Online een auto kopen, kan je daar zomaar van afzien?
Iliass Kada
Iliass Kada
Juridisch medewerker

Online shoppen is supermakkelijk. Klikken, betalen en binnen no-time heb je je aankoop in huis. Maar hoe zit dat als je een auto online koopt? Kun je die net zo makkelijk terugsturen als een spijkerbroek die niet past? Veel mensen denken van wel, maar het herroepingsrecht bij een online autokoop is nét even anders. In deze blog leg ik je uit waar je op moet letten en hoe je voorkomt dat je vastzit aan een auto die je eigenlijk niet wilt.

Wat is het herroepingsrecht?

In Nederland heb je bij online aankopen vaak veertien dagen bedenktijd. Dit heet het herroepingsrecht. Binnen deze periode mag je het product zonder opgaaf van reden retour sturen en krijg je je geld terug. Dit geldt voor bijna alles wat je online koopt, maar voor auto’s ligt het wat ingewikkelder.

Geldt het herroepingsrecht voor online auto-aankopen?

auto

Het herroepingsrecht geldt bij de online aankoop van een auto, maar niet altijd. Als je een auto online koopt bij een bedrijf, heb je in principe veertien dagen bedenktijd. Er zijn uitzonderingen. Zo vervalt het recht om te annuleren vaak bij maatwerk of gepersonaliseerde auto’s, bijvoorbeeld wanneer je de auto hebt samengesteld met een specifieke kleur, velgen of interieur.

Ook bij zakelijke aankopen, waarbij de auto op naam van een bedrijf wordt gekocht, geldt dit recht niet. Daarnaast kan het herroepingsrecht vervallen als je de auto vooraf fysiek hebt bezichtigd in een showroom en daarna online hebt besteld. De verkoper zou dan kunnen stellen dat het geen volledige online aankoop was. Tot slot geldt het herroepingsrecht niet bij tweedehands auto’s die je van een particulier koopt via platforms zoals Marktplaats. Let hier dus goed op om je rechten te beschermen, meer zekerheid te krijgen en misstanden te voorkomen.

Hoe zit het met de kosten van retourneren?

Als je besluit de koop te herroepen, ben je meestal zelf verantwoordelijk voor het terugbrengen van de auto. Dat kan behoorlijk in de kosten kan lopen, vooral als de auto aan huis is geleverd. Daarom is het belangrijk om vooraf goed de retourvoorwaarden van de verkoper te controleren. Lees ook altijd de algemene voorwaarden door, zodat je precies weet of en hoe je gebruik kunt maken van je herroepingsrecht. Daarnaast is het slim om alle communicatie met de verkoper te bewaren, zodat je bewijs hebt als er discussie ontstaat over je rechten. Doe niet te snel een aanbetaling zonder zeker te weten of je het geld eenvoudig terug kunt krijgen bij herroeping. Tot slot is het verstandig om specifiek naar de retourprocedure te vragen voordat je de auto koopt, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan.

Wees bewust van je rechten

Online een auto kopen kan heel handig zijn, maar het is geen aankoop die je zomaar ‘even’ terugstuurt. Het herroepingsrecht biedt bescherming, maar heeft ook grenzen. Zorg dat je goed weet waar je aan toe bent voordat je een handtekening zet.

Persoon die de online check doet

Vragen?

Heb je vragen over je rechten bij een online autokoop? Of heb je te maken met een verkoper die moeilijk doet over herroeping? Neem contact met ons op! Wij helpen je graag verder.

Ik wil hulp Doe de online check
Iliass Kada
Iliass Kada
Juridisch medewerker
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Grote online aankoop (square1)

Geldt herroepingsrecht bij een grote online aankoop?

Aankopen en geld | Aankoop | betaling | Herroepingsrecht | consumentenrecht
Angela Stanojcic
Defecte elektronica (square)

Garantie en je rechten bij defecte elektronica

Aankopen en geld | Herroepingsrecht | consumentenrecht | garantie
Roos Hammodi
Herroepingsrecht evenementen (square)

Herroepingsrecht bij evenementen: wat zijn je rechten?

Aankopen en geld | Herroepingsrecht | consumentenrecht | event
Aya Haybat

Doe de check