Het is als ondernemer al vervelend genoeg als een klant jouw facturen maar niet betaalt. Het laatste waar je dan op zit te wachten, is dat die klant vervolgens failliet gaat. Toch is dit iets wat in de praktijk regelmatig voorkomt en dit leidt altijd tot veel vragen en onzekerheid. In deze blog ga ik in op veel gestelde vragen bij het faillissement van een klant.
Wat gebeurt er bij een faillissement van een klant?
Een faillissement wordt uitgesproken door de rechtbank als wordt vastgesteld dat jouw klant zijn of haar schulden niet meer betaalt. Er moeten ten minste twee schulden zijn die niet meer worden betaald. Als de rechtbank het faillissement uitspreekt, worden alle bezittingen en inkomsten van de klant bevroren. Er wordt een curator benoemd en die neemt de bedrijfsvoering over en krijgt dus de touwtjes in handen. De taak van de curator is een lijst maken van alle schuldeisers van jouw klant en proberen zo veel mogelijk geld beschikbaar te maken om deze schuldeisers te betalen.
Hoe dien je een vordering in?

Een vordering op jouw klant kan je indienen bij de curator. Via de site van De Rechtspraak kan je vinden wie de curator is van jouw failliete klant. Je schrijft een brief of e-mail naar de curator waarin je aangeeft wie je bent, dat je een vordering hebt op de klant die failliet is en wat het bewijs is voor die vordering. Dit bewijs kan bijvoorbeeld een offerte zijn die de klant heeft ondertekend, een onbetaalde factuur, of een uitspraak van de rechter dat jouw klant iets aan jou moet betalen. Vaak krijg je een ontvangstbevestiging van de curator. Die beoordeelt of jouw vordering wel of niet wordt goedgekeurd en, als de jouw vordering wordt goedgekeurd, ontvang je ook een bericht als er geld beschikbaar komt om jou te betalen.
Wat als er geen geld meer is?
Het beste zou natuurlijk zijn als er genoeg geld is om alle facturen te betalen. Jammer genoeg komt dat bijna nooit voor. Als er al geld is, hebben schuldeisers zoals de Belastingdienst en het UWV namelijk voorrang. Is er geen geld, dan vis je vaak achter het net en krijg je niets. De curator kan in bepaalde gevallen proberen schulden te incasseren bij de bestuurder van een failliete onderneming, maar de lat daarvoor ligt hoog. Voor een blog over wanneer de bestuurder van een failliete onderneming persoonlijk aansprakelijk is, lees je hier verder.
Hoe kun je je risico’s verkleinen?
Gelukkig zijn er een aantal manieren om je risico’s te verkleinen. De meest voor de hand liggende is dat je aan jouw klant vraagt de factuur of een gedeelte daarvan vooruit te betalen. Ook kan je in de overeenkomst of in jouw algemene voorwaarden opnemen dat goederen worden geleverd onder eigendomsvoorbehoud. Dit betekent dat jouw klant pas eigenaar wordt van de geleverde spullen als de factuur helemaal is betaald. Tot die tijd blijf jij zelf eigenaar en kan je die spullen terughalen als de klant failliet gaat. Ook kan een pandrecht – een zekerheid voor de betaling waarmee je voorrang krijgt boven andere schuldeisers – worden gevestigd op goederen van jouw klant, maar daarvoor is juridische hulp aan te bevelen.

Hulp nodig?
Heb je zelf te maken met een klant die failliet is gegaan of wil je je risico’s verkleinen? Neem gerust contact met ons op. Bij BrandMR staan we voor je klaar.
Meer informatie