‘Toen heb ik gezegd: "Dat weiger ik te tekenen.”’
Michelle de Kip
Michelle de Kip
Advocaat Werk en Inkomen

Ik had al eens eerder contact opgenomen met Brandmeester. Ik trad toen op als zaakwaarnemer voor mijn broer. Even aan het googelen geweest. En Michelle de Kip heeft ons toen bijgestaan. Dat is toen heel goed verlopen.

Net als mijn broer ben ik ook kapitein. Midden in de coronaperiode werd op de schepen van onze maatschappij voor de bemanning een zero alcohol policy doorgevoerd. Verzwaarde maatregelen als gevolg van corona. Maar af en toe tolereerden wij als kapiteins weleens bier. Alleen wist ik niet dat ze met instemming van kantoor een management of chance procedure doorgevoerd hadden. Ik had me daar niet aan gehouden. En blijkbaar… ja, ik zat 37 jaar bij deze maatschappij en dan ben je een soort van onschendbaar. Dan kan je tegen iedereen alles zeggen. Alleen was er één directeur die dat al jaren niet leuk vond. Die liep mij echt te zoeken. En nou, dan had hij nu een stok gevonden.

Rechtbank

Dus die heeft ons op non-actief gesteld en ons een vso aangeboden. Maar daar stond helemaal niks in. Geen ontslagvergoeding, geen opzegtermijn, niks. Dus toen heb ik gezegd: “Dat weiger ik te tekenen! Dan gaan we een proces aanspannen. Dan gaan we naar de rechtbank toe.”

Dus ik heb Michelle gebeld en ik zeg: “Zus en zo is het geval.” En Michelle zegt: “Nee, dat is voor je broer.” Ik zeg: “Nee, dit is voor mij.” Dus voordat die zaak van mijn broer afgelopen was, kwam die zaak van mij er overheen. En die heeft Michelle toen ook gedaan.

Towmaster

Mijn broer heeft uiteindelijk een schikking getroffen met zijn rederij. Maar bij mij is het tot een rechtszaak gekomen. Die hebben we op alle fronten gewonnen. Op alle punten werd mijn werkgever in het ongelijk gesteld. En dus zou ik weer terug in dienst worden genomen. Maar toen heeft mijn werkgever besloten hoger beroep aan te tekenen. Uiteindelijk zijn ze toen weer tot inkeer gekomen en hebben ze met mij een meer dan gunstige financiële schikking getroffen. En nu ben ik freelance kapitein. Of towmaster eigenlijk.

Vroeger was ik ook weleens towmaster. Je houdt je dan bezig met het verplaatsen van grote booreilanden. Dat deed ik er buiten mijn kapitein zijn bij. En daar heb ik nu voor de laatste twee jaar mijn beroep van gemaakt. Ik moet nu nog twee jaar tot mijn pensioen. Maar ik had het veel eerder moeten doen. Ik vind het helemaal geweldig.

Litteken

Michelle heeft me goed kunnen helpen. Absoluut! Ze was altijd scherp. En ik ben heel erg tevreden over het resultaat. Het heeft allemaal heel goed uitgepakt. Niet in de laatste plaats omdat ik een behoorlijke zak geld heb mee gehad. Da’s een aardige pleister op de wonde. Daar ben ik heel erg blij mee.

Maar ik moet wel eerlijk zeggen dat dat litteken natuurlijk niet uit te poetsen is hè. Dat je na bijna 38 jaar aan de kant geschoven wordt. Dat had heel anders gemoeten. En dat had die rechter ook opgemerkt. Die zei tegen de werkgever: “Hier was een stevig gesprek op zijn plaats geweest en niet meer dan dat.” Daar had ze gelijk in, vind ik. En dat had ook gemoeten. We waren met vier kapiteins. Dus uiteindelijk heeft het ze heel veel geld gekost.

Duidelijk

Wat ik prettig vind aan Brandmeester is dat het allemaal zo duidelijk is. Heel goed afgebakend. Het lijkt in eerste instantie streng. Je moet betalen en het poortje gaat pas open als het geld overgemaakt is. Zo komt het over. Maar aan de andere kant: als ik een advocaat in de arm neem en ik zeg he er iets leuks mee te doen, dan ziet hij dat als een soort carte blanche en dan blijft hij declareren. Als je dit kostenaspect in je achterhoofd houdt, dan is dit een fantastische manier om een advocaat een beetje betaalbaar te houden.

Ik had een jaar of 10 geleden een echtscheiding. En toen ben ik niet zo slim geweest om daar een dure advocaat op te zetten. Nou, je wil niet weten wat… Het heeft me uiteindelijk geld opgeleverd door een convenant. Maar je wil niet weten wat de uiteindelijke rekening van die advocaat was. Als ik een rekening kreeg voor dat hij mijn telefoontje had gehad of mijn mail gelezen had – van 41 seconden – en er dan dat uurtarief en ook nog btw overkwam... Zo’n mailtje kostte dan 26 euro. Dan denk ik: dit is toch niet de bedoeling van de advocatuur! Om het toegankelijk te houden zeg maar. Dit maakt je zo kopschuw! Je wil niet eens meer koffie accepteren op zijn kantoor als hij dat aanbiedt.

Bij Brandmeester klinkt het in het begin streng. Aan de andere kant heb je er een hoop voordeel van. Want je weet je waar je voor tekent, je weet wat je betaalt hebt en je weet wat je krijgt. Daar zit een hoger beroep bij in. En dat is heel erg prettig als het ooit zo ver mocht komen.

Persoon die de online check doet

BrandMR. Juridische hulp voor een vaste, lagere prijs

Kan jij net als Piet ook wel wat hulp gebruiken? Schakel dan Brandmeester in. Brandmeester is een toegankelijk alternatief voor een traditionele advocaat en biedt je hulp in eenvoudige stappen voor een vaste, lagere prijs. Je weet direct wat je kansen zijn en wat het je gaat kosten.

Doe de gratis check en je weet binnen een paar minuten al of Brandmeester je verder kan helpen. Of kijk hier en zie wat je mogelijkheden zijn.

Regel Recht met BrandMR

Meer weten over wat je rechten zijn en welke stappen je moet ondernemen bij ontslag?

Lees ook

hiroshi-tsubono-kyknSeOD1H8-unsplash

“Het was alsof ik een moord gepleegd had”

Werk en inkomen | Ontslag | Onderhandelen | Op staande voet
Michelle de Kip
Michelle de Kip
Michelle de Kip
Advocaat Werk en Inkomen
Bekijk al mijn berichten

Actueel

coverkoopovereenkomst_saskia

“En geloof me, als het niet zo zou zijn, zou ik het ook zeggen”

Huis en wonen | Procederen | Rechtszaak | Koopovereenkomst
Arthur Overweel
vsoStephanie_overview

“Kijk, ik zie zo’n ding eens in mijn leven. Maar zij ziet er vier in de week”

Werk en inkomen | Vaststellingsovereenkomst | Ontslag | Vergelijkingsmateriaal
Stéphanie da Silva Curiël
matt-artz--fJQfsC7Ga8-unsplash.jpg

Hoe een verbouwing bij de buren een regelrechte ramp werd

Huis en wonen | Verbouwing buren | Schade woning | Geluidsoverlast
Arthur Overweel