Online geld verloren bij illegaal gokbedrijf? Dan heb je recht op terugbetaling!
Floris van der Weijden
Floris van der Weijden
Advocaat

Stel, je hebt met online gokken veel geld verloren. Dan denk je al snel ‘that’s part of the game’ en accepteer je jouw verlies. Dat is niet in alle gevallen nodig, zo blijkt uit twee recente uitspraken van de Rechtbank Overijssel. De rechtbank oordeelde dat twee aanbieders van online kansspelen (Bwin en Pokerstars) allebei zo’n €200.000 volledig moeten terugbetalen. Twee spelers hadden dat bedrag met online gokken verloren. Wat was er precies aan de hand in deze zaken?

Illustratie van iemand die zijn loon niet ontvangen heeft

We maken eerst een kleine sprong terug in de tijd. Tot 1 oktober 2021 was het aanbieden van online kansspelen in Nederland verboden. Vanaf die datum is de Wet op de Kansspelen in werking getreden. Dat maakte het voor gokbedrijven mogelijk om een landelijke vergunning te ontvangen om online kansspelen aan te bieden. Inmiddels hebben er bijna 30 zo’n vergunning verkregen. Toch zijn er nog steeds gokbedrijven die in Nederland opereren zónder vergunning. Dit is op grond van de Wet op de Kansspelen verboden.

Wat eisen de spelers?

Op het moment dat de spelers hun geld verloren – tussen 2006 en 2021 – hadden Bwin en Pokerstars geen vergunning om online kansspelen aan te bieden. De spelers beweren dat er sprake was van een ‘nietige overeenkomst’ met de gokbedrijven. Zij vinden daarom dat zij hun verloren geld terug moeten krijgen.

Wat vinden de gokbedrijven?

De gokbedrijven erkennen dat zij geen vergunning hadden om in Nederland online kansspelen aan te bieden toen de spelers hun geld verloren, en dat zij het verbod uit de Wet op de Kansspelen hebben overtreden. Bwin en Pokerstars vinden alleen niet dat er sprake is van een nietige overeenkomst, omdat dat niet de inhoud van het verbod is. In hun ogen is dat namelijk consumenten beschermen en het tegengaan van gokverslaving. De gokbedrijven willen het verlies van de spelers niet terugbetalen, omdat de spelers anders onredelijk worden bevoordeeld. Want zij hebben dan gegokt zonder enig risico op verlies.

Wat oordeelde de rechter?

De Rechtbank Overijssel was het niet eens met het verweer van de gokbedrijven. De rechtbank oordeelde dat in beide zaken de Wet op de Kansspelen werd overtreden, en verklaarde de kansspelovereenkomst tussen de bedrijven en spelers ‘nietig’. Oftewel, de overeenkomst heeft nooit bestaan en wordt volledig ongedaan gemaakt. Dit betekent dat de gokbedrijven de spelers hun verloren geld moeten terugbetalen. En dit is voor beiden een flinke (financiële) dobber; het gaat om zo’n €200.000 per speler.

Wat betekenen de uitspraken?

Heel simpel: als je met online gokken vóór 1 oktober 2021 geld hebt verloren, kan je dit (in beginsel) terugkrijgen van een gokbedrijf. Heb je ná 1 oktober 2021 geld verloren? Ook dan kun je aanspraak maken op terugbetaling van jouw verliesbedrag. Enige ‘maar’ is dat het gokbedrijf op dat moment geen vergunning had om in Nederland online kansspelen aan te bieden. Hoe weet je welke gokbedrijven wél een vergunning hebben? Hiervoor kun je de Kansspelwijzer van de Kansspelautoriteit raadplegen.

Hoe nu verder?

Het ligt in de lijn der verwachting dat hoger beroep tegen deze uitspraken zal worden ingesteld. Beide vonnissen kunnen namelijk vergaande financiële gevolgen voor gokbedrijven hebben.

Wel ziet het er goed uit voor online gokkers; in twee eerdere uitspraken zijn twee illegale gokbedrijven ook veroordeeld tot volledige terugbetaling aan de spelers. Belangrijke kanttekening daarbij is dat in deze zaken geen verweer werd gevoerd door de gokbedrijven en daarom door de rechter slechts beperkt inhoudelijk zijn getoetst. Als er ontwikkelingen zijn rondom deze zaken houden we je op de hoogte.

Zelf aanspraak maken op terugbetaling?

Dat kan! Het is uiteraard wel verstandig om niet te lang te wachten met het opstarten van een zaak, anders loop je het risico dat je geen aanspraak meer kan maken op de terugbetaling.

Persoon die de online check doet

Heb je nog vragen of wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn om geld terug te vorderen van een online gokbedrijf? Schakel dan Brandmeester in. Eén van onze advocaten kan je hier dan meer over vertellen en daarover adviseren.

Meer informatie

Lees ook

Blokker en Stella (square)

Blokker heeft surseance van betaling gekregen, Stella heeft het aangevraagd, wat betekent dit voor jou?

Aankopen en geld | betaling | winkel | faillissement
Floris van der Weijden
Autodealer (square)

Veel autoverkopers negeren onterecht de wettelijke garantie

Aankopen en geld | garantie | Auto
Floris van der Weijden
Floris van der Weijden
Floris van der Weijden
Advocaat
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Huurverhoging (square)

Wat betekent duidelijkheid over oneerlijke huurverhogingen bij woningen voor jou?

Huis en wonen | Huurwoning | Huurovereenkomst | Huurprijs
Patrick Jongeling
Nepkorting (square)

Pas op voor nepkortingen! Wat kun je ertegen doen?

Aankopen en geld | aankoop | winkel | Nepkorting
John Aalbers
lekkage square

Lekkage aan het dak van nieuwe woning ontdekt? Dit is wat je moet doen!

Huis en wonen | Ingebrekestelling | Lekkage | Woning
Wim Hermans

Doe de check