Zit ik vast aan een concurrentiebeding?

Kortgezegd: ja. Maar niet ieder concurrentiebeding is geldig of bindend. Bovendien is er soms een alternatief mogelijk.

Concurrentiebeding: wat is het?

Via een concurrentiebeding kan een werkgever voorkomen dat jij na je dienstverband voor een concurrent gaat werken. Het beding is meestal opgenomen in je arbeidsovereenkomst en beschrijft de mogelijke boete als je deze regel overtreedt.

Waar moet je op letten bij een concurrentiebeding?

Heb je een andere baan gevonden maar heb je te maken met een concurrentiebeding? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de voorwaarden van het beding en je type dienstverband. Er gelden andere regels voor mensen met een vast dienstverband dan voor mensen met een tijdelijk dienstverband. Een concurrentiebeding is niet altijd definitief. In sommige gevallen kun je het bijvoorbeeld afkopen of erover onderhandelen.

Hou in de gaten dat op het moment dat je het concurrentiebeding overtreedt je werkgever op elk moment de schadevergoeding of boete kan opeisen. Let dus goed op of het concurrentiebeding op jou van toepassing is.

Wil je juridische hulp? Doe de gratis online check en kijk of Brandmeester je kan helpen. Wij kunnen je een advies geven en onderhandelen met je werkgever.

grafiek

Vaste prijs, alle aandacht

  • Controle over de kosten
  • Jij bepaalt hoe ver je gaat
  • Geen verrassingen achteraf

Veelgestelde vragen

In de meeste arbeidsovereenkomsten wordt een concurrentiebeding opgenomen. Hierin staat vaak een termijn opgenomen waarin je niet voor een concurrent mag gaan werken. Deze termijn geldt ook als je ontslagen bent. Het concurrentiebeding dat je werkgever heeft opgesteld moet wel redelijk zijn. Dat betekent dat hij niet te breed, te lang of op een andere manier onredelijk mag zijn.

Over de term 'redelijk' valt te discussiëren. Deze discussie wordt al heel snel juridisch. Een concurrentiebeding is iets wat we in een persoonlijk adviesgesprek helemaal voor je kunnen uitpluizen.

Het concurrentiebeding moet opgenomen zijn in je arbeidsovereenkomst. Bovendien moet het concurrentiebeding duidelijk zijn en een beschrijving met boetebeding hebben. Bijvoorbeeld: wat mag je niet doen, voor wie mag je dat niet doen, in welk gebied mag je dat niet doen en voor hoelang? Er is geen wettelijke tijdsduur bepaald voor het concurrentiebeding, maar vaak is het 1 jaar. Uiteindelijk hangt het besluit altijd af van de omstandigheden, vraag dus altijd advies voor jouw specifieke situatie.