Ik heb een ongeluk gehad in het verkeer. Wat moet ik doen?

Gelukkig is een verzekering verplicht voor motorrijtuigen. Maar wat wordt er eigenlijk vergoed als je letsel hebt door een ongeluk in het verkeer? Wij helpen je kosteloos.

Wat te doen na een ongeluk

Als je een ongeluk hebt gehad met een auto of ander voertuig, probeer dan samen met de andere betrokkene een schadeformulier in te vullen. Soms lukt dat misschien niet. Schrijf dan in ieder geval het kenteken van het voertuig op zodat je erachter kan komen van wie het is. Zijn er getuigen in de buurt? Vraag ze om hun naam en telefoonnummer. Zij kunnen dan mogelijk een verklaring afleggen. Je kan ook foto’s maken. Dit kan je later in het proces helpen. Let daarbij ook op hoe voertuigen ten opzichte van elkaar staan.

Ik ben aansprakelijk

Als je een ongeluk maakt omdat je je niet aan de verkeersregels houdt, bijvoorbeeld omdat je door rood rijdt, kun je aansprakelijk worden gesteld. De verzekeraar vergoedt dan vaak de schade. Je moet de aansprakelijkstelling dan ook zo snel mogelijk naar de verzekeraar sturen. Heb je geen verzekering? Dan zal je de schade zelf moeten vergoeden.

We zijn allebei aansprakelijk

Als jij en degene met wie het ongeluk is gebeurd allebei fout zaten, dan moeten de fouten tegen elkaar worden afgewogen. Het kan dan zijn dat je een gedeeltelijke schadevergoeding krijgt.

Ik ben niet aansprakelijk

Vaak zal (een verzekeraar van) de tegenpartij dan jouw schade vergoeden. Dit moet dan eerst wel worden bewezen. Als jij een schadevergoeding vraagt, moet je bewijzen dat de tegenpartij ook aansprakelijk is voor het letsel en de schade.

Ik had geen ongeluk met een motorrijtuig

Voor voetgangers en fietsers gelden wat andere regels als zij een ongeval krijgen dan voor bestuurders van een motorrijtuig. Dit is een bescherming van de wetgever omdat de kans op letsel groter is als je loopt of op de fiets zit. In de meeste gevallen wordt in ieder geval 50% van de schade vergoed, ook wanneer de fietser of voetganger een fout heeft gemaakt. Voor kinderen jonger dan 14 zorgt deze bescherming ervoor dat vaak 100% vergoed moet worden.

Brandmeester helpt je gratis

Bij letsel door een verkeersongeluk helpen we je kosteloos. We verhalen onze kosten namelijk op de tegenpartij. Als dat niet lukt, is dat ons risico. We vragen bij een verkeersongeluk nooit een deel van je schadevergoeding.

We helpen je dan met het beoordelen van de aansprakelijkheid en het verzamelen van bewijs. Daarnaast doen we het schaderegelingsproces. Zo hoef jij niet het contact met een verzekeraar te voeren. Wij zorgen ervoor dat je informatie op een juiste manier wordt doorgespeeld naar de aansprakelijke partij/verzekeraar. En dat je krijgt waar je recht op hebt. Wil je weten wat je kansen zijn?