Übersnelle ontslagronde bij Uber
Fauzia Mokiem
Fauzia Mokiem
Jurist Werk en Inkomen

Vanwege de coronacrisis heeft Uber te kampen met 80% omzetverlies. In mei van dit jaar werd daarom een grootscheepse reorganisatie met wereldwijd 27.000 ontslagen aangekondigd. Ook in Nederland bleef dit niet zonder gevolgen. Er verdwenen zo’n 200 arbeidsplaatsen op het hoofdkantoor in Amsterdam. (Het ging hier niet om de Uberchauffeurs. Zij zijn niet in dienst bij Uber.)

Recentelijk verscheen in NRC Handelsblad het bericht dat Uber de ontslagredenen niet goed kon onderbouwen en dat zij de OR niet op tijd had ingelicht. Toch is het ontslag van 95% van de werknemers inmiddels rond. Hoe kan dat?

Uber is een Amerikaans bedrijf en in Amerika gaan ontslagen snel. Ook Uber Nederland moest van het hoofdkantoor in Amerika de ontslagen snel doorvoeren. In Nederland gaat een collectief ontslag wegens reorganisatie - zogenoemde bedrijfseconomische omstandigheden - via het UWV. Voor een dergelijke ontslagaanvraag moeten veel (financiële) stukken worden aangeleverd. Ook moet uitgebreid worden onderbouwd welke werknemers volgens het afspiegelingsbeginsel voor ontslag in aanmerking komen. Hierna krijgt de werknemer gelegenheid om verweer te voeren.

Als een ontslagaanvraag helemaal in orde is, kan het UWV binnen 6 tot 8 weken een ontslagvergunning afgeven. Daarna geldt er nog een opzegtermijn van minimaal een maand voordat het ontslag rond is. Maar als de ontslagaanvraag niet in orde is, kan het (aanzienlijk) langer duren.

Het ontslag van 95% van de werknemers is inmiddels rond. Hoe kan dat?

Uber diende wel een ontslagaanvraag in bij het UWV maar had de onderbouwing niet op orde. Toch nam Uber afscheid van 95% van het personeel via een zogenaamde vaststellingsovereenkomst. Dat is een ontslag met wederzijds goedvinden waar de werknemer mee in moet stemmen. Als de overeenkomst goed wordt vormgegeven, kan de werknemer aanspraak maken op een WW-uitkering. Uber bood de werknemers een ontslagvergoeding van meerdere maandsalarissen. Dat is meer dan waar de werknemers volgens de wet recht op hebben bij een ontslag via het UWV (de transitievergoeding).

Uber legde grote druk op deze ontslagen met wederzijds goedvinden. Zij vroeg de werknemers dagelijks om de overeenkomst te ondertekenen. Werknemers die bezwaar maakten, kregen meer geld aangeboden. Uiteindelijk gingen bijna alle werknemers akkoord. Veel van hen hebben inmiddels een nieuwe baan en houden er dus een aardig centje aan over. Maar de weigeraars zijn nu, maanden later, nog altijd in dienst.

Bij Brandmeester vinden we dat je je nooit onder druk moet laten zetten door een werkgever. In Nederland hebben werknemers meer rechten dan in Amerika. Wij helpen je voor je rechten op te komen zonder dat dat tot een conflict hoeft te leiden. Als voor een werkgever time is money geldt en de werkgever dus extra geld over heeft om snel in te stemmen met ontslag, dan kan het soms een goede keuze zijn om akkoord te gaan met een extra mooi aanbod. Maar soms ook niet.

Bij Brandmeester kijken we naar jouw specifieke persoonlijke situatie en bepalen zo wat voor jou de beste keuze is. Dat doen we in een persoonlijk advies op maat. Als je wil, kunnen we daarna ook voor je onderhandelen. Of we adviseren je achter de schermen hoe je het beste zelf kunt onderhandelen. Verder checken we ook of je vaststellingsovereenkomst wel WW-proof is. Hoe dan ook beslis je bij Brandmeester zelf over elke volgende stap en weet je dus precies waar je aan toe bent.

Lees ook

noah-syedKPtMEFo-unsplash.jpg

Geen mondkapje, geen loon!

Werk en inkomen | Verplichting | Werkgever | Mondkapjesplicht
Fauzia Mokiem
austin-distel-pjWbUrkUefU-unsplash.jpg

Ontslagen? Dat gaat zomaar niet!

Werk en inkomen | Ontslagen Uber
Fauzia Mokiem
Fauzia Mokiem
Fauzia Mokiem
Jurist Werk en Inkomen
Bekijk al mijn berichten

Actueel

arbeidsconflict

Een arbeidsconflict én je bent ziek: wat nu?

Werk en inkomen | opleidingskosten | arbeidsvoorwaarden | studiekostenbeding | mediation
Hélène de Graaf-de Waard
Een man op social media

Ontslag door online gedrag?

Werk en inkomen | ontslag | social media | online gedrag
Dagmar de Groot
Ziek persoon die een thermometer vast houdt

Hoe hoog is een WIA-uitkering en welke aanvullingen daarop kun je krijgen?

Werk en inkomen | wia | Arbeidsongeschikt | aanvulling
Natascha Schenk