Hoe hoog is een WIA-uitkering en welke aanvullingen daarop kun je krijgen?
Natascha Schenk
Natascha Schenk
Jurist Werk en Inkomen
Persoon aan het werk in een rolstoel

Als je langdurig ziek bent, kun je na 104 weken een WIA-uitkering aanvragen. In een eerdere blog vertelde ik je al hoe je je kunt voorbereiden op de WIA-beoordeling én hoe het UWV je arbeidsongeschiktheidspercentage berekent. In deze blog leg ik je uit wat de financiële consequenties zijn van een WIA-toekenning. Hoe hoog is de WIA-uitkering en hoe lang duurt de WIA-uitkering? In de volgende blog vertel ik je welke “potjes” er zijn om je WIA-uitkering aan te vullen.

Verschillende uitkering

De Wet WIA kent verschillende uitkeringen. Die verschillen ook allemaal qua hoogte. Dat maakt het niet makkelijk om te overzien wat voor jou de financiële gevolgen zijn als je een WIA-uitkering krijgt. Daarom volgt hieronder een beknopt overzicht.

Je bent 35% tot 80% arbeidsongeschikt

WGA-loongerelateerde uitkering
Je begint met een WGA-loongerelateerde uitkering. Deze uitkering duurt minimaal drie maanden en maximaal 24 maanden. De exacte lengte van deze uitkering is afhankelijk van jouw arbeidsverleden. Gedurende deze uitkering ontvang je twee maanden 75% van je (gemaximeerde) dagloon en daarna 70% van je (gemaximeerde) dagloon.

Omslag
Vlak voordat de loongerelateerde uitkering eindigt, krijg je van het UWV een zogenaamd omslagbesluit. Daarin staat of je een WGA-vervolguitkering krijgt of een WGA-loonaanvullingsuitkering.

WGA-vervolguitkering
De WGA-vervolguitkering krijg je als je niet werkt naast je WGA-uitkering óf als je wél werkt maar daarmee onvoldoende verdient. Dat zit zo: het UWV heeft vastgesteld wat jouw resterende verdiencapaciteit is. Dat kun je terugvinden in de rapportage van de UWV-arbeidsdeskundige.

Verdien je minder dan 50% van die resterende verdiencapaciteit? Dan krijg je een WGA-vervolguitkering. Die uitkering is niet meer gebaseerd op jouw eigen, oude loon maar op het wettelijke minimumloon (WML). Afhankelijk van jouw arbeidsongeschiktheidspercentage is jouw uitkering:

Arbeidsongeschiktheidspercentage Hoogte van de vervolguitkering

35 – 45% | 28% van het WML

45 – 55% | 35% van het WML

55 - 65% | 42% van het WML

65 – 80% | 50,75% van het WML

Deze uitkering houd je tot je AOW-leeftijd tenzij er iets verandert in jouw situatie. Ga je bijvoorbeeld (meer) werken of krijg je een herbeoordeling? Dan kan dit leiden tot een andere uitkering.

WGA-loonaanvullingsuitkering
Verdien je ná de loongerelateerde WGA-uitkering wél voldoende (dus tenminste 50% van je resterende verdiencapaciteit)? Dan krijg je een WGA-loonaanvullingsuitkering. Deze uitkering, samen met het loon dat je verdient, zorgt ervoor dat jouw inkomen in totaal ongeveer 70% van jouw laatstverdiende loon is. Op de site van het UWV staat een handige rekenhulp om de exacte hoogte van jouw loonaanvullingsuitkering te berekenen.

Ook voor deze uitkering geldt dat hij kan voortduren tot jouw AOW-leeftijd maar dat een wijziging in jouw inkomen of gezondheid ervoor kan zorgen dat je een andere uitkering krijgt.

Je bent 80-100% arbeidsongeschikt

Er wordt onderscheid gemaakt tussen duurzaam en niet duurzaam arbeidsongeschikt. Duurzaam arbeidsongeschikt betekent dat er weinig tot geen kans is op herstel.

Niet duurzaam
Ben je 80-100% arbeidsongeschikt maar is dit volgens het UWV niet duurzaam? Dan krijg je een WGA-uitkering. Je begint met de WGA-loongerelateerde uitkering. Na afloop daarvan krijg je een WGA-loonaanvullingsuitkering ter hoogte van de WGA-loongerelateerde uitkering. Dat betekent dat je een uitkering houdt van 70% van je (gemaximeerde) dagloon. Ook als je niet werkt. Deze uitkering kan doorlopen tot jouw AOW-gerechtigde leeftijd. Maar let op: een wijziging in jouw situatie kan ervoor zorgen dat je uitkering ook wijzigt.

Duurzaam
Als je 80-100% arbeidsongeschikt bent en dit is volgens het UWV óók duurzaam, dan krijg je een IVA-uitkering. De IVA-uitkering is 75% van jouw (gemaximeerde) dagloon. Het is daarmee de hoogste arbeidsongeschiktheidsuitkering binnen de Wet WIA. Je houdt deze uitkering in principe tot je AOW-gerechtigde leeftijd maar ook hierbij geldt: een wijziging in jouw situatie kan effect hebben op de uitkering die je krijgt.

Persoon die de online check doet

Aanvullingen

Nu weet je hoe hoog de WIA-uitkering is en hoe lang de uitkeringen duren. Maar wist je dat je deze uitkeringen nog kunt ophogen uit verschillende “potjes”? Dat lees je in de volgende blog.

Neem contact op

Lees ook

Wia en een vso

Een vaststellingsovereenkomst tekenen vóórdat de WIA-beslissing

Werk en inkomen | arbeidsvoorwaarden | studiekostenbeding | opleidingskosten
Natascha Schenk
duurzaam arbeidsongeschikt

Mag het UWV duurzame arbeidsongeschiktheid afwijzen?

Werk en inkomen | UWV | Arbeidsongeschikt | IVA-uitkering
Natascha Schenk
Natascha Schenk
Natascha Schenk
Jurist Werk en Inkomen
Bekijk al mijn berichten

Actueel

arbeidsconflict

Een arbeidsconflict én je bent ziek: wat nu?

Werk en inkomen | opleidingskosten | arbeidsvoorwaarden | studiekostenbeding | mediation
Hélène de Graaf-de Waard
Een man op social media

Ontslag door online gedrag?

Werk en inkomen | ontslag | social media | online gedrag
Dagmar de Groot
WOZ bezwaar

Hoe maak je bezwaar tegen een WOZ-beschikking?

BrandMR | Bezwaar | woz | woningmarkt
Tessa van Swieten