Veel energiebedrijven kondigen prijsverhogingen veel te laat aan

Zoals je waarschijnlijk wel hebt gemerkt is de energiemarkt de laatste tijd erg onrustig. Consumenten twijfelen of ze de hoge energielasten nog wel kunnen opbrengen. En tot overmaat van ramp kondigden veel energiebedrijven hun prijsverhoging per 1 oktober ook nog eens veel te laat aan.

Zo deden bedrijven als Eneco, Essent en Greenchoice dit pas vorige week. En hielden zij zich volgens toezichthouder ACM zo niet aan de wettelijke termijn.

30 dagen

De oorzaak is dat er onder energiebedrijven veel onduidelijkheid is over de te hanteren termijn. Zo veronderstellen ze vaak dat een periode van tien tot veertien dagen tussen aankondiging en prijswijziging al voldoende zou zijn. Maar volgens de ACM is dit niet zo. In de wet is er een minimale termijn van 30 dagen vastgelegd. Klanten kunnen zo tijdig overstappen op een ander energiebedrijf.

In bezwaar gaan

In bezwaar gaan kan een prijsstijging niet helemaal voorkomen. Maar als je gelijk krijgt, kan de stijging wel later ingaan. Het hogere tarief gaat dan pas 30 dagen na de aankondiging van het energiebedrijf in.

Wil je bezwaar maken tegen deze termijn? Gebruik dan de voorbeeldbrief van de ACM. In een tijd dat elk tientje dat je kunt besparen mooi meegenomen is, is dat helemaal zo gek nog niet.

noah-syedKPtMEFo-unsplash.jpg

Werk en inkomen | Werkgever, Mondkapjesplicht, Verplichting

Geen mondkapje, geen loon!

Het advies om zoveel mogelijk thuis te werken duurt voort. Voor bepaalde beroepen is thuiswerken niet mogelijk. Moet je dan toch op de werkvloer aanwezig zijn, dan moet de werkgever voldoende maatregelen treffen om een gezonde en veilige werkomgeving te creëren voor zijn werknemers, leveranciers en klanten.

Lees meer