Hoe bereid je je voor op een WIA-keuring?

Ben je bijna twee jaar ziek? Dan krijg je van het UWV een oproep voor een WIA-keuring. Je wordt dan uitgenodigd voor een gesprek met de verzekeringsarts en de arbeidsdeskundige. Van die gesprekken hangt veel af dus wil je je daar natuurlijk graag op voorbereiden. Hieronder volgen een aantal praktische tips.

Verzekeringsarts

De verzekeringsarts maakt een inschatting van je arbeidsbeperkingen. Die vult hij in op de functionele mogelijkhedenlijst (FML). Het is belangrijk dat de verzekeringsarts een goed beeld van je gezondheid krijgt. Je kunt hem daarbij helpen door het gesprek voor te bereiden.

Wat neem je mee?

 • je identiteitsbewijs;
 • een recent overzicht van de medicatie die je gebruikt;
 • de afsprakenkaart van de behandelingen en controles bij je behandelaars;
 • eventuele rapportages of verklaringen van je behandelaars.

Het is belangrijk dat de bedrijfsarts een goed beeld van je gezondheid krijgt.

Welke vragen kun je verwachten?

 • Over je dagindeling: Welke activiteiten onderneem je op een dag? Krijg je daarbij hulp? Hoe lang kun je je inspannen of concentreren? Hoe vaak per week of per maand krijg je een behandeling?;
 • Over je slaapritme: Hoe laat sta je op? Hoe laat ga je naar bed? Rust je overdag?;
 • Over je rol in het huishouden: Welke taken in het huishouden doe je zelf? Kun je zelf nog boodschappen doen? Kook je zelf?;
 • Over de manier waarop je jezelf verzorgt: Kun je zelfstandig douchen en aankleden?;
 • Over je sociale activiteiten: Welke hobby’s heb je? Hoeveel tijd besteed je daaraan? Heb je veel contact met vrienden en familie? Kun je zelfstandig autorijden of met het openbaar vervoer reizen? Kun je je lang genoeg concentreren om een boek te lezen of een film te kijken?

Tip: Start je binnenkort met een intensieve behandeling of staat er binnen drie maanden een operatie gepland? Dan doe je er goed aan dit te bespreken met de UWV-arts. Dat kan namelijk betekenen dat je nu al 100% arbeidsongeschikt bevonden wordt!

Arbeidsdeskundige

De arbeidsdeskundige bekijkt welke theoretische functies je nog zou kunnen doen. Dat doet hij op basis van de FML die de verzekeringsarts heeft opgesteld. Om een goed beeld van je mogelijkheden op de arbeidsmarkt te krijgen, wil de arbeidsdeskundige ook vaak weten:

 • welke opleidingen en cursussen je hebt gedaan;
 • wat voor werkervaring je hebt;
 • welke talen je spreekt;
 • met welke computerprogramma’s je kunt werken.

Tip: Heb je een CV? Neem dat dan mee. Dan ziet de arbeidsdeskundige in één oogopslag alle belangrijke informatie en weet je zeker dat je niets vergeet.

Meer weten

Meer weten over de WIA-beoordeling? Lees dan ook deze blog. Je kunt natuurlijk ook een adviesgesprek bij Brandmeester aanvragen. We bereiden dan samen de WIA-keuring voor.

keith-chan-rTv2jBfQoWk-unsplash.jpg

Aankopen en geld | Reisadvies, Reizen, Kleurcodes

Zomervakantie 2021: meer mogelijk maar niet zonder beperkingen

Afgelopen week waren de krantenkoppen hoopvol. In de wandelgangen van het Catshuis was er optimisme over de aankomende persconferentie. Zo zouden attractieparken en dierentuinen hun deuren weer mogen openen. Zelfs het reisverbod naar het buitenland zou komen te vervallen. Op 11 mei 2021 gaven Rutte en De Jonge elkaar het verlossende woord. Reizen naar het buitenland wordt vanaf 15 mei 2021 weer mogelijk. Hoera! Maar helaas is dit niet helemaal zonder beperkingen. Je zal nog steeds voorzichtig moeten zijn bij het boeken van een vakantie. Ik zet hieronder de belangrijkste aandachtpunten uiteen.

Lees meer