Geldt herroepingsrecht bij een grote online aankoop?
Angela Stanojcic
Angela Stanojcic
Jurist

Online winkelen is makkelijk en snel. Je bestelt met één klik een nieuw product zoals een keuken, bank of kast. Maar wat als je bij levering denkt: 'Dit is toch niet wat ik wil'? Kun je jouw online aankoop zomaar terugsturen? Niet altijd. Daarom is het belangrijk dat je jouw rechten kent. In deze blog lees je alles over het herroepingsrecht bij grote online aankopen.

Wat zegt de wet over het herroepingsrecht?

Als je een (grote) online aankoop doet, zoals een kast of bank, dan sluit je een koop op afstand. Dat betekent dat je iets koopt zonder het eerst in het echt te zien. Volgens de wet heb je als consument dan veertien dagen bedenktijd. Die gaat in vanaf het moment dat het product bij jou is afgeleverd. Binnen die veertien dagen mag je het product terugsturen zonder opgave van reden. Dit heet het wettelijke herroepingsrecht.

Je maakt gebruik van je wettelijke herroepingsrecht door schriftelijk aan de webshop/verkoper te laten weten dat je afziet van jouw aankoop. Dat kan met een (aangetekende) brief, een e-mail of via een speciaal formulier voor herroeping. Dat formulier zit meestal bij je bestelling of staat op de website van de verkoper.

Heb je binnen veertien dagen na levering aan de webwinkel/verkoper laten weten dat je afziet van de koop? Dan heb je nog eens veertien dagen om het product te retourneren. De webwinkel/verkoper betaalt dan het volledige aankoopbedrag terug. De retourkosten betaal je wel zelf, behalve als de webshop/verkoper voorafgaand aan de koop heeft nagelaten om jou te informeren over die kosten.

Wanneer kun je een product niet retourneren?

Onverwacht telefoontje

Het is niet altijd mogelijk om een grote online aankoop te retourneren. Dat geldt vooral voor producten die speciaal voor jou op maat zijn gemaakt. We noemen dit ‘maatwerkproducten’. Denk hierbij aan producten die speciaal voor jou op maat worden gesneden of die naar jouw wensen worden bedrukt. Maar is het product niet op voorraad en moet het door de webshop/verkoper bij zijn leverancier bijbesteld worden, dan is er geen sprake van maatwerk. In dat geval mag je het product binnen veertien dagen zonder opgave van redenen retourneren.

Wat kun je doen als de winkel jouw retour weigert?

Soms kan het zijn dat de winkel jouw retour weigert terwijl je wel recht hebt op de bedenktijd van veertien dagen. Wat kan je dan doen? Vraag waarom jouw retour wordt geweigerd. Ben je het niet eens met het antwoord? Dien dan een klacht in bij de webshop/verkoper en probeer samen tot een oplossing te komen.

Lukt dat niet? Dan kan je op de volgende manieren proberen je recht te halen:

  • Vraag hulp van een jurist of advocaat.
  • Leg je klacht voor aan de geschillencommissie. Let op: dit kan alleen als je schriftelijk bij het bedrijf hebt geklaagd en het bedrijf aangesloten is bij een geschillencommissie.
  • Meld je klacht bij het Europees Consumenten Centrum (ECC) als het om een geschil met een Europees bedrijf gaat.

Tips voor een veilige aankoop

Voorkomen is beter dan genezen. Daarom is het slim om bij grote online aankopen eerst te controleren of de webshop betrouwbaar is. Lees recensies en controleer of de winkel een erkend keurmerk heeft. Bewaar altijd je bestel- en betaalbewijs en je herroepingsbericht. Maak daarnaast foto's van het product zodra het geleverd is. Met deze tips voorkom je problemen als er later iets mis blijkt te zijn.

Persoon die de online check doet

Vragen?

Webwinkels passen hun retourbeleid regelmatig aan. Dat zorgt voor verwarring. Daarom is het goed om te weten waar je recht op hebt bij een grote online aankoop. Het herroepingsrecht is er om jou als consument te beschermen. Gebruik het verstandig! Voor vragen kun je altijd contact opnemen met BrandMR.

Ik wil hulp Doe de online check
Angela Stanojcic
Angela Stanojcic
Jurist
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Online aankoop (square)

Online een auto kopen, kan je daar zomaar van afzien?

Aankopen en geld | Auto | Herroepingsrecht | consumentenrecht
Iliass Kada
Defecte elektronica (square)

Garantie en je rechten bij defecte elektronica

Aankopen en geld | Herroepingsrecht | consumentenrecht | garantie
Roos Hammodi
Herroepingsrecht evenementen (square)

Herroepingsrecht bij evenementen: wat zijn je rechten?

Aankopen en geld | Herroepingsrecht | consumentenrecht | event
Aya Haybat

Doe de check