Hoe beëindig je het oneindige abonnement?
Chris Stokman
Chris Stokman
Advocaat

Misschien heb jij wel meer abonnementen lopen dan je denkt. Denk bijvoorbeeld aan streamingdiensten, de sportschool of jouw favoriete tijdschrift. Als je van zo’n abonnement af wilt, dan is dat vaak een hoop gedoe. Je kan te maken krijgen met opzegtermijnen, opzegboetes of het bedrijf wijst jouw afzegging af. Wat kan je dan doen?

Voorkomen is beter dan genezen

Wil jij een abonnement afsluiten, dan is het raadzaam om daarvóór duidelijke afspraken te maken met de aanbieder. Lees de overeenkomst goed door en stel vragen bij onduidelijkheden. Ook in de algemene voorwaarden staan vaak bepalingen over het aangaan en opzeggen van abonnementen. Kijk daarbij goed naar de mogelijkheden om van de overeenkomst af te kunnen. Vindt er stilzwijgende verlenging plaats? Geldt er een opzegboete of is een opzegtermijn van toepassing?

Opzeggen tijdens looptijd abonnement

Is jouw abonnement nog niet afgelopen en wil je toch tussentijds opzeggen, dan kan dit alleen in uitzonderlijke gevallen. Een voorbeeld hiervan is het ontbinden van de overeenkomst als gevolg van het niet nakomen van de verplichtingen van de aanbieder, zoals het niet leveren van de diensten. Ook de overeenkomst zelf kan omstandigheden noemen die tussentijds opzeggen mogelijk maken, zoals een prijsverhoging, verandering van voorwaarden of een verhuizing.

Opzeggen na stilzwijgende verlenging

inspectie formulier

Een veelvoorkomende bepaling in een overeenkomst is de stilzwijgende/automatische verlenging zodra een abonnement afloopt. Een tip is dan ook om de einddatum en de opzegtermijn direct na het afsluiten van het abonnement in je agenda te zetten. Zo herinner je jezelf eraan om tijdig op te zeggen en stilzwijgende verlenging te voorkomen.

Is je abonnement eenmaal verlengd, dan mag je altijd opzeggen. Mogelijk geldt daarbij wel een opzegtermijn. Voor bijna alle abonnementen die stilzwijgend zijn verlengd is dat maximaal één maand. Heb je bijvoorbeeld een abonnement lopen tot 1 maart en zeg je pas op 13 maart op, dan heeft inmiddels stilzwijgende verlenging van het abonnement plaatsgevonden. Je kunt alsnog opzeggen, maar houd daarbij wel de opzegtermijn van één maand in gedachten. Jouw abonnement eindigt in dit geval dus op 13 april.

Is bij het afsluiten van jouw abonnement geen opzegtermijn overeengekomen, dan eindigt jouw abonnement op de dag dat je deze opzegt.

Verschillende abonnementen

Zo veel abonnementen, zo veel regels. Per abonnement kunnen de regels verschillen.

Dag-, nieuws- en weekbladen en tijdschriften

Als een abonnement op dag-, nieuws- en weekbladen en tijdschriften met meer dan drie maanden wordt verlengd, dan kan consument tegen het einde van de nieuwe periode opzeggen met een termijn van ten hoogste één maand.

Zulke abonnementen kunnen ook voor onbepaalde duur worden voortgezet. Dag- en weekbladen en andere tijdschriften die ten minste één keer per maand verschijnen kunnen altijd met een opzegtermijn van één maand worden opgezegd. Bij tijdschriften die minder vaak verschijnen, moet een consument altijd binnen een termijn van ten hoogste drie maanden kunnen opzeggen.

Telefoon, internet en televisie

Een abonnement voor telefoon, internet en televisie loopt meestal voor een jaar. Daarna wordt jouw abonnement vaak stilzwijgend verlengd en omgezet naar een contract van onbepaalde tijd. In dit geval kan je het abonnement met een opzegtermijn van één maand beëindigen.

Proefabonnementen

Aanbieders mogen proefabonnementen niet stilzwijgend verlengen. Na de proefperiode moet het abonnement vanzelf stoppen of de consument moet een bewuste keuze maken voor een gewoon abonnement. Opzeggen is dan ook niet nodig. Stel, je neemt een proefabonnement op een krant van vier weken, dan stopt het abonnement na deze vier weken vanzelf.

Uitzonderingen

Lidmaatschappen van verenigingen en verzekeringen vallen niet onder deze regels.

Een belangrijke tip is om een abonnement in ieder geval schriftelijk op te zeggen.

Manieren om abonnement op te zeggen

Je kunt een abonnement in ieder geval opzeggen op dezelfde wijze als je deze hebt afgesloten. Heb je een abonnement per e-mail afgesloten, dan kan je deze ook per e-mail opzeggen.

In sommige gevallen bepaalt de overeenkomst de manier van opzegging. Lees daarvoor de overeenkomst dus (vooraf) goed door!

Een belangrijke tip is om in ieder geval schriftelijk op te zeggen. Gebruik daarbij ook een middel om een ontvangstbevestiging van jouw opzegging te krijgen (zoals aangetekende e-mail of aangetekende post). Vraag de aanbieder ook om een ontvangstbevestiging van jouw opzegging (bijvoorbeeld een leesbevestiging per e-mail). Zodoende heb jij bewijs van het (tijdig) opzeggen van het abonnement.

Persoon die de online check doet

Hulp bij het opzeggen

Wil jij een abonnement opzeggen, dan is de aanbieder jouw eerste aanspreekpunt. Mocht je er met de aanbieder niet uitkomen of wil je laten toetsen of jij het abonnement op kan zeggen, dan helpen wij van BrandMR je graag!

Ik wil hulp Doe de online check

Lees ook

schadecoversquare.jpg

Wat moet je doen als je een schadeauto hebt gekocht?

Aankopen en geld | Verborgen gebreken | Schadeauto | Aankoop
Chris Stokman
evan-demicoli-HGCqL-tRcac-unsplash.jpg

Een auto die thuis hoort op de sloop

Aankopen en geld | Auto | Schadeverleden | Dwaling
Chris Stokman
Chris Stokman
Chris Stokman
Advocaat
Bekijk al mijn berichten

Actueel

Impact ontslag (square)

Wat is de emotionele impact van ontslag op een werknemer?

Werk en inkomen | Ontslag | belangenbehartiger
Hélène de Graaf-de Waard
VSO (square)

Wat kun je verwachten bij Persoonlijk advies over een vaststellingsovereenkomst?

Werk en inkomen | Persoonlijk advies | Vaststellingsovereenkomst | Onderhandelen
Stéphanie da Silva Curiël
Executeur (square)

Executeur; wat is dat eigenlijk?

Aankopen en geld | Erfgenaam | Executeur
Gayle Murray

Doe de check