelijk welke documenten en andere informatie we nodig hebben. Jouw jurist bekijkt of alles goed binnen is gekomen en vraagt als dat nodig is nog om extra informatie. Zo weten we zeker dat we goed voorbereid het gesprek in gaan. En uiteraard is alle informatie goed beveiligd.

   Als alle informatie binnen is, krijg je een seintje dat je de afspraak kunt inplannen. Je hebt namelijk toegang tot de agenda van je jurist. Kies het moment dat jou het beste uitkomt. Jouw jurist gaat zich vervolgens inlezen in je situatie en jij krijgt tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op het adviesgesprek.

   Het adviesgesprek duurt ongeveer 30 minuten en gaat via telefoon of beeldbellen. Jij kiest wat je het prettigste vindt. Tijdens het gesprek bespreken we of het slim is om te gaan onderhandelen (als je te maken hebt met bedrijven of personen) of bezwaar te maken (als je te maken hebt met instanties van de (semi-)overheid). Het kan ook dat je kansen klein zijn en dat het niet verstandig is om verder te gaan. Dat zeggen we dan ook eerlijk. Wil je meer weten over het adviesgesprek en wat je er allemaal van kan verwachten? Lees erover in deze blog.

   Het advies is makkelijk terug te vinden in je eigen online dossier. Er is een schriftelijk deel en een audio-opname van het gesprek. Je kan het dus altijd nog eens terugluisteren of teruglezen. Handig als je bijvoorbeeld je opties nog eens met iemand anders wil bespreken. Onze ervaring is dat veel juridische problemen met een persoonlijk advies al zijn opgelost. Wil je daarna toch nog verder gaan? Dan helpen we je graag in de volgende stap: 'Onderhandelen'.

  Onderhandelen

  € 849 Tooltip
 • Samen de strategie bepalen
 • Wij onderhandelen voor jou
 • Na afloop alle afspraken waterdicht vastgelegd
 • Onderhandelen

  Jouw specialist gaat voor je in gesprek met de tegenpartij. Samen hebben jullie de strategie en de doelen bepaald. Omdat je eerst het persoonlijk adviesgesprek hebt gehad, kunnen we snel door met het maken van afspraken. Dat betekent snel werken en meer kans van slagen. Als je je probleem nog niet had opgelost na het persoonlijk adviesgesprek lukt het met onderhandelen vrijwel altijd.


  Wat we voor onze vaste prijs bieden

  • Samen met jou de strategie bepalen.
  • Correspondentie met de tegenpartij.
  • Overleg met jou en de tegenpartij om tot een oplossing te komen.
  • Vastleggen van de afspraken met de tegenpartij.


  Wat je kunt verwachten

  • Je hoeft niet zelf aan tafel met de tegenpartij.
  • Door het online dossier heb je controle en inzicht.
  • Na afloop zijn alle afspraken waterdicht vastgelegd.
  • Je kunt de kosten ook gespreid betalen.


  Meer weten over onderhandelen of in bezwaar gaan? De specialisten leggen het uit.

   Zo werkt het

   Omdat jullie elkaar al gesproken hebben in het adviesgesprek is er al veel relevante informatie bekend. In een gesprek (per telefoon of Teams) bespreken jullie of er aanvullende informatie nodig is en wat de strategie zal worden in de onderhandeling.

   Je hoeft niet zelf in gesprek met de tegenpartij (bijvoorbeeld de buren of je baas), als je dat niet wilt. Jouw jurist doet alle communicatie. Hij laat weten wat je standpunten zijn en opent de onderhandelingen.

   Eenmaal in gesprek kan de onderhandeling beginnen. Hoe lang dat duurt, kan nogal verschillen. Soms komen we er meteen uit. Maar er kunnen ook meerdere rondes volgen. Hierin zijn we ook afhankelijk van de tegenpartij. Staan ze open voor een eerlijke onderhandeling? Hoe snel reageren ze? Eén ding weet je wel zeker: de kosten blijven voor jou hetzelfde.

   Tot een oplossing gekomen? Dan leggen we de afspraken duidelijk vast zodat hier later geen discussie over kan ontstaan. Als de onderhandeling niet succesvol was, krijg je advies over een mogelijke volgende stap. Jij bepaalt zelf of je die volgende stap ook wil nemen.

  Procederen

  € 2395 Tooltip
 • In slechts 6 op de 100 gevallen nodig
 • Wij verdedigen je standpunten
 • Als het nodig is, doen we ook extra zittingen
 • Procederen

  Als we er aan de onderhandelingstafel echt niet uitkomen of als onderhandelen geen zin heeft, kunnen we overgaan tot procederen. Dit doen we alleen als we denken dat je een goede kans maakt om te winnen. Een procedure duurt gemiddeld tussen de drie en zes maanden. Al kan dat per zaak erg verschillen.


  Wat we voor onze vaste prijs bieden

  • Juridische ondersteuning (correspondentie voeren, overleg met jou en de tegenpartij, het vastleggen van eventuele afspraken met de tegenpartij, het schrijven van processtukken en het voorbereiden en bijwonen van zittingen).
  • De kosten van de rechter (griffierecht).
  • De kosten van een eventuele deskundige.
  • De kosten van een deurwaarder.


  Dit kan je verwachten

  • De beste verdediging van jouw belangen.
  • We stellen alle documenten voor je op.
  • Een vaste prijs, ook als er meer zittingen zijn.
  • Je kunt de kosten ook gespreid betalen.


  Meer weten over procederen of in beroep? De specialisten leggen het uit.

   Zo werkt het

   Wij stellen de processtukken op, zorgen dat het bij de rechter komt en bereiden ons voor op de zitting. We nemen alle communicatie op ons en komen op voor je belangen.

   Tijdens de zitting lichten de partijen hun standpunten toe en beantwoorden ze eventuele vragen. Jij bent aanwezig bij de zitting maar wij doen het woord namens jou. Een rechter kan jou ook een vraag stellen. Geen zorgen! Wij staan altijd naast je en bereiden vragen die je kan verwachten met je voor. We proberen altijd het uiterste uit je zaak te halen maar zeggen het ook als er goede redenen zijn om niet verder te procederen.

   In principe volgt na de zitting een uitspraak. Maar de rechter kan ook aandringen op een schikking, extra bewijs opvragen of het advies van een deskundige inwinnen. Of het kan zijn dat er alsnog onderhandeld gaat worden. Niet eens met de uitspraak? We kunnen ook nog in beroep of zelfs hoger beroep gaan. Als je via Brandmeester procedeert, is dit kosteloos. En we doen het alleen als we denken dat jouw zaak een goede kans maakt. Ook daar zijn we eerlijk over.

   Na de procedure nemen we de uitspraak van de rechter met je door en beantwoorden we eventuele vragen die je nog hebt. Hoe de procedure ook loopt, we ontzorgen je op alle manieren.

  Hoe verloopt je re-integratietraject?

  Een re-integratie begint vaak al zes weken nadat je je ziek hebt gemeld. Je bespreekt dan met je bedrijfsarts of arbo-arts je medische situatie. Welk werk je wel en niet kunt doen en of je verwacht terug te kunnen keren naar je eigen werk. Je bedrijfsarts komt daarna met een advies over je mogelijkheden: de probleemanalyse.

  Ben je het niet eens met het advies van je bedrijfsarts? Dan kun je bij hem of haar of via het UWV een second opinion aanvragen bij een andere bedrijfsarts.

  Plan van aanpak

  Binnen acht weken na je ziekmelding maak je samen met je werkgever een plan van aanpak. Hierin staat hoe je er samen voor zorgt dat je zo snel mogelijk weer kunt werken.

  Je werkgever bekijkt eerst of je kunt werken op uw eigen werkplek, bijvoorbeeld met aanpassingen. Daarna kan hij of zij kijken of je kunt werken op een andere werkplek binnen het bedrijf. Lukt dit ook niet? Dan kan je ook kijken naar een andere werkplek buiten het bedrijf.

  Wat kan je doen als je je niet kan vinden in het re-integratieplan?

  Vind je dat je je uren te snel moet opbouwen of taken moet doen die je nog niet kunt? Bespreek dit dan eerst met je werkgever om tot een oplossing te komen. Als dit niet lukt, kun je dit ook bespreken met je bedrijfsarts. Hij kan dan advies geven aan je werkgever. Lukt dit ook niet? Dan kun je je werkgever altijd nog om een gesprek met een mediator vragen om een oplossing te vinden.

  Gesprekken met je werkgever

  Ziek persoon die zich afvraagt waar hij recht op heeft met YouTube logo.

  Tijdens je ziekte en je re-integratie hou je contact met je werkgever. Minimaal eens in de zes weken heb je een gesprek over hoe het gaat. Samen met hem of haar bekijk je of je het plan van aanpak moet aanpassen. Je werkgever houdt in je re-integratiedossier bij wat jullie bespreken en welke afspraken jullie maken.

  Je werkgever mag je in de eerste twee jaar van je ziekte in principe niet ontslaan. Behalve als je bijvoorbeeld niet voldoende meewerkt aan je re-integratie. Probeer altijd goed contact te onderhouden met je leidinggevende en je collega’s. Dit maakt je re-integratie een stuk makkelijker. Bovendien geef je hiermee aan dat je graag terug wil keren en weer aan het werk wil gaan.

  Passend werk

  Biedt je werkgever je passend werk aan dat past binnen je arbeidsovereenkomst en dat je ondanks je ziekte kunt doen? Dan moet je dat werk doen. Vind je het werk niet passend? Dan kun je bij het UWV een deskundigenoordeel aanvragen. Het UWV bekijkt dan of het werk wel passend is. Weiger je het werk dan nog omdat je het niet passend vindt? Dan kan je werkgever je loon stopzetten.

  Deskundigenoordeel

  Ook als je re-integratie om andere redenen vastloopt en je er niet meer uitkomt met je werkgever kun je het UWV vragen om een deskundigenoordeel. Doel hiervan is dat je samen met je werkgever het re-integratietraject weer oppakt. Dit is belangrijk omdat het steeds moeilijker wordt om weer aan de slag te gaan. Het oordeel is niet bindend.

  Evaluatie na het eerste jaar

  Ben je één jaar ziek? Dan maak je met je werkgever een eerstejaarsevaluatie. Samen bekijk je hoe je re-integratie gaat. Je maakt afspraken over wat je het komende jaar gaat doen om weer te kunnen werken. In je eigen functie, in een andere functie binnen je bedrijf of in een andere functie buiten je bedrijf.

  Eindevaluatie

  Als je bijna twee jaar ziek bent, vul je samen met je werkgever een eindevaluatie in. Hierin staat hoe het is gegaan en nu gaat. Deze eindevaluatie gaat naar het UWV en komt in je re-integratiedossier. Ben je nog steeds arbeidsongeschikt? Dan heb je de eindevaluatie nodig om een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering) aan te vragen. Heeft je werkgever naar het oordeel van het UWV te weinig gedaan aan je re-integratie? Dan moet hij je loon na twee jaar ziekte nog maximaal één jaar doorbetalen.

  Mag je werkgever je loon stoppen?

  Je werkgever kan je loon stoppen als je je ziekte bijvoorbeeld expres veroorzaakte, je herstel saboteert, passend werk weigert, verkeerde informatie gaf bij je aanstellingskeuring of sowieso niet meewerkt. Je werkgever moet je dan wel eerst een schriftelijke waarschuwing geven.

  Als je re-integratie niet lukt

  Stel dat het je niet lukt om te re-integreren, bijvoorbeeld door je gezondheid. Omdat de kans erg klein is dat je binnen twee jaar weer werkt, mag je werkgever dan overgaan tot ontslag. Wel moet je werkgever dan genoeg hebben gedaan voor je re-integratie. Heeft je werkgever niet voldoende meegewerkt? Dan moet hij je salaris nog langer doorbetalen.

  Word je uiteindelijk ontslagen en vindt ook het UWV dat je niet meer (volledig) aan het werk kunt? Dan heb je mogelijk recht op een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA-uitkering).

  Wat als je er niet meer uitkomt?

  Kun je je niet vinden in het oordeel van je bedrijfsarts? Of vind je dat je in je re-integratietraject onrecht wordt aangedaan, bijvoorbeeld omdat je loon wordt stopgezet of omdat je het aangeboden werk verre van passend vindt? Neem contact op met een van de deskundige advocaten van Brandmeester. Zij kunnen je ongetwijfeld verder helpen met je probleem.