Wat doe je als je een geschil met je aannemer hebt?

Het komt nogal eens voor dat je onenigheid krijgt met je aannemer. Vaak ben je dan ontevreden over de bouw of de verbouwing of had je je er meer van voorgesteld. Vervelend natuurlijk. We gaan je aan het einde van deze pagina vertellen wat je kunt doen als je een geschil met een aannemer hebt. Maar laten we je eerst eens vertellen hoe je een geschil met je aannemer voorkomt.

Persoonlijk advies

€ 139 Tooltip
 • Juridisch maatwerkadvies van een advocaat
 • Online dossier met alle belangrijke informatie
 • Gesprek dat je kunt terugluisteren of nalezen
 • Persoonlijk advies

  Als je dit adviesgesprek in gaat, heb je de online check al gedaan. Dus we weten waar het over gaat en welke advocaat je het beste kan helpen. Zo kunnen we meteen ter zake komen. We geven je een goed beeld van je kansen en vertellen je hoe je (met of zonder Brandmeester) verder moet.


  Meer weten over het persoonlijk advies? De specialisten leggen het uit.


  Zo makkelijk werkt je persoonlijke adviesgesprek

  • Maak je online dossier aan
  • Upload direct je stukken
  • Plan je afspraak in met je specialist
  • Je specialist bestudeert je stukken
  • Voer een inhoudelijk adviesgesprek over jouw probleem
  • Ontvang een schriftelijk advies en audio-opname


  Soms lost het je probleem al op en anders helpen we je graag verder in de stap 'Onderhandelen'.


  Waarom niet gratis?

   Zo werkt het

   Natuurlijk willen we je zo snel mogelijk kunnen helpen. Daarom kan je na het aanmaken van je online dossier al direct aan de slag met het aanleveren van de belangrijkste informatie. Je ziet duidelijk welke documenten en andere informatie we nodig hebben. Jouw jurist bekijkt of alles goed binnen is gekomen en vraagt als dat nodig is nog om extra informatie. Zo weten we zeker dat we goed voorbereid het gesprek in gaan. En uiteraard is alle informatie goed beveiligd.

   Als alle informatie binnen is, krijg je een seintje dat je de afspraak kunt inplannen. Je hebt namelijk toegang tot de agenda van je jurist. Kies het moment dat jou het beste uitkomt. Jouw jurist gaat zich vervolgens inlezen in je situatie en jij krijgt tips over hoe je je het beste kunt voorbereiden op het adviesgesprek.

   Het adviesgesprek duurt ongeveer 30 minuten en gaat via telefoon of beeldbellen. Jij kiest wat je het prettigste vindt. Tijdens het gesprek bespreken we of het slim is om te gaan onderhandelen (als je te maken hebt met bedrijven of personen) of bezwaar te maken (als je te maken hebt met instanties van de (semi-)overheid). Het kan ook dat je kansen klein zijn en dat het niet verstandig is om verder te gaan. Dat zeggen we dan ook eerlijk. Wil je meer weten over het adviesgesprek en wat je er allemaal van kan verwachten? Lees erover in deze blog.

   Het advies is makkelijk terug te vinden in je eigen online dossier. Er is een schriftelijk deel en een audio-opname van het gesprek. Je kan het dus altijd nog eens terugluisteren of teruglezen. Handig als je bijvoorbeeld je opties nog eens met iemand anders wil bespreken. Onze ervaring is dat veel juridische problemen met een persoonlijk advies al zijn opgelost. Wil je daarna toch nog verder gaan? Dan helpen we je graag in de volgende stap: 'Onderhandelen'.

  Onderhandelen

  € 1195 Tooltip
 • Samen de strategie bepalen
 • Wij onderhandelen voor jou
 • Na afloop alle afspraken waterdicht vastgelegd
 • Onderhandelen

  Jouw specialist gaat voor je in gesprek met de tegenpartij. Samen hebben jullie de strategie en de doelen bepaald. Omdat je eerst het persoonlijk adviesgesprek hebt gehad, kunnen we snel door met het maken van afspraken. Dat betekent snel werken en meer kans van slagen. Als je je probleem nog niet had opgelost na het persoonlijk adviesgesprek lukt het met onderhandelen vrijwel altijd.


  Wat we voor onze vaste prijs bieden

  • Samen met jou de strategie bepalen.
  • Correspondentie met de tegenpartij.
  • Overleg met jou en de tegenpartij om tot een oplossing te komen.
  • Vastleggen van de afspraken met de tegenpartij.


  Wat je kunt verwachten

  • Je hoeft niet zelf aan tafel met de tegenpartij.
  • Door het online dossier heb je controle en inzicht.
  • Na afloop zijn alle afspraken waterdicht vastgelegd.
  • Je kunt de kosten ook gespreid betalen.


  Meer weten over onderhandelen of in bezwaar gaan? De specialisten leggen het uit.

   Zo werkt het

   Omdat jullie elkaar al gesproken hebben in het adviesgesprek is er al veel relevante informatie bekend. In een gesprek (per telefoon of Teams) bespreken jullie of er aanvullende informatie nodig is en wat de strategie zal worden in de onderhandeling.

   Je hoeft niet zelf in gesprek met de tegenpartij (bijvoorbeeld de buren of je baas), als je dat niet wilt. Jouw jurist doet alle communicatie. Hij laat weten wat je standpunten zijn en opent de onderhandelingen.

   Eenmaal in gesprek kan de onderhandeling beginnen. Hoe lang dat duurt, kan nogal verschillen. Soms komen we er meteen uit. Maar er kunnen ook meerdere rondes volgen. Hierin zijn we ook afhankelijk van de tegenpartij. Staan ze open voor een eerlijke onderhandeling? Hoe snel reageren ze? Eén ding weet je wel zeker: de kosten blijven voor jou hetzelfde.

   Tot een oplossing gekomen? Dan leggen we de afspraken duidelijk vast zodat hier later geen discussie over kan ontstaan. Als de onderhandeling niet succesvol was, krijg je advies over een mogelijke volgende stap. Jij bepaalt zelf of je die volgende stap ook wil nemen.

  Procederen

  € 4995 Tooltip
 • In slechts 4 op de 100 gevallen nodig
 • Wij verdedigen je standpunten
 • Als het nodig is, doen we ook extra zittingen
 • Procederen

  Als we er aan de onderhandelingstafel echt niet uitkomen of als onderhandelen geen zin heeft, kunnen we overgaan tot procederen. Dit doen we alleen als we denken dat je een goede kans maakt om te winnen. Een procedure duurt gemiddeld tussen de drie en zes maanden. Al kan dat per zaak erg verschillen.


  Wat we voor onze vaste prijs bieden

  • Juridische ondersteuning (correspondentie voeren, overleg met jou en de tegenpartij, het vastleggen van eventuele afspraken met de tegenpartij, het schrijven van processtukken en het voorbereiden en bijwonen van zittingen).
  • De kosten van de rechter (griffierecht).
  • De kosten van een eventuele deskundige.
  • De kosten van een deurwaarder.


  Dit kan je verwachten

  • De beste verdediging van jouw belangen.
  • We stellen alle documenten voor je op.
  • Een vaste prijs, ook als er meer zittingen zijn.
  • Je kunt de kosten ook gespreid betalen.


  Meer weten over procederen of in beroep? De specialisten leggen het uit.

   Zo werkt het

   Wij stellen de processtukken op, zorgen dat het bij de rechter komt en bereiden ons voor op de zitting. We nemen alle communicatie op ons en komen op voor je belangen.

   Tijdens de zitting lichten de partijen hun standpunten toe en beantwoorden ze eventuele vragen. Jij bent aanwezig bij de zitting maar wij doen het woord namens jou. Een rechter kan jou ook een vraag stellen. Geen zorgen! Wij staan altijd naast je en bereiden vragen die je kan verwachten met je voor. We proberen altijd het uiterste uit je zaak te halen maar zeggen het ook als er goede redenen zijn om niet verder te procederen.

   In principe volgt na de zitting een uitspraak. Maar de rechter kan ook aandringen op een schikking, extra bewijs opvragen of het advies van een deskundige inwinnen. Of het kan zijn dat er alsnog onderhandeld gaat worden. Niet eens met de uitspraak? We kunnen ook nog in beroep of zelfs hoger beroep gaan. Als je via Brandmeester procedeert, is dit kosteloos. En we doen het alleen als we denken dat jouw zaak een goede kans maakt. Ook daar zijn we eerlijk over.

   Na de procedure nemen we de uitspraak van de rechter met je door en beantwoorden we eventuele vragen die je nog hebt. Hoe de procedure ook loopt, we ontzorgen je op alle manieren.

  8 handige tips om geschillen met je aannemer te voorkomen

  late oplevering van een woning

  1. Kies je aannemer zorgvuldig

  Er lopen heel wat beunhazen rond dus doe vooraf goed onderzoek. Vraag je vrienden, familie en kennissen of zij een goede aannemer weten. Vraag de aannemer om referenties en bekijk zijn website en zijn recensies op internet. Vraag meerdere offertes aan. Controleer ook of een aannemer ervaring heeft met de werkzaamheden waar jij om vraagt. Een extra garantie is om een aannemer te nemen die is aangesloten bij een keurmerk zoals Bouwgarant, SWK of Woningborg.

  2. Maak duidelijke afspraken en leg ze schriftelijk vast

  Maak duidelijke afspraken met je aannemer en leg deze afspraken schriftelijk vast in een aannemingsovereenkomst. Zorg altijd voor een nauwkeurige, volledige omschrijving van de werkzaamheden en de materialen. En leg een termijn van oplevering en afspraken over betaling, garantie en eventueel meerwerk schriftelijk vast. Ontstaan er discussies over de inhoud van de overeenkomst? Dan heb je zo bewijs in handen als er toch een geschil ontstaat. Maak je na het sluiten van de aannemingsovereenkomst nieuwe afspraken? Leg dan ook deze afspraken schriftelijk vast.

  3. Let goed op de algemene voorwaarden

  Let goed op de algemene voorwaarden. Hierin staan vaak bepalingen over aansprakelijkheid, meerwerk, garantie, beëindiging, ontbinding en opzegging van de aannemingsovereenkomst en een geschillenregeling. Kun je niet instemmen met een of meerdere bepalingen? Onderhandel daar dan met je aannemer over en leg daaruit voortvloeiende nieuwe afspraken schriftelijk vast in de aannemingsovereenkomst.

  4. Spreek een duidelijke opleverings- en betalingstermijn af

  Op dit moment hebben de meeste aannemers het heel druk. Leg daarom in de aannemingsovereenkomst schriftelijk vast wanneer het werk klaar moet zijn en moet zijn opgeleverd. Spreek af dat je aannemer jou een boete betaalt als hij het werk te laat oplevert. Maak ook goede en heldere afspraken over de prijs en de betaling. Het is in de bouw gebruikelijk dat je in termijnen betaalt en de laatste termijn pas na correcte oplevering voldoet.

  5. Ga niet te makkelijk akkoord met meerwerkfacturen

  Tijdens de uitvoering van de werkzaamheden kan het blijken dat er meerwerk nodig is. Dat is het extra werk dat je aannemer verricht bovenop de werkzaamheden die jullie hebben afgesproken. Bij meerwerk heeft je aannemer in principe recht op een verhoging van de overeengekomen prijs. Tenminste, alleen als hij de opdrachtgever daarvoor tijdig heeft gewaarschuwd.

  6. Stuur een ingebrekestelling

  Neem contact op met je aannemer als hij de gemaakte afspraken niet nakomt of als je niet tevreden bent over zijn werk. Misschien kun je in goed overleg tot een oplossing komen. Lukt dit niet? Stuur dan een schriftelijke ingebrekestelling. Hierin laat je je aannemer weten welke gebreken er zijn en welke afspraken hij niet nakomt. Ook geef je hem een redelijke termijn om dit op te lossen. Pas na het verstrijken van de redelijke termijn kun je de aannemingsovereenkomst ontbinden of kun je andere juridische stappen ondernemen.

  7. Doe bij oplevering onderzoek naar gebreken

  Je aannemer is verplicht om het afgesproken werk op te leveren. Het is belangrijk om daar niet zomaar mee akkoord te gaan. Controleer eerst of het werk ook daadwerkelijk goed is afgerond door onderzoek te doen naar de kwaliteit van het werk. Volgens de wet moet je dit binnen een redelijke termijn doen dus wacht daar niet te lang mee. Ga alleen akkoord met de oplevering als je hebt vastgesteld dat er geen gebreken zijn. Mis je de kennis en kunde om de kwaliteit van het werk goed te kunnen beoordelen? Schakel dan een bouwkundig adviseur in (bijvoorbeeld via Vereniging Eigen Huis).

  8. Klaag tijdig bij gebreken

  Zijn er gebreken? Klaag daar dan zo spoedig mogelijk over bij je aannemer en geef aan welke werkzaamheden hij nog moet doen. Uiteraard schriftelijk. Komen er na oplevering gebreken aan het licht? Klaag daar ook zo spoedig mogelijk over bij je aannemer. De wet zegt dat je tijdig moet klagen over een gebrek. Doe je dit niet? Dan loop je het risico dat je je aannemer daar niet meer op aan kan spreken. Wees daarbij alert op de algemene voorwaarden: soms wordt hierin een specifieke termijn voor het indienen van klachten gegeven.

  Meer weten?

  Heb je vragen over de aanneming van werk? Of heb je toch een geschil met je aannemer? Neem dan contact op met Brandmeester. Onze advocaten kunnen je ongetwijfeld verder helpen. En je betaalt bij ons nooit meer dan onze vaste prijs.