Van het paard gevallen en letsel. Wat nu?

Als klein meisje droomde ik al over paarden. Elk weekend reed ik met mijn ouders en mijn broer naar de boerderij op de Betuwe. Onderweg telde mijn broer de auto’s en motoren, ik de paarden. Op de boerderij speelde ik dat een olievat mijn paard was. Het olievat kreeg eten. Regelmatig keek ik hoe het met mijn ‘paard’ ging en natuurlijk reed ik ook op hem. Hoe vol passie kan je zijn als 8-jarige?

Die passie voor paarden - maar dan wel voor de echte en niet voor olievaten - bleef. Mijn geluk kon dan ook niet op toen ik een eigen paard kon kopen. Mijn eerste eigen paard - een quarter horse - luisterde naar de naam DJ.

Vol enthousiasme vertelde ik mijn toenmalige collega Ellen over DJ. Door mijn verhalen raakte ook Ellen geïnspireerd en wilde ook weleens op een paard rijden. Nou, dat mocht. Geen probleem. Op een avond was het zover: Ellen voor de eerste keer op een paard. Dat was best een beetje eng. Je zit hoog en de bewegingen zijn anders dan op een fiets. Daarbij komt dat je een fiets kan besturen. Een paard heeft zijn een eigen wil en die komt niet altijd overeen met wat jij wil.

In galop

Na een paar rondjes stappen wilde Ellen wel iets harder. Nou oké, DJ in draf. Maar dat zat toch niet zo lekker waardoor Ellen haar benen om DJ moest klemmen. Voor DJ het signaal om nog iets harder te gaan, in galop. Dat vond Ellen weer te hard. “Ik wil stoppen!”, riep ze. Maar DJ ging steeds harder en uiteindelijk viel Ellen eraf. Met haar gezicht vol in de enige plas die er in de rijbak lag.

Gelukkig liep het goed af en behalve een gedeukt ego hield Ellen niets aan de val over. Ik adviseerde haar om op een manege les te nemen. Maar Ellen was genezen. Voor haar geen paarden meer.

Maar wat als zij bijvoorbeeld een arm had gebroken en niet meer kon werken? Wie draait er dan voor haar kosten op? De wetgever is hier duidelijk over. Als bezitter van een dier ben je verantwoordelijk voor de eigen gedragingen van dat dier.

Na een val van een paard kunnen de kosten hoog oplopen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het feit dat je niet meer kan werken. Misschien heb je hulp in de huishouding nodig. En vergeet de medische kosten niet.

Sluit een AVP-verzekering af

Voorkom als eigenaar van een dier dat je zelf voor dit soort kosten op moet draaien. Heb je als particulier een eigen dier? Een hond, een kat of een paard? Sluit dan een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP) af. Overigens is dit ook verstandig als je kinderen hebt. Ook die kunnen schade toebrengen aan anderen waarvoor jij als ouder aansprakelijk bent.

Ben je beroepsmatig met dieren bezig? Dan heb je een aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven nodig. Informeer hierover bij je assurantietussenpersoon.

Omstandigheden

Maar wat nou als jij het slachtoffer bent, je zelf van een paard bent gevallen en letsel hebt opgelopen? Hoe ga je die schade verhalen? Maneges hebben vaak een bordje hangen met een tekst als:

Afbeelding1.png


Heb je dan geen enkel recht meer op schadevergoeding? Vaak wel maar de omstandigheden zijn van belang. Had je les? Hoe lang rij je al paard? Droeg je een cap of helm? Droeg je een bodyprotector? Dit soort details kunnen invloed hebben op de schadevergoedingsplicht van de bezitter van het paard.

Heb je letsel opgelopen door een dier en wil je deze kosten verhalen? Laat een van de advocaten van Brandmeester je helpen. Zij weten alles over deze materie. Samen met jou kijken ze naar je mogelijkheden.

Lees ook

ather-energy-b_cHwAz_4k4-unsplash.jpg

Deelscooters. Gemakkelijk maar ook gevaarlijk

Schade en letsel | Deelscooter
Annemiek Kock-Labrie

Actueel

Geld voor winkelaankoop (square)

Kan ik mijn geld terugkrijgen als ik iets in een winkel heb gekocht?

Aankopen en geld | winkel | terugbetaling | aankopen
John Aalbers
coverAI_square-Hersteld

AI in de juridische branche

BrandMR | Juridische hulp | AI
Angel Espacia
covergemoedsrust_square

Waarom transparantie in juridische kosten cruciaal is voor je gemoedsrust

BrandMR | kosten | Uurtarieven | adviesgesprek
Ljubica Pesic