Een zakelijke incasso: wat is het en wanneer kan ik het gebruiken?
Patrick Jongeling
Patrick Jongeling
Advocaat Huis en Wonen
percentage berekenen

Je maakt het ongetwijfeld mee; je hebt met een ander bedrijf een betalingstermijn afgesproken, maar in die periode komt de wederpartij niet over de brug met het bedrag. Je stuurt ze nog een reminder. Ook dat helpt niet. In dat geval kun je een incassotraject starten. Een effectieve manier om jouw geld alsnog te ontvangen en tegelijkertijd de goede relatie met het andere bedrijf in stand houden.

Hoe werkt een zakelijke incasso?

De eerste stap is dat er een minnelijk traject wordt gestart. Dat is een traject waarmee wordt geprobeerd het openstaande bedrag te ontvangen zonder dat er een juridische procedure nodig is. De wederpartij (debiteur) ontvangt dan een aanmaning (sommatie). Simpel gezegd is dat een herinnering om de openstaande schuld zo snel mogelijk te voldoen. Hier zitten verschillende voordelen aan. Het is kostenbesparend én het is een manier om de klantrelatie te behouden door open communicatie en begrip voor de financiële situatie van de schuldeiser.

Hoe zit het met incassokosten?

Incassokosten zijn een belangrijk onderdeel van een zakelijke incasso. Die worden in rekening gebracht bij de wederpartij om de kosten voor het hele minnelijke traject te dekken. Het is belangrijk om duidelijk te communiceren over de hoogte van de incassokosten. Dat voorkomt mogelijke geschillen. Bij een zakelijke incasso is één aanmaning voldoende om aanspraak te maken op incassokosten.

Is de betaling nog steeds niet voldaan?

Het kan natuurlijk gebeuren dat betaling nog steeds niet voldaan is na het minnelijke traject. Dan biedt een juridische procedure uitkomst. De zaak wordt aan de rechter voorgelegd om zo alsnog de openstaande schuld te incasseren. Het is goed om je te realiseren dat zo’n procedure veel tijd en geld kost. Een kosten-batenafweging maken is daarom aan te raden.

Persoon die de online check doet

TIP

Maak als bedrijf een goed doordacht incassobeleid. Wanneer schakel je over van het minnelijke traject naar een juridische procedure? Hoe bescherm je jouw eigen financiële belangen zonder dat de klantrelatie verloren gaat?

Kom je er zelf niet uit? Geen probleem. Bij BrandMR staan we voor je klaar!

Neem contact op
Patrick Jongeling
Patrick Jongeling
Advocaat Huis en Wonen
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Modernisering concurrentiebeding (square)

Modernisering concurrentiebeding: wat werkgevers moeten weten

BrandMR | Concurrentiebeding | wetsvoorstel
Anne van Glabbeek
covealgemene_voorwaarden_square

Let op: dit zet je niet in je algemene voorwaarden

BrandMR | Algemene voorwaarden | Consument | Ondernemer
Jeroen Bakker
coverlandscape_bestuurdersaansprakelijkheid

Bestuurdersaansprakelijkheid: wanneer je wél persoonlijk aansprakelijk bent

BrandMR | Bestuurdersaansprakelijkheid | Faillissement
Jeroen Bakker