Ik ben ziek. Waar heb ik recht op?

Ziek zijn is al rot genoeg. Het is daarom fijn als het ziek melden op je werk soepel verloopt. Daarom is het goed om te weten wat je rechten en plichten zijn. Waar moet je op letten als je ziek bent? En wat doe je als je werkgever vindt dat je wel kan werken?

De online check

Check of we je kunnen helpen, en alvast een paar handige tips.

 • In 3 minuten gedaan
 • Gratis en vrijblijvend
 • Gratis

  Persoonlijk advies

  We geven je inzicht in je kansen en mogelijkheden.

 • Inzicht in je kansen
 • Advies over de beste vervolgstap
 • Gesprek dat je kunt terugluisteren
 • Onderhandelen

  In 90% van de zaken is onderhandelen voldoende.

 • Samen de strategie bepalen
 • Wij onderhandelen voor jou
 • Procederen

  In minder dan 10% van de gevallen nodig.

 • Wij verdedigen je standpunten
 • Als het nodig is, doen we ook extra zittingen
 • € 2395

  Waar je op moet letten bij een ziekmelding

  1. Meld je altijd gelijk ziek. Elk bedrijf heeft andere regels voor hoe je je ziek moet melden. Deze kun je vinden in je contract.
  2. Je hoeft niet alles te vertellen. Je werkgever hoeft niet te weten wat je klachten zijn maar kan wel andere dingen aan je vragen. Hoe lang denk je bijvoorbeeld ziek te zijn? Val je onder een bepaalde ziektewet of ben je ziek door een arbeidsongeval of verkeersongeval?
  3. Je werkgever meldt je ziek bij de arbodienst of bedrijfsarts. Het kan ook zijn dat je naar de bedrijfsarts moet. Die kijkt naar je klachten en geeft advies. Als je een oproep krijgt om naar de bedrijfsarts te gaan, moet je die opvolgen. Doe je dat niet? Dan kan het zijn dat je loon wordt stopgezet.

  Denkt je werkgever anders over je ziekte?

  Misschien geloven ze bij je werkgever niet dat je echt ziek bent. Het kan bijvoorbeeld dat ze vinden dat er sprake is een arbeidsconflict in plaats van ziekte. Of je ziekmelding wordt niet geaccepteerd en je wordt op staande voet ontslagen. Wat moet je dan doen?

  Je gaat eerst naar de bedrijfsarts. Die geeft een oordeel over of je wel of niet kan werken. Vindt de bedrijfsarts dat je kan werken en ben je het daar niet mee eens? Dan kun je vragen om een deskundigenoordeel bij UWV of een second opinion bij een bedrijfsarts of arbodienst. Je werkgever mag besluiten om je loon niet te betalen als dit proces loopt.

  Wil je juridische hulp? Doe de gratis online check en kijk of Brandmeester je kan helpen.

  Als je ziek bent krijg je gewoon je loon. Wel kan je werkgever maximaal 2 dagen wachten met doorbetalen, dat betekent dat je de eerste 2 dagen dat je ziek bent geen loon krijgt. Ben je langer dan 104 weken ziek dan krijg je nog 70% van je salaris, maar dat mag het eerste jaar niet minder zijn dan het minimumloon.

  Als je weer terugkomt van ziek zijn dan kun je misschien niet gelijk verder waar je gebleven was. De bedrijfsarts kijkt dan met je mee en adviseert jou en je werkgever over hoe je het beste terug kan komen. Soms kun je niet terugkeren in je eigen functie. Je werkgever moet dan een andere functie voor je zoeken die je wel kan uitvoeren. Is die er niet? Dan zoekt je werkgever samen met jou naar een functie buiten het bedrijf.

  Ben je ziek en heb je geen werkgever, dan kan je recht hebben op een ziektewetuitkering.

  Soms ben je al werkeloos als je ziek wordt, dan geldt meestal dat je 2 jaar recht hebt op een ziektewetuitkering in plaats van je WW.

  Loopt je contract af tijdens je ziekte, dan geldt dat je tot 2 jaar wordt aangevuld met een ziektewetuitkering. Loopt je contract bijvoorbeeld af nadat je 3 maanden ziek bent geweest, dan krijg je nog 1 jaar en 9 maanden een ziektewetuitkering.

  Soms heb je geen recht op een ziektewetuitkering. Wil je precies weten hoe dit zit, lees op de website van de overheid verder.

  Ja, ook als je ziek bent bouw je gewoon vakantiedagen op.

  Ja. Vraag wel altijd toestemming aan je werkgever en bedrijfsarts. De periode dat je op vakantie gaat neem je net als normaal vakantiedagen op.