Vakantiegeld en een uitkering. Hoe zit dat?

Eind mei keerde het UWV weer vakantiegeld uit aan de mensen die recht hebben op een WIA- of WW-uitkering. Heb je een ZW-uitkering? Dan kreeg je geen vakantiegeld van het UWV. Maar waarom is dat eigenlijk? En wat als je werkt naast je uitkering? Hoe gaat het UWV dan om met het vakantiegeld dat je kreeg van je werkgever? Hieronder leg ik het uit.

WW-uitkering

Als je een WW-uitkering ontvangt van het UWV, bouw je iedere maand 8% vakantiegeld op. Dat bedrag reserveert het UWV en eind mei wordt dat aan je uitbetaald. Net zoals het vaak gaat als je een baan hebt.

Werk je naast je WW-uitkering? Dan bouw je bij je werkgever vaak ook vakantiegeld op. Het UWV kijkt niet naar de opbouw of uitbetaling van dat vakantiegeld maar vermeerdert je maandelijkse inkomsten met 8% en verrekent dat iedere maand met je uitkering. Op die manier wordt iedere maand wat extra loon verrekend met je uitkering maar kun je het vakantiegeld dat je van je werkgever krijgt houden. Die uitbetaling wordt niet verrekend met je uitkering.

WIA-uitkering

Ook met een WIA-uitkering bouw je iedere maand 8% vakantiegeld op. Dat wordt eind mei uitbetaald.

Heb je een baan naast je WIA-uitkering? Dan kan het zijn dat je bij je werkgever ook recht hebt op vakantiegeld. Het UWV houdt daar al rekening mee door iedere maand te kijken wat je aan vakantiegeld hebt opgebouwd bij je werkgever. Dit wordt dan in die zelfde maand al verrekend met de WIA-uitkering. Net zoals bij een WW-uitkering wordt de uitbetaling van het vakantiegeld dus niet verrekend met je uitkering. Het is dan echt een extraatje dat niet wordt ingehouden op je uitkering.

ZW-uitkering

Bij een ZW-uitkering bouw je geen vakantiegeld op. Het UWV betaalt het vakantiegeld altijd direct uit. Je krijgt dus iedere maand het vakantiegeld direct gestort, samen met je uitkering. Het vakantiegeld is 8% van de bruto uitkering waarop je recht hebt. Ook bij een WAZO-uitkering wordt het vakantiegeld niet opgebouwd bij het UWV maar wordt het maandelijks uitbetaald.

Tip!

Het vakantiegeld voor een WW- en WIA-uitkering is 8% van de bruto uitkering die je hebt gekregen in de 12 maanden vóór de maand mei. Het gereserveerde vakantiegeld staat niet op de maandelijkse betaalspecificaties. Daardoor is het soms moeilijk om de uitbetaling van het vakantiegeld te controleren. Je krijgt gelukkig wel een aparte betaalspecificatie van het uitbetaalde vakantiegeld. Wil je hulp bij de controle daarvan? Of bij iets anders dat te maken heeft met je uitkering of vakantiegeld? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

dieter-de-vroomen-iQRWxvWu_n0-unsplash.jpg

Werk en inkomen | Overwerk, Meer- en minuren, Onbetaald

Geen cent te veel bij Wibra. Gratis overwerk!

De kranten staan er vol mee: winkelpersoneel dat straks extra moet werken om de uren in te halen die tijdens de lockdown zijn doorbetaald terwijl er niet gewerkt werd. Sommige werkgevers zoals Wibra zijn van mening dat dit overwerk niet betaald hoeft te worden. Het FNV gaat hierover nu de strijd aan met Wibra.

Lees meer