Vakantiegeld en een uitkering. Hoe zit dat en wat is er veranderd?
Natascha Schenk
Natascha Schenk
Jurist Werk en inkomen

Eind mei keert het UWV weer vakantiegeld uit aan de mensen die recht hebben op een WIA of WW-uitkering. Heb je een ZW-uitkering? Dan krijg je geen vakantiegeld van het UWV. Maar waarom is dat eigenlijk? En wat als je werkt naast je uitkering? Hoe gaat het UWV dan om met het vakantiegeld dat je krijgt van je werkgever? Sinds 1 juli 2021 zijn de regels veranderd waardoor dit jaar er voor jou misschien wel anders uit ziet dan de jaren hiervoor. Hieronder leg ik het uit.

WW-uitkering

Als je een WW-uitkering ontvangt van het UWV, bouw je iedere maand 8% vakantiegeld op. Dat bedrag reserveert het UWV en wordt eind mei aan je uitbetaald. Net zoals dat vaak gaat als je een baan hebt.

Tot 1 juli 2021

Werk je naast je WW-uitkering? Dan bouw je bij je werkgever vaak ook vakantiegeld op. Het UWV kijkt niet naar de opbouw of uitbetaling van dat vakantiegeld maar vermeerdert jouw maandelijkse inkomsten met 8% en verrekent dat iedere maand met je uitkering. Op die manier wordt iedere maand wat extra loon verrekend met je uitkering maar mag je het vakantiegeld dat je krijgt van je werkgever houden. Die uitbetaling wordt niet verrekend met de uitkering.

Vanaf 1 juli 2021

Vanaf 1 juli 2021 verrekent het UWV het vakantiegeld op een andere manier. Het vakantiegeld wordt in één keer verrekend met de WW-uitkering over de maand waarin het is uitbetaald. Je krijgt hierdoor geen of een lagere uitkering in de maand nadat je het vakantiegeld van je werkgever hebt ontvangen. Hou hier rekening mee!

Meer weten over hoe een WW-uitkering werkt en wat je moet doen als je een WW-uitkering krijgt? Lees het hier.

WIA-uitkering

Ook met een WIA-uitkering bouw je iedere maand 8% vakantiegeld op. Dat wordt eind mei uitbetaald.

Heb je een baan naast je WIA-uitkering? Dan kan het zijn dat je bij je werkgever ook recht hebt op vakantiegeld. Het UWV houdt daar al rekening mee door iedere maand te kijken naar het vakantiegeld dat je hebt opgebouwd bij je werkgever en dat in die maand al te verrekenen met de WIA-uitkering. Betaalt je werkgever het vakantiegeld uit? Dan is dit echt een extraatje dat niet wordt ingehouden op je uitkering.

ZW-uitkering

Met een ZW-uitkering bouw je geen vakantiegeld op. Het UWV betaalt het vakantiegeld altijd direct uit. Je krijgt dus iedere maand het vakantiegeld direct gestort, samen met je uitkering. Het vakantiegeld is 8% van de bruto uitkering waar je recht op hebt. Ook voor een WAZO-uitkering geldt dat het vakantiegeld niet wordt opgebouwd bij het UWV maar dat het maandelijks uitbetaald wordt.

Werk je naast je ZW-uitkering en ontvang je van je werkgever vakantiegeld? Dan gaat het UWV daar op dezelfde manier mee op als bij de WW-uitkering.

Tip!

Het vakantiegeld voor de WW- en de WIA-uitkering is 8% van de bruto uitkering die je hebt gekregen in de 12 maanden vóór de maand mei. Maar het gereserveerde vakantiegeld staat niet op de maandelijkse betaalspecificaties. Daardoor is het soms moeilijk om de uitbetaling van het vakantiegeld te controleren. Gelukkig krijg je wel een aparte betaalspecificatie van het uitbetaalde vakantiegeld.

Wil je hulp bij de controle daarvan? Of heb je andere vragen op het gebied van vakantiegeld of je uitkering? Neem dan contact op met Brandmeester. Wij helpen je graag.et uitbetaalde vakantiegeld. Wil je hulp bij de controle daarvan? Of bij iets anders dat te maken heeft met je uitkering of vakantiegeld? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag.

Lees ook

vrouwendiscriminatie

Vrouwendiscriminatie komt nog steeds voor

Werk en inkomen | vrouwendiscriminatie | ongelijkheid | zwangerschapsverlof
Natascha Schenk
20220705_110631.jpg

Mag het UWV brieven wel digitaal verzenden? Of moet dit per post?

Werk en inkomen | Digitaal | UWV | Berichtenbox
Natascha Schenk
Natascha Schenk
Natascha Schenk
Jurist Werk en inkomen
Bekijk al mijn berichten

Actueel

cover_aankopen_paard_square

Waar je allemaal op moet letten bij de aankoop van een paard

Aankopen en geld | Paard | hippisch recht | Aankoop
Dakota Rico Neves
coveradvocaten_tarieven_square

Het einde van de open advocatenrekening

BrandMR | Prijsverhoging | Energielasten | Huurprijs
Peter Hoitinga
top5afbeelding

Top 5 blogs 2022

BrandMR | 2022 | Blogs | Top 5
Angel Espacia