Modernisering concurrentiebeding: wat werkgevers moeten weten
Anne van Glabbeek
Anne van Glabbeek
Manager zakelijk
BrandMR-MBK-AankopenEnContracten_Small

Als ondernemer weet je hoe belangrijk het is je bedrijf te beschermen tegen het verlies van waardevolle kennis en klanten. Het concurrentiebeding is daarvoor een belangrijk instrument. De afgelopen jaren is er toenemende kritiek gekomen op dergelijke bedingen voor werknemers, vooral in het tijdperk van carrièreflexibiliteit. Om die reden heeft de overheid het wetsvoorstel modernisering concurrentiebeding geïntroduceerd. Wat houdt dit wetsvoorstel precies in en wat betekent het voor jou als werkgever?

Wat is een concurrentiebeding?

Een concurrentiebeding is een clausule in een arbeidscontract. Zodra een dienstverband eindigt zorgt concurrentiebeding ervoor dat een werknemer beperkt wordt om bij een concurrent aan de slag te gaan of zelf een concurrerend bedrijf te starten. Het doel is om te voorkomen dat gevoelige bedrijfsinformatie en opgebouwde klantrelaties naar de concurrentie verdwijnen.

Waarom modernisering?

De huidige regelgeving rondom het concurrentiebeding komt uit een tijd waarin de arbeidsmarkt en het bedrijfsleven er heel anders uitzagen. De digitale economie kwam op, flexibele arbeidsrelaties namen toe en de opkomst van kenniswerkers. Het wetsvoorstel moet het concurrentiebeding beter laten aansluiten bij de huidige tijd.

Belangrijkste wijzigingen in het wetsvoorstel

 1. Strengere eisen aan motivering
  Het concurrentiebeding moet specifieker en beter gemotiveerd worden. Het standaard opnemen van een concurrentiebeding in alle arbeidscontracten mag niet meer. Werkgevers moeten een goed argument hebben die het concurrentiebeding noodzakelijk maakt voor de specifieke functie en persoon.
 2. Beperking in duur en geografie
  De duur en geografische reikwijdte van een concurrentiebeding moeten in verhouding staan tot de functie van de werknemer. Dit betekent dat lange periodes of wereldwijde beperkingen niet zomaar kunnen worden opgelegd zonder goede reden.
 3. Vergoeding voor de werknemer
  Er komt een verplichte vergoeding voor werknemers die door een concurrentiebeding moeite hebben om een nieuwe baan te vinden. Deze compensatie moet ten minste 50% van het laatste salaris zijn en moet tijdens de volledige looptijd van het beding worden betaald.
 4. Transparantie en rechtszekerheid
  Het wetsvoorstel wil duidelijkheid creëren over de voorwaarden en gevolgen van het concurrentiebeding. Werknemers moeten bij aanvang van hun dienstverband goed geïnformeerd worden over de werking van het beding.

Acties voor werkgevers

Voor jou als werkgever brengt dit wetsvoorstel belangrijke veranderingen met zich mee:

 • Herzie arbeidscontracten
  Bekijk je huidige arbeidscontracten opnieuw en beoordeel of de concurrentiebedingen voldoen aan de nieuwe eisen. Dit kan betekenen dat je sommige bedingen moet aanpassen of verwijderen.
 • Wees duidelijk en specifiek
  Je moet specifieker zijn over de noodzaak van een concurrentiebeding. Dit vraagt om een gedetailleerdere analyse van de risico's voor jouw bedrijf bij het vertrek van een werknemer.
 • Strategische aanpassingen
  Overweeg strategische aanpassingen in jouw bedrijfsvoering. Zo zorg je ervoor dat bedrijfsgevoelige informatie goed beschermd blijft zonder afhankelijk te zijn van concurrentiebedingen.
 • Bereid je voor op compensatie
  De verplichte vergoeding aan werknemers kan extra kosten met zich meebrengen. Denk daarom goed na over wanneer en voor welke functies een concurrentiebeding echt nodig is. Maak een financiële planning om de verplichte compensatie te kunnen betalen aan werknemers die gebonden zijn aan een concurrentiebeding.
 • Juridisch advies
  Raadpleeg een arbeidsrechtspecialist om te begrijpen hoe het wetsvoorstel specifiek jouw organisatie kan beïnvloeden en welke aanpassingen nodig zijn.
Persoon die de online check doet

TIP

Ben jij als werkgever klaar voor deze veranderingen? Neem de tijd om je contracten en processen door te lichten en indien nodig bij te stellen. Zo zorg je ervoor dat je aan de nieuwe regels voldoet en tegelijkertijd de belangen van je bedrijf optimaal beschermt.

Kom je er zelf niet uit? Geen probleem. Bij BrandMR staan we voor je klaar!

Neem contact op
Anne van Glabbeek
Anne van Glabbeek
Manager zakelijk
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Zakelijke incasso (square)

Een zakelijke incasso: wat is het en wanneer kan ik het gebruiken?

BrandMR | incasso | zakelijk
Patrick Jongeling
covealgemene_voorwaarden_square

Let op: dit zet je niet in je algemene voorwaarden

BrandMR | Algemene voorwaarden | Consument | Ondernemer
Jeroen Bakker
coverlandscape_bestuurdersaansprakelijkheid

Bestuurdersaansprakelijkheid: wanneer je wél persoonlijk aansprakelijk bent

BrandMR | Bestuurdersaansprakelijkheid | Faillissement
Jeroen Bakker