Een huis kopen. Hoe pak je dat goed aan?
Laura Bult-Zomer
Laura Bult-Zomer
Jurist

Door het aanhoudende woningtekort is het moeilijker dan ooit om aan een woning te komen. Geïnteresseerden staan in de rij en je moet van goeden huize komen om de gelukkige te worden. Hierdoor nemen kopers vaak – bewust of onbewust – overhaaste beslissingen die achteraf grote gevolgen kunnen hebben. Maar waar moet je als koper nou eigenlijk op letten tijdens het aankoopproces?

Wat koop ik?

Na een weken durende zoektocht op Funda ontdek je eindelijk je droomhuis. Je bent op slag verliefd en ziet jezelf er al wonen. Je belt direct de verkopend makelaar om een bezichtiging in te plannen. De makelaar laat weten dat er al veel bezichtigingen zijn aangevraagd en de woning erg populair is. Uiteindelijk mag je een kort bezoek brengen aan de woning.

De bezichtiging is je eerste echte kennismaking met je droomhuis. Wil je het huis kopen dan rust er op jou als koper een onderzoeksplicht. Dit houdt in dat je de woning nauwgezet inspecteert en relevante vragen stelt over zaken die voor jou belangrijk zijn of waarover je twijfels hebt. Zo beoordeel je of de woning aan al je wensen en verwachtingen voldoet.

Als je een oudere woning wil kopen, is het verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

Bij een oudere woning weegt deze onderzoeksplicht nog zwaarder. Een ouder huis heeft immers extra risico’s voor wat betreft de bouwkundige staat. Als je een oudere woning wil kopen, is het dan ook verstandig om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren.

Het is aan te raden om deze bouwkundige keuring voorafgaand aan de koop of binnen de drie dagen bedenktermijn uit te laten voeren. Hierdoor voorkom je dat je slecht zichtbare gebreken over het hoofd ziet. Deze eventuele gebreken kan je weer gebruiken in de onderhandelingen met de verkoper.

Waar zeg ik ja tegen?

Als je na de bezichtiging nog steeds enthousiast bent, breng je vervolgens een bod uit. Accepteert de verkoper jouw bod dan stelt de verkoopmakelaar een koopovereenkomst op. Hierin worden de afspraken opgenomen die je met de verkoper maakt. Het is dus van groot belang dat je de koopovereenkomst goed doorneemt.

Als koper kan je jezelf beschermen tegen eventuele onvoorziene omstandigheden na het sluiten van de koopovereenkomst. Dit doe je door ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst op te laten nemen. Dit zijn voorwaarden die je de mogelijkheid bieden om na het ondertekenen van de koopovereenkomst alsnog onder de koop uit te komen. Voorbeelden hiervan zijn een voorbehoud van financiering, een voorbehoud bouwkundige keuring en een voorbehoud verkoop eigen woning.

Soms probeert een verkoper zijn aansprakelijkheid voor eventuele gebreken die na de overdracht aan het licht komen te verminderen. Bijvoorbeeld door een ouderdomsclausule of een niet-zelfbewoningsclausule in de koopovereenkomst op te nemen. In dat geval is het zeker aan te raden om de woning door een bouwkundig expert te laten keuren. Bovendien moet je jezelf goed afvragen of je wel met deze aansprakelijkheidsbeperking wil en kan instemmen.

Deal of geen deal?

Nadat je de koopovereenkomst hebt ondertekend, gaat de bedenktermijn van drie dagen in. Binnen deze termijn kan je de koopovereenkomst alsnog zonder zwaarwegende reden ontbinden. Als de bedenktermijn is verstreken, is de koopovereenkomst definitief. Dit betekent kortgezegd dat je de woning ook daadwerkelijk moet afnemen. Voldoende reden dus om de eerder besproken ontbindende voorwaarden in de koopovereenkomst op te laten nemen. Zo hou je nog een slag om de arm.

De levering van de woning vindt plaats bij de notaris. Voorafgaand aan de levering is er nog een eindinspectie. Tijdens deze inspectie krijg je de gelegenheid om te controleren of de woning nog steeds in dezelfde staat verkeert als tijdens de bezichtiging. Op het moment dat je gebreken ontdekt die je niet kan accepteren, is het van belang dat je hier vóór de levering aanvullende, schriftelijke afspraken over maakt met de verkoper. Doe je dit niet? Dan aanvaard je deze gebreken en neem je de woning als zodanig bij de notaris af.

Kat in de zak

Verborgen gebreken in een woning

Helaas komt het maar al te vaak voor dat je als koper na de overdracht op niet ingecalculeerde (verborgen) gebreken stuit. Is dit bij jou ook het geval? Brandmeester kan je hier als geen ander mee helpen. Doe onze online check, bel ons op 088 018 84 05 of neem contact met ons op via onze chat (op werkdagen tussen 08:30 en 17:30 uur).

Regel recht met BrandMR

Lees ook

Verhogen_servicekostensquare.jpg

Mag mijn verhuurder de huurprijs verhogen vanwege de stijgende energieprijzen?

Huis en wonen | Prijsverhoging | Energielasten | Huurprijs
Laura Bult-Zomer
Laura Bult-Zomer
Laura Bult-Zomer
Jurist
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Harde muziek (square)

Wat te doen als de buren dagelijks harde muziek draaien?

Huis en wonen | Muziek | Geluidsoverlast
Myrthe Kokshoorn
Fout UWV (square)

Te lage uitkering door fout UWV? Meld je aan voor de herstelactie

Werk en inkomen | UWV | Bezwaar | WIA-uitkering
Natascha Schenk
Werken tijdens vakantie (square)

Tijdens je vakantie tóch werken? Dit zijn jouw rechten

Werk en inkomen | Vakantie | rechten | Werkgever
Danielle van den Bergh-Beck

Doe de check