Juridische hulp bij een WW-uitkering

Juridische hulp van een specialist die alles weet over uitkeringen.

  • Contact met je advocaat, gewoon vanuit huis
  • Een vaste prijs dus geen uurtje-factuurtje
  • Al meer dan 50 jaar ervaring

Een WW-uitkering aanvragen is soms noodzakelijk. Dit kan met de nodige vragen en onduidelijkheden gepaard gaan.

Een WW-uitkering geldt eigenlijk alleen als je in loondienst bent en ontslagen wordt. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen.

Wanneer heb je recht op een WW-uitkering? | WW-uitkering uitgelegd

Wat is de WW-uitkering? Een WW-uitkering aanvragen is soms noodzakelijk. Dit kan met de nodige vragen en onduidelijkheden gepaard gaan. Daarom leggen wij in deze video uit hoe werkloosheidswet-uitkering werkt en wat je moet doen als je een WW-uitkering krijgt.

  • Contact met je advocaat, gewoon vanuit huis
  • Een vaste prijs dus geen uurtje-factuurtje
  • Al meer dan 50 jaar rechtshulpervaring

"Samen bepalen we de strategie om de uitkomst te behalen die jij zoekt. Dat kan alleen als je begrijpt waar we mee bezig zijn en wat je kansen zijn."

Michelle de Kip

Michelle de Kip | Advocaat Werk en Inkomen

Wat klanten zeggen over Brandmeester

Veelgestelde vragen

Een WW-uitkering is een uitkering die je kunt krijgen als je ontslagen wordt. WW staat voor Werkloosheidswet.

Ontslag kan pijnlijk en onverwachts zijn. En daarnaast heeft het vaak ook negatieve financiële gevolgen. Gelukkig ben je dankzij een WW-uitkering in ieder geval verzekerd van een inkomen.

Een WW-uitkering geldt eigenlijk alleen als je in loondienst bent en ontslagen wordt. Om hiervoor in aanmerking te komen, moet je wel aan een aantal belangrijke voorwaarden voldoen.

1. Je hebt alleen recht op een WW-uitkering als je minimaal vijf arbeidsuren per week verliest of minimaal de helft van je arbeidsuren.
Een rekenvoorbeeld. Stel, je werkte 40 uur per week en je verliest vier arbeidsuren per week. Dat is minder dan vijf arbeidsuren en ook minder dan 50% van je oude uren, namelijk 20. Je hebt in dat geval dus geen recht op een WW-uitkering. Maar stel nu dat je acht uur per week werkte en vier arbeidsuren verloor. Dan heb je wél recht op een WW-uitkering omdat je minimaal 50% van je uren kwijt bent.

2. Het Uitvoeringsinstituut Werknemersverzekeringen (UWV) dat onder andere de WW-uitkering regelt, kijkt ook naar de reden van je ontslag. Heb je zelf ontslag genomen? Dan zul je in de meeste gevallen geen WW-uitkering krijgen. Heb je het ontslag zelf veroorzaakt, bijvoorbeeld omdat je je niet als goede werknemer hebt gedragen? Ook dan krijg je geen WW-uitkering. Het ontslag moet namelijk het initiatief van de werkgever zijn en er mag geen dringende reden aan ten grondslag liggen, zoals bijvoorbeeld diefstal, fraude of werkweigering.

3. Je moet voldoen aan de wekeneis. Dat houdt in dat je in de 36 weken vóór je ontslag minstens 26 weken gewerkt moet hebben. Was je vrijgesteld van werk maar heb je wel loon ontvangen? Dan kunnen ook die weken meetellen voor de wekeneis.

4. Je moet voldoen aan de jareneis. Daarvoor kijkt het UWV naar de vijf kalenderjaren die vooraf gaan aan het kalenderjaar waarin je werkloos bent geworden. In minstens vier daarvan moet je genoeg gewerkt hebben. Dat noemen we de vier-uit-vijfeis. Sinds 2013 geldt dat je een jaar mag meetellen als je daarin minstens 208 uur hebt gewerkt. Word je bijvoorbeeld werkloos in 2022? Dan kijkt het UWV naar de jaren 2017 tot en met 2021. Het jaar van ontslag telt dus niet mee.

Voldoe je alleen aan de wekeneis? Dan krijg je een kortdurende WW-uitkering van drie maanden.

Voldoe je ook aan de jareneis? Dan duurt je WW-uitkering minimaal drie en maximaal 24 maanden. Hoe lang precies hangt af van je arbeidsverleden.

DE HOOGTE VAN JE WW-UITKERING

De hoogte van je WW-uitkering hangt af van je oude loon. Het UWV maakt namelijk een berekening voor je dagloon: het salaris dat je per werkdag betaald krijgt. De eerste twee maanden na je ontslag krijg je 75% van je oude loon. Daarna is het 70%.

Goed om te weten: het is niet zo dat je je dagloon elke dag uitgekeerd krijgt. Je ontvangt het gewoon maandelijks.

MAXIMUM DAGLOON

Er is ook een maximum dagloon. Per 1 januari 2022 is dat vastgesteld op € 225,57. Ook als je eigenlijk meer verdiende, wordt dit bedrag dus gebruikt voor je nieuwe dagloon.

UITZONDERINGEN

In sommige sectoren kan je trouwens een langere of een hogere WW-uitkering krijgen. Bijvoorbeeld als je bij de gemeente werkt of in het onderwijs. Ook hebben sommige werkgevers een aanvulling op de WW-uitkering geregeld.

En dan nog even een gouden tip. Als je inlogt op UWV.nl kun je precies zien hoeveel arbeidsverleden je hebt opgebouwd en hoe lang je WW-uitkering duurt.

Naast je loon ontvang je bij de meeste werkgevers ook vakantiegeld. Maar hoe zit dat eigenlijk als je een WW-uitkering ontvangt? Gelukkig ontvang je dan ook gewoon vakantiegeld. Dit krijg je in de maand mei uitbetaalt. Andere toeslagen zoals je eindejaarsuitkering zijn al bij je WW-uitkering inbegrepen. Lees er hier meer over.

Ook goed om te weten: je WW-uitkering moet je binnen één week na je eerste werkloosheidsdag aanvragen bij het UWV. Ben je te laat? Dan krijg je tijdelijk een lagere uitkering.

Wanneer de aanvraag van je WW is goedgekeurd en je de uitkering toegewezen krijgt, zijn er een aantal verplichtingen waar je je aan moet houden.

Om te beginnen is er de inlichtingenplicht. Hiervoor moet je alle informatie die invloed kan hebben op je uitkering delen met het UWV. Bijvoorbeeld als je een nieuwe baan gevonden hebt of een lange vakantie hebt in het buitenland.

Daarnaast is er de sollicitatieverplichting. Zo moet je minstens vier sollicitatie-activiteiten per vier weken doen.

Een WW-uitkering is tijdelijk. Daarom is het verstandig om zo snel mogelijk te zoeken naar een nieuwe baan. Als je een nieuwe baan vindt maar je kan daar minder uren werken of je krijgt daar minder betaald dan bij je vorige baan, dan hou je meestal gewoon je WW. Werken moet natuurlijk lonen en daarom hou je van elke euro die je verdient 30 cent. Dat bedrag komt dus bovenop je WW.

Alleen voor veelverdieners - dus mensen die een stuk meer verdienen dan modaal - geldt deze rekensom niet.

En als je nieuwe inkomsten meer dan 87,5% van je oude loon zijn, verdien je in de ogen van het UWV genoeg. Je hebt je WW dan niet meer nodig om rond te komen en dus komt deze te vervallen. Lees er hier meer over.

doe de check

Doe de online check