Tijd om op vakantie te gaan
Eva van Welij
Eva van Welij
Jurist Aankopen en Geld

Op vakantie naar het buitenland. We willen het zo graag. De coronacijfers laten reizen naar het buitenland weer toe en langzaamaan komt ook het reisverkeer weer op gang. Tijd om op vakantie te gaan! Maar waar moet je op letten bij het boeken van een vakantie naar het buitenland? En hoe kan je financiële risico’s beperken als het vakantieland tijdens jouw vakantie oranje kleurt?

Aandachtspunten tijdens het boeken

Graag breng ik een aantal punten onder de aandacht die je kunnen helpen om de financiële risico’s bij het boeken van je vakantie naar het buitenland te beperken. Allereerst is het belangrijk om te weten welke kleurcode het land van bestemming heeft. Ook leg ik je uit wat de gevolgen zijn als de kleurcode verandert nadat je hebt geboekt. Verder licht ik toe wat je kan doen als de kleurcode verandert als je op vakantie bent. En tot slot wijs ik je op het belang van het lezen van de kleine lettertjes bij het afsluiten van een reis- of annuleringsverzekering.

Een man met pensioen denkend aan zijn vakantie

Graag breng ik een aantal punten onder de aandacht die je kunnen helpen om de financiële risico’s bij het boeken van je vakantie naar het buitenland te beperken. Allereerst is het belangrijk om te weten welke kleurcode het land van bestemming heeft. Ook leg ik je uit wat de gevolgen zijn als de kleurcode verandert nadat je hebt geboekt. Verder licht ik toe wat je kan doen als de kleurcode verandert als je op vakantie bent. En tot slot wijs ik je op het belang van het lezen van de kleine lettertjes bij het afsluiten van een reis- of annuleringsverzekering.

De kleurcodes

Natuurlijk doe je er verstandig aan om tijdens het boeken altijd te letten op het reisadvies voor het land van bestemming. De kleurcode (groen, geel, oranje of rood) geeft een idee van de veiligheidsrisico’s, de gezondheidsrisico’s en de coronamaatregelen in een land of gebied.

De kleurcode verandert voordat je op vakantie gaat

Laat je tijdens het boeken altijd informeren over het reisadvies dat geldt voor het land van bestemming. Geldt kleurcode rood of oranje? Dan raad ik je af om een vakantie naar dit land te boeken. Wanneer de reis namelijk niet door kan gaan, krijg je het geld voor de geboekte vakantie slechts in uitzonderlijke gevallen terug. Wees erop bedacht dat reisorganisaties soms reizen naar oranje gebieden aanbieden zonder te wijzen op de financiële risico’s hiervan.

Heeft je gewenste vakantieland kleurcode geel of groen? Dan kan je wel je vakantie boeken. Maar stel nou dat je hebt geboekt en het vakantieland daarna oranje kleurt. Wat dan? De meeste reisorganisaties geven reizigers hun geld terug bij een negatief reisadvies. Voordat je boekt, is het verstandig om dit na te vragen bij je reisorganisatie.

Terugreizen als de kleurcode verandert

Wanneer de kleurcode tijdens je vakantie verandert van geel naar oranje wil je misschien eerder terug naar Nederland reizen dan de planning was. Of dat mogelijk is, hangt af van de coronamaatregelen van het land waar je op vakantie bent. Als je een pakketreis (vervoer en accommodatie) bij een reisorganisatie hebt geboekt en je reist eerder terug, kan je soms je geld terugkrijgen. Je hebt dan immers niet alle dagen van je vakantie kunnen genieten. Terwijl je daar wel voor hebt betaald. Eerder terugreizen kan bovendien extra kosten met zich meebrengen. Sommige reisorganisaties vergoeden deze extra kosten. Vergoedt je reisorganisatie deze extra kosten niet? Dan kan je kijken of je annulerings- of reisverzekering deze kosten vergoedt. Is het niet mogelijk om eerder terug te reizen maar moet je langer blijven? Ook dan brengt dat vaak kosten met zich mee. Deze kosten worden soms door de reisorganisatie vergoed, soms door je reisverzekering.

Corona en het afsluiten van een annulerings- of reisverzekering

Het is altijd verstandig om een verzekeringen af te sluiten als je op vakantie gaat. Een annuleringsverzekering sluit je af als je de mogelijkheid wil hebben om je reis te annuleren wanneer jij of je reisgenoot voor vertrek het coronavirus oploopt. Een reisverzekering kijkt voornamelijk naar de gebeurtenissen tijdens je reis. Maar wat er precies onder de dekking valt, is afhankelijk van waar je je annulerings- of reisverzekering afsluit. Stel je daarbij ook de vraag of coronagerelateerde problemen gedekt zijn onder de annulerings- of reisverzekering. Ook hier geldt dat het per verzekering verschilt wat er precies is gedekt. Erg makkelijk wordt het je als reiziger niet gemaakt en het is dus een kwestie van goed de kleine lettertjes lezen.

Kortom, het is belangrijk dat je bij het afsluiten van een annulerings- of reisverzekering zorgt dat deze verzekering voldoet aan jouw behoeften. Wees gewaarschuwd! Het komt voor dat reisorganisaties annulerings- en reisverzekeringen adviseren die onvoldoende dekking bieden. Vergelijk daarom verschillende annulerings- en reisverzekeringen en lees de voorwaarden goed door. Je komt dan niet voor onaangename verrassingen te staan.

Hulp nodig?

Weet je door al deze onzekere factoren, kleine lettertjes en mogelijke risico’s even niet meer wat je moet boeken of welke annulerings- of reisverzekering je wil afsluiten? Laat dit je niet weerhouden van het boeken van een vakantie. Zoek je ideale vakantie uit en kies de annulerings- en reisverzekering waarvan je denkt dat ze voldoen aan je behoeften. Wil je zeker weten dat je de juiste vakantie met de juiste verzekeringen boekt? Neem dan contact op met Brandmeester en laat je adviseren door mij of een van mijn collega’s van de afdeling Aankopen en Geld. Wij kunnen de voorwaarden voor je controleren, je wijzen op mogelijke risico’s en je adviseren hoe je die risico’s kan beperken. Zo kan je straks onbezorgd genieten van je vakantie.

Lees ook

michiel-annaert-5lLLAxNpAys-unsplash.jpg

Tips van de meester 1: Een gebrek bij een aankoop? Klaag op tijd!

Aankopen en geld | Gebreken | Tips van de meester | Fabrieksgarantie
Eva van Welij
Eva van Welij
Eva van Welij
Jurist Aankopen en Geld
Bekijk al mijn berichten

Actueel

arbeidsconflict

Een arbeidsconflict én je bent ziek: wat nu?

Werk en inkomen | opleidingskosten | arbeidsvoorwaarden | studiekostenbeding | mediation
Hélène de Graaf-de Waard
Een man op social media

Ontslag door online gedrag?

Werk en inkomen | ontslag | social media | online gedrag
Dagmar de Groot
Ziek persoon die een thermometer vast houdt

Hoe hoog is een WIA-uitkering en welke aanvullingen daarop kun je krijgen?

Werk en inkomen | wia | Arbeidsongeschikt | aanvulling
Natascha Schenk