Wat kan ik doen aan een verborgen gebrek?

Asbest, houtworm of lekkage. Als je er pas achter komt na de koop van je huis kan het de pret flink bederven. Gelukkig kun je soms wat doen aan zo’n verborgen gebrek. Als de verkoper wist van het gebrek bijvoorbeeld. Lees wat je rechten zijn en hoe we je kunnen helpen.

Verkoper aansprakelijk

De verkoper van je huis is aansprakelijk voor een verborgen gebrek als:

- in het koopcontract staat dat de woning normaal gebruikt kan worden en dit door het verborgen gebrek niet meer het geval is.

- je kan bewijzen dat de verkoper je niet goed heeft geïnformeerd. De verkoper heeft namelijk een mededelingsplicht.

Melden

Als je een verborgen gebrek ontdekt, moet je dit zo snel mogelijk melden, in ieder geval binnen 2 maanden. Samen ga je kijken naar een oplossing. Zorg ervoor dat wat je afspreekt ook op papier staat.

In gebreke stellen

Kom je er samen niet uit? Dan moet je via een aangetekende brief laten weten dat je de verkoper in gebreke stelt. Dat wil zeggen dat je deze een laatste kans geeft om het op te lossen. Wij kunnen je helpen zo’n brief op te stellen.

Naar de rechter

Is de verkoper het er niet mee eens en worden de gebreken niet hersteld, dan kun je naar de rechter. Let op dat je dit wel binnen 2 jaar nadat je het aan de verkoper hebt laten weten doet.

Bij een verborgen gebrek kunnen nog veel meer zaken spelen, bijvoorbeeld wanneer het om een oud huis gaat en er in het koopcontract een ouderdomsclausule is opgenomen. Wil je weten hoe Brandmeester je kan helpen? Doe de online check.

grafiek

Vaste prijs, alle aandacht

  • Controle over de kosten
  • Jij bepaalt hoe ver je gaat
  • Geen verrassingen achteraf

Veelgestelde vragen

Alle gebreken die je meldt in de eerste drie maanden van het contract, moet de bouwer herstellen binnen drie maanden. Als dat niet gebeurt kun je gebruik maken van de 5% regeling. Daarmee gebruik je een deel van de aankoopsom die ter reservering bij de notaris is achtergebleven. Wil je daar hulp bij, doe de check en kijk hoe Brandmeester kan helpen.

Binnen 6 maanden heb je nog garantie, gebreken die je in die tijd ontdekt, moeten door de bouwer hersteld worden. Tot 5,5 jaar na de oplevering mogen verborgen gebreken worden gemeld. Zijn de gebreken heel ernstig, dan kan je ze tot 20,5 jaar melden.