Hoe berekent het UWV je arbeidsongeschiktheidspercentage?

Ben je bijna twee jaar ziek? Dan krijg je van het UWV een oproep voor een WIA-keuring. Het UWV kijkt dan naar theoretische functies die je ondanks je beperkingen nog uit kunt voeren. Die functies vertegenwoordigen een uurloon. Dat uurloon wordt vergeleken met je oude uurloon. Is het verschil meer dan 35%? Dan heb je recht op een WIA-uitkering.

Hoe gaat de WIA-beoordeling in zijn werk?

De beoordeling kent twee stappen:

  • een beoordeling door de verzekeringsarts;
  • een beoordeling door de arbeidsdeskundige.

Je hebt eerst een gesprek met de verzekeringsarts van het UWV. Die maakt een inschatting van je beperkingen op het gebied van arbeid. De beperkingen die volgens de arts een medisch objectiveerbare oorzaak hebben, vult hij in op de functionele mogelijkhedenlijst (FML).

Het gaat om de vraag of je theoretisch gezien in staat bent deze functies uit te voeren.

De arbeidsdeskundige voert de FML in in een computersysteem, het CBBS. In het CBBS staan duizenden functieomschrijvingen. Dit zijn allemaal functies die in Nederland voorkomen. Het is niet zo dat voor deze functies nu vacatures zijn. Het gaat om de vraag of je theoretisch gezien in staat bent deze functies uit te voeren.

Nadat je beperkingen uit de FML zijn ingevoerd in het CBBS, geeft dit systeem functies aan die je ondanks je beperkingen nog kunt uitvoeren. De arbeidsdeskundige bekijkt deze functies en de bovenste drie neemt hij op in het arbeidsdeskundig rapport. Het loon van de middelste functie vergelijkt hij met je oude loon. Alleen als het verschil meer dan 35% is, krijg je een WIA-uitkering.

Wil je weten hoe je je kunt voorbereiden op deze gesprekken? Lees dan ook deze blog.

Voorbeeld

Voordat je ziek werd, verdiende je € 18,- per uur. De arbeidsdeskundige vindt in het CBBS de volgende drie functies voor jou:

  • productiemedewerker industrie: € 13,58 per uur;
  • administratief medewerker: € 13,12 per uur;
  • medewerker intern transport: € 11,53 per uur.

Aan de hand van het loon van de middelste functie, administratief medewerker, wordt je arbeidsongeschiktheidspercentage berekend. Het verschil tussen je oude loon (€ 18,- per uur) en het theoretische loon dat je nog kunt verdienen (€ 13,12 per uur) is 27,11%. Je bent dus 27,11% arbeidsongeschikt. De rekensom die het UWV maakt, ziet er dus zo uit:

€ 18,00 - € 13,12
-- -- -- -- -- -- -- -- -- x 100% = 27,11%
€ 18,00

Bezwaar maken

Ben je het niet eens met de uitkomst van de WIA-beoordeling? Dan kun je binnen zes weken een bezwaarschrift indienen bij het UWV. BrandMR helpt je daar graag bij.

marc-kleen-i4Lb20lhqcY-unsplash.jpg

Huis en wonen | Huurconflict

Huurder versus woningcorporatie. David tegen Goliath?

Schimmel op de muren, slakken over de vloer of ineens je huis uit moeten. Voor een huurder allemaal nachtmerries die zomaar werkelijkheid kunnen worden. Extra vervelend wordt het wanneer je ook nog eens niet weet of je in je recht staat. En bij wie kun je eigenlijk terecht als je verhuurder niet thuis geeft?

Lees meer